Annons

VM-avancemang innebär miljonregn för fotbollförbundet

I kväll kan Sverige ta sig till fotbolls-VM för första gången sedan 2006.

Ett svenskt VM-deltagande skulle innebära ett tillskott på allra minst 80 miljoner kronor.

"Att ta sig till mästerskap ger ett otroligt ekonomiskt tillskott", säger Svenska fotbollförbundets generalsekretare Håkan Sjöstrand.

Bild:TT

Kvällens match på San Siro i Milano handlar inte bara om ett eventuellt svenskt avancemang till fotbolls-VM. Om Sverige lyckas slå ut Italien i VM-playoffet ger det klirr i kassan till Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Alla lag som kvalificerar sig till VM i Ryssland får som minst 8 miljoner amerikanska dollar i prispengar och ytterligare 1,5 miljoner dollar för förberedelser inför mästerskapet.

Det innebär att SvFF i så fall kan se fram emot motsvarande nära 80 miljoner kronor. Minst.

Att gå vidare från gruppspelet skulle ge ytterligare runt 30 miljoner kronor, och ett VM-guld är värt nära 320 miljoner kronor.

"Det är bara att titta bakåt. När vi tar oss till ett VM eller ett EM så ger det oss otroliga ekonomiska tillskott som ger oss möjlighet att utveckla hela vår verksamhet", säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Mästerskapsspel leder samtidigt ofta till positiva bieffekter som till exempel bättre sponsoravtal för förbundet, större intresse för landslaget, fler utövare och mer publik.

Det är också tydligt att de ekonomiska förtjänsterna ökar kraftigt om laget presterar bra i mästerskapet. Håkan Sjöstrand exemplifierar med EM i Frankrike 2016 då Sverige misslyckades med att ta sig vidare från gruppspelet, bland annat efter att bara ha fått 1—1 mot Irland. Varje seger i gruppspelet gav då också drygt 9 miljoner kronor.

"Hade vi vunnit mot Irland, då hade vi både tagit oss vidare från gruppen och vunnit en match. Det handlade om 15—20 miljoner till."

Sjöstrand poängterar också att oavsett hur mycket pengar det i slutändan handlar om, är det inte pengar som nödvändigtvis ska investeras i just herrlandslaget.

"Det här är extrapengar för oss som vi behöver hushålla över tid med. Och de pengar som vi får in från VM och EM, oavsett om det är damer eller herrar, så är inte de öronmärkta för det landslaget. Det går till hela vår verksamhet."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?