Annons

Voi vill stänga av förare som missköter sig

Elsparkcyklar var i fjol inblandade i 630 olyckor, visar ny rapport. Att straffa oansvariga förare och belöna dem som gör rätt är några av de åtgärder som Voi vidtagit för att få ner antalet incidenter. Men framför allt vill bolaget få bukt med parkeringskaoset.

Foto:TT

Transportstyrelsen presenterade tidigare i veckan sin rapport om hur olyckorna med de eldrivna fordonen ser ut. När det gäller elsparkcyklar så inträffade 630 olyckor under fjolåret.  Men alla olyckor sker inte på själva fordonet. Flera olyckor sker nämligen också när de inte används.

”Parkeringsfrågan behöver lösas. Vi vill åt bekvämligheten och att ersätta ännu mer bilfärder. Men vi vill inte ha oordning”, säger Hunter Nilsson.

Vois kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson.
Vois kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson.

Hon berättar att det finns en rad alternativ att titta vidare på. I brittiska Cambridge där Voi opererar finns det särskilda zoner där man får parkera. Geofencing används också i Stockholm. Bland annat i Gamla Stan där det är förbjudet att parkera elsparkcykeln. Tekniken används också för att reducera hastigheten inom vissa områden. Fysiska parkeringsplatser har också fungerat bra. Förare tenderar att använda dem – om de är synliga. 

Därför behöver städerna få fram mer utrymme för den delade mobiliteten. Och att just bilar får uppta en så stor del av de gemensamma ytorna är en fråga som behöver diskuteras, menar Hunter Nilsson.

”Bilarna upptar 50-60 procent av de gemensamma utrymmena och står stilla 95 procent av tiden. Inte att vi vill ha alla dessa ställen ska användas för just elsparkcyklar, utan också för annan form av mikromobilitet och för cyklar. Vi kanske måste ha den diskussionen”, säger hon. 

Från och med mars nästa år kommer parkeringsvakter i bland annat Stockholm att flytta på felaktigt parkerade elsparkcyklar. Kostnaden kommer att falla på operatörerna.

”Om vi ser att en förare missköter sig flera gånger kan vi stänga av användaren från tjänsten”, säger Hunter Nilsson.

Det finns också möjlighet att ge förarna en morot i form av extra credits om de parkerar inom ett visst område. 

”Det är upp till oss att utbilda användare. Bara för att det inte är ditt fordon så betyder det inte att du inte behöver ta hand om det.” 

 

 

 

 

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?