Annons

Vittnesmål från Belarus: Demonstranter "grips, torteras och våldtas"

Människor förs bort i det tysta, misshandlas och utsätts för sexuellt våld.

Regimen i Belarus skyr inga medel när den stampar ned protesterna, enligt människorättsorganisationen Vjasna.

”Vi räknar alla med att kunna försvinna vilken dag eller minut som helst”, säger Valjantsin Stefanovitj.

Under de protester som skakat Belarus sedan det kraftigt ifrågasatta valet den 9 augusti har tusentals människor gripits. Många av dem anklagar myndigheterna för övervåld, tortyr och sexuella övergrepp. Flera har dött i samband med säkerhetsstyrkornas ingripanden.

De senaste två veckorna har situationen trappats upp, enligt juristen Valjantsin Stefanovitj, som är Vjasnas vice ordförande.

”Förra helgen frihetsberövades 700 personer bara i Minsk och på lördagen frihetsberövades 200 vid en kvinnomarsch. På söndagen var det över 500 och polisen fortsätter använda våld mot dem som protesterar”, säger han.

Sedan valet har människorättsorganisationen samlat in vittnesmål om tortyr från över 500 personer som förts bort av säkerhetsapparaten.

”Det man kan säga är att tortyren sker på ett systematiskt vis och i massiv skala. Det handlar inte om två-tre enskilda poliser utan det sker överallt, inte bara i Minsk utan i alla delar av landet. Det är politiskt motiverade bestraffningar av personer som deltar i demonstrationerna mot regeringen och uttrycker sina åsikter”, säger Stefanovitj.

Dagarna efter valet trappades förtrycket upp, berättar han. Polisen använde gummikulor och chockgranater mot de stora folksamlingarna och hundratals personer skadades.

Personer som omhändertagits av polisen, säkerhetsstyrkan Omon eller militärpolisen Spetsnaz vittnar om hur de torterats med elchockvapen och hur stora grupper fått trängas i små celler, utan mat och vatten.

”De sade till människor att de skulle bli våldtagna och tvingade flera att stå på knä nakna på asfalten i flera timmar. Kvinnor tvingades också vara nakna medan polisen tog bilder med mobiltelefoner”, säger Valjantsin Stefanovitj.

”Åtminstone en man och en kvinna vittnar via advokater att de blivit våldtagna med gummibatonger. Det är hemskt och visar att polisen kan göra vad de vill utan konsekvenser.”

Regimens udd vänds också mot organisationer som Vjasna. På torsdagen fördes Marfa Rabkova, som samordnar Vjasnas nätverk av volontärer i landet, bort från sitt hem av okända män. De sökte igenom lägenheten, beslagtog saker och körde sedan i väg med henne, enligt Vjasna.

”Vi har fortfarande inte fått någon information om vad som har hänt med henne eller var hon är. Det enda vi vet är att hon gripits misstänkt för förberedelse av upplopp”, säger Valjantsin Stefanovitj.

Han tror att antalet politiska fångar kommer att bli fler och att fler Vjasna-medarbetare kommer att ingå bland dem.

Han noterar också att fler än tusen personer utreds för brott som begåtts i samband med protesterna, men att polisen inte gått vidare med någon anmälan om tortyr.

De belarusiska myndigheterna avfärdade tidigt alla anklagelser om övervåld. Landets ledare Aleksandr Lukasjenko, som gör gällande att utländska krafter organiserar protesterna, har hävdat att många vittnesmål är påhittade och att en stor del av bildbevisen är förfalskade.

”Jag befarar att folk inte kan få någon rättvisa i det här landet”, säger Valjantsin Stefanovitj, som beskriver det som att människor förs direkt från cellen de torterats i till parodiska processer i rättegångssalen intill.

I stället sätter oppositionen hoppet till att omvärlden reagerar. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som drivits i exil i Litauen, har i ett anförande inför FN:s människorättsråd krävt att situationen i Belarus uppmärksammas och fördöms med kraft.

Lukasjenko har styrt Belarus med järnhand i 26 års tid och har slagit ned hårt mot protester, oppositionella och människorättsaktivister, inte minst vid val. Den här gången tar den pressade diktatorn nya krafttag, enligt Valjantsin Stefanovitj:

”Nu har vi en människorättskris. Förtrycket är i enorm skala, tortyren är i enorm skala. Alla statliga institutioner arbetar för en sak: att förtrycka folket.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MotorolaAnnons

Motorola fortsätter sin innovationsresa med fokus på 5G och säkerhet gentemot företag

Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.
Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.

När det kommer till mobilbranschen har Motorola varit först ut med mycket. Från det första mobilsamtalet – någonsin, till den första smartphonen i klassisk vikmodell och det första 5G-samtalet. Den senaste tiden har Motorola jobbat för att bredda sin produktportfölj för 5G för att möta alla konsumenter, privata som företag, som vill ta steget in i 5G-eran. 

Motorola var först ut med mobila samtal, redan 1973, och i början av 2019 var det dags igen, då man tillsammans med en operatör levererade världens första kommersiella 5G-samtal. Det nya 5G-nätet har varit fokus för branschen under flera år, men det var först under slutet av förra året det började ta fart på riktigt, för att under 2020 närmast ha dominerat inom telekom. För Motorola har fokus nu legat på att säkerställa att alla kan ta del av kvalitativa och säkra 5G-produkter.

Att ställa om till 5G ska vara enkelt 

Pionjärandan genomsyrar bolaget lika mycket nu som när de skapade den första mobiltelefonen och något Motorola har satsat extra på är att utvidga och förbättra sitt erbjudande gentemot företag. 

Motorola kan idag presentera en rad värdefulla tilläggstjänster för företag. För ett av de vanligaste problemen som IT-avdelningar har idag när det kommer till telefonin, är att de inte har full insyn i mobilparken. Det är svårt att kontrollera hur telefonerna används, vem som använder dem och hur åtkomst och behörigheter faktiskt efterlevs, policy gentemot praxis. 

– Hos många företag idag går allt för mycket tid till administration av tekniska lösningar, många har inte tid, de har alltför dålig koll, vilket blir onödigt dyrt och man utsätter företaget för potentiella säkerhetsrisker, säger Steven Antoniou, B2B Business Development Manager. Här känns det bra att kunna erbjuda företagen en lösning, med innovativa tilläggstjänster och såklart, en säker och pålitlig produkt.

Tilläggstjänsterna som Motorola nu erbjuder ger företag en helt annan kontroll på den egna mobilparken. Företagskunder får nu exempelvis en mycket bättre möjlighet till kapitalförvaltning. Detta med tjänster som Thinkshield for Mobile, Google zero touch-registrering, utökade garantier, säkerställande att alla enheters operativsystem uppgraderas i tid, samt att alla telefoner får säkerhetsuppdateringar i upp till 36 månader.

Med ökad säkerhet, uppdateringar och utökade garantier förlängs livscykeln hos mobilparken, och med ökad kontroll över företagets telefoner har företaget en enkel överblick över enheternas status, när någon behöver bytas ut, återkallas och återvinnas. Här finns möjligheter för företagen, att inte bara att spara tid och pengar, utan även att ta ett större ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prisvärda 5G-telefoner ger valmöjligheter – för alla

Kraften och möjligheterna som öppnas med det snabbare 5G-nätverket ställer högre krav på telefoners processor, uppdateringsfrekvens och batteri för att kunna leverera. Vilket Motorola har haft i åtanke vid framtagandet av nya moto g 5G plus. Med 5G-stöd och pris på endast cirka 4000 kronor är den ett stort kliv framåt för Motorola som har som målsättning att erbjuda pålitlig och säker 5G för alla konsumenter – privatpersoner som företag. 

– Vad konsumenter vill ha är ett enkelt gränssnitt, och allra främst en lång batteritid, säger Peter Lundkvist, nordisk marknadschef på Motorola. Det här vet vi om, och har med användaren i fokus utvecklat en telefon som uppfyller dessa krav. Vi var först ut med 5G-samtal och vill nu möjliggöra för alla som vill uppgradera till 5G, att kunna göra det på ett smidigt, säkert och kostnadseffektivt sätt.

Motorola har länge varit en av spelarna i branschen som levererat ren Android. Det har varit mycket uppskattat av användare då det ger en telefon helt fri från bloatware och dubblettappar, vilket förbättrar prestandan för ett maximalt rappt användargränssnitt.  

Som Android-leverantör har Motorola också ett tätt samarbete med Google och kan erbjuda förstklassig säkerhet och snabbhet. Motorolas 5G-telefoner, moto g 5G plus inkluderad, har kvalitetsstämpeln Android Enterprise Recommended. Det innebär att enheten uppfyller Googles krav på såväl hårdvara som mjukvara, samt att telefonen hålls säker och uppdaterad. 

För mer information om moto g 5G plus, se här. Nyfiken på Motorolas tilläggstjänster för företag? Hör av dig till Steven Antoniou så berättar han mer. 

Mer från Motorola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Motorola och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?