Annons

Vitsigt namn gav flyttfirman draghjälp

NORRKÖPING. Att formulera en affärsidé är ofta första steget i entreprenörsresan. De arbetslösa tvillingbröderna i Norrköping började i stället med en ordvits.
Fem år senare drömmer de två flyttgubbarna bakom Lika som bär om att bli rikstäckande.

Bild:Henrik Lenngren

”Vad blir 85 gånger 85?” frågar Billy Petersson på andra sidan luren.

Eftersom svaret dröjer lite för länge för att det ska kännas naturligt skjuter han in:

”När vi ses ska jag förklara hur du räknar dig fram till rätt svar.”

Det är ingen tillfällighet att Lika som bärs vd testar sin omgivning med matematiska uppgifter. Formaliteter i all ära, varför inte göra någonting skojigt av en formell bokning av datum och tidpunkt per telefon?

”Varje gång vi avslutat ett jobb hos en kund kör vi en frågesport. Grejar du alla rätt kan det hända att vi bjuder på två biljetter till ditt favoritlags nästa hemmamatch.”

Billy och Dennis Peterssons företagsnamn uppfattas också som roligt, åtminstone har Språktidningens läsare röstat fram Lika som bär som Sveriges bästa företagsnamn i konkurrens med exempelvis Schakta i backarna, Thai break och Aq-va-kul.

”Namnet Lika som bär kläckte jag när vi skulle hjälpa IFK Norrköping att flytta verksamheten från kansliet till arenan. När vi hade burit alla möbler och ett stort otympligt kassaskåp sa jag till brorsan: ’vi ska öppna en flyttfirma’. Jag hade kommit på ett namn som var för bra för att släppa’”, berättar Dennis Petersson.

Tvillingarna Billy och Dennis Petersson är nämligen inte bara lika till utseendet – de bär också saker och ting i egenskap av flyttgubbar. Entusiasmen saknades knappast när de startade eget trots avsaknad av körkort.

”Vår pappa fick vara med och köra bilen i början så under en kort tid kallade vi oss inofficiellt för ’Två bär och en far’. Men jag tog körkort efter några månader”, säger Billy Petersson.

Efter att ha tidigare drivit spelbutik klev de 2012 in i en helt ny bransch. Blocketannonserna gav inte speciellt mycket utdelning och det första verksamhetsåret slutade med drygt 50.000 kronor i omsättning.

Men fem år senare har tvillingarna fullt upp mellan klockan 06 och 19. Varje dag avslutas knappt tio flyttlass, allt ifrån traditionella flyttar mellan lägenhet och hus till att forsla i väg uppstoppade björnar och gamla konstverk åt SVT:s ambulerande tv-program Antikrundan.

”Företagsnamnet har gett oss en bra draghjälp. Det finns kanske 1,1 miljoner företag i Sverige och vårt sticker ut; man kommer ihåg oss.”

I dag omsätter företaget 16 Mkr, har rekryterat strategiska styrelsemedlemmar och sysselsätter 20 personer på heltid och ytterligare 25 på timmar.

”Vi anställer gärna folk som stått utanför arbetsmarknaden. Av våra heltidsanställda har runt 75 procent börjat med arbetsträning eller annan åtgärd. I dag har många av dem fast jobb hos oss”, säger Billy Petersson.

”Människor som tidigare inte alltid fått chansen är väldigt lojala när vi tillsammans skapar möjligheten. Det finns en vilja i dem, en strävan att visa att de duger. Vi försöker pusha våra medarbetare att tro på sig själva. Hos oss ska alla, oavsett bakgrund, få förtroende och kunna växa som människor.”

Regelrätta anställningsintervjuer finns inte på tankekartan för Lika som bärs grundarduo.

”Vi struntar i om en person har ett jättefint cv. Folket som passar in vår verksamhet ska ha hjärtat på rätt ställe. Det tar vi reda på genom att skanna av dem. Vi är nog hyfsade människokännare”, säger Dennis Petersson.

De senaste åren har Lika som bär i princip dubblat omsättningen. Tillväxten lär inte avstanna framöver.

”I fjol etablerade vi oss i Linköping och 2018 fortsätter vi in i nästa stad. Vi har en intressant etableringsplan som inkluderar ytterligare tre städer inom en femårsperiod. Tänk om någon hade sagt det till oss 2012, när ambitionen bara var att överleva”, säger Billy Petersson.

På hans arm syns IFK Norrköpings intatuerade emblem klart och tydligt. 1997 startade han tillsammans med sin bror Peking Fanz, som än i dag är klubbens supporterförening.

”Samarbeten med idrottsklubbar har lett till många roliga uppdrag. Bland annat har vi flyttat Janne Andersson (Sveriges förbundskapten) från Halmstad till Stockholm och IFK-spelarna ’Totte’ Nyman och Arnor Traustason ut i proffslivet. Dessutom har vi inlett ett samarbete med GIF Sundsvall.”

Dennis Petersson påpekar det självklara – att båda två har ett brinnande idrottsintresse.

”Sedan starten har vi som policy att tre procent av vår omsättning ska gå tillbaka i form av sponsring till det lokala idrottslivet i de städer där vi är verksamma.”

För egen del har tvillingbröderna egentligen bara en slogan:

”Vi flyttar alla dagar som IFK inte spelar match. Lyckligtvis har vi anställda på firman, och några av dem håller på AIK.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera