22.000 elsparkcyklar i Stockholm är inte för mycket. Det är bara det att det finns för många aktörer som alla vill vara på samma plats. Det menar de två största el-scooter-operatörerna i Sverige, svenska Voi och tyska Tier som i en debattartikel i Svenska Dagbladet vill att politiker på nationell nivå ska se över lagstiftningen så att kommunerna ska få möjlighet att upphandla eller ge ut licenser. På det sättet kan ge bolagen ett tydligt samhällsuppdrag, ”precis som de privata aktörer som sköter buss- och tågtrafiken.”
Både Voi och Tier vill se delad mobilitet som ett komplement till buss och spårbunden trafik som i dag utgör kollektivtrafiken. ”För invånarna ökar flexibiliteten och användaren slipper vara bunden vid ett fordon. När bilen behövs för längre resor är bilpooler ett alternativ”, skriver de i debattartikeln.
I flera europeiska städer är det vanligaste att tre aktörer har ensamrätt på trafiken under en tvåårsperiod med en möjlig förlängning på ett år. Bolagen konkurrerar på samma villkor utifrån riktlinjer som staden satt upp.
I samma artikel förbinder sig också de båda bolagen att genomföra fyra förändringar som de också åtar sig att driva gentemot andra aktörer i branschen. Bolagen som i dag tillsammans har verksamhet i 200 städer i 15 länder menar att följande åtgärder har visat sig vara de bästa för att få ordning och reda kring elsparkcyklarna:
1. Sänkt hastighet nattetid torsdag till söndag i samtliga svenska städer. Bolagen lovar också att uttöka antalet låghastighetsområden och parkeringsfria zoner.
2. Utkräva ansvar. Samtliga fordon ska få registreringsskyltar så det ska bli lättare att rapportera in ansvarslös åkning och felparkerade elsparkcyklar. Bolagen lovar också att bli bättre på att stänga av misskötsamma och minderåriga användare.
3. Investera i infrastruktur. Bolagen åtar sig att finansiera parkeringsinfrastruktur om städerna blir bättre på att upplåta mark.
4. Bättre parkering. Användare ska i framtiden behöva ta ett kort på elsparkcykeln efter avslutad resa för att visa att den har parkerats korrekt.
”Vår förhoppning är att hela branschen skall anamma initiativet och på så vis bana väg för att delad mikromobilitet blir en naturlig del av framtidens transportsystem”, säger Dan Nerén, Tiers policychef i Norden, som tillsammans med Vois policychef i Sverige Tina Ghasemi Liljeqvist författat debattartikeln, i en kommentar till Dagens industri.