ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Riksrättshotet mot Trump

Vittne varnar för ryska lögner i riksrättsutredningen

Ryska lögner har fått fäste i riksrättsutredningen när ledamöter försöker försvara president Donald Trump, varnar nästa vittne som framträder i förhörsprocessen.

Fiona Hill, som fram till i somras var rådgivare till presidenten i Rysslandsfrågor, varnar kongressledamöter för att anamma konspirationsteorier när de bestrider anklagelserna mot president Trump.

”Vissa av er här i utskottet tycks tro att Ryssland och dess säkerhetstjänster inte genomförde en insats mot vårt land och att kanske Ukraina, på något sätt, gjorde det”, säger Hill.

”Detta är en påhittad version som har konstruerats och spridits av de ryska säkerhetstjänsterna själva”.

Utredningen om en möjlig riksrättsprocess gäller Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där han bad om ”en tjänst”. Zelenskyj uppges ha blivit ombedd att bland annat offentligt tillkännage en utredning av ukrainska påverkansförsök mot USA.

Flera republikaner i det demokratledda underrättelseutskott som leder utredningen har sagt att presidenten misstänkte att det var så det låg till och att det motiverade hans begäran.

Några ukrainska försök har inte belagts utan avfärdats som en konspirationsteori. USA:s underrättelsetjänster har återkommande slagit fast att Ryssland stod för en omfattande påverkansinsats och ett tiotal personer har åtalats för detta.

Fiona Hill rådgav fram till i juli Vita husets nationella säkerhetsråd i Rysslands- och Europafrågor. I sitt framträdande varnar hon kongressen för att det snart är för sent att hindra nya ryska påverkansförsök inför valet nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer