1515
Annons

Volati köper Akademibokhandeln och Bokus

Industrigruppen Volati är på köpstigen och förvärvar Akademibokhandeln och dess dotterbolag Bokus. Köpeskillingen för 100 procent av aktierna uppgår till 263 miljoner kronor medan rörelsevärdet uppgår till omkring 760 miljoner kronor. Aktien stiger med drygt 2 procent.

Bild:TT

Akademibokhandelskoncernens nettoomsättning uppgick till 1,8 miljarder kronor under 2016 medan rörelseresultatet före avskrivningar landade på 125 Mkr. Koncernen har idag 108 butiker varav 80 är egenägda och 28 drivs av franchisetagare.

”Vi är glada och stolta över att förvärva ett bolag som Akademibokhandeln. Vi letar alltid efter välskötta bolag med ledande marknadsposition och det har Akademibokhandeln. Det är den spelare i branschen som har ett riktigt tydligt omnikanalserbjudande”, säger Mårten Andersson, vd för Volati.

Mårten Andersson lyfter även fram att både Akademibokhandeln och Bokus är starka konsumentvarumärken samt att Akademibokhandelns kundklubb i dagsläget har drygt 1,3 miljoner medlemmar.

Hur ser du på marknadsläget och konkurrens från till exempel Amazon?
”Tittar man på försäljning i fysisk butik så har den faktiskt vuxit med 1 procent de senaste fem åren. Online växer rätt kraftigt men framförallt på bekostnad av bokklubbar och dagligvaruhandel. Akademibokhandelns konkurrensposition tycker jag är oerhört stark. Vi är den enda som har alla kanaler och kan leverera bra berättelser på alla plattformar. Det tror jag är jätteviktigt framöver”, säger Mårten Andersson.

Hur påverkar förvärvet Volatis fortsatta förvärvsmöjligheter?
”Vi gjorde en nyemission i samband med börsnoteringen i fjol och då var syftet att fortsätta växa i den tillväxttakt vi haft historisk. Dels genom organisk tillväxt men framförallt genom förvärv och vi har fortsatt väldigt god förvärvskapacitet”, säger Mårten Andersson.

Akademibokhandeln emitterade i mars ett obligationslån på 500 Mkr med en löptid på fyra år och en ränta på 3 månaders Stibor plus 6 procent. Lånet kan lösas in för 103 procent av utestående belopp från och med mars 2019.

”Det var en del av transaktionen som vi har tagit hänsyn till. Vi hade möjligtvis kunnat finansiera oss något billigare men nu ligger obligationslånet där och vi kommer respektera de villkor som finns”, säger Mårten Andersson.

Säljare är riskkapitalbolaget Accent Equity, J.P. Killberg Bokhandelsaktiebolag, Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur samt Krasse & Co. Accent Equity köpte en majoritetspost i Akademibokhandeln av KF sommaren 2015.

Förvärvet innebär att Volatis resultat för det tredje kvartalet kommer belastas av transaktionskostnader på omkring 10 Mkr, men väntas ha en positiv effekt på Volatis resultat för 2017.

Affären fick ett varmt mottagande på Stockholmsbörsen och strax efter klockan tio var Volati-aktien upp drygt 2 procent.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera