1515
Annons

Vitrysslands obefintliga virusstrategi: ”Bättre att dö stående än på knä”

Grannländerna har stängt gränserna, stoppat kollektivtrafiken, förbjudit folksamlingar och stängt in sig i hemmen. 

Men i Vitryssland fortsätter livet i princip som vanligt – trots coronavirus.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko.
Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko.Foto:Alexander Zemlianichenko

Vitryssland har fått sitt första bekräftade dödsfall i covid-19, enligt den statliga nyhetsbyrån Belta. Hittills har den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenkos regering vidtagit få åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Restauranger och arbetsplatser har fortfarande öppet. Stora sportevenemang hålls fortfarande och högsta ligan i fotboll kör på som vanligt – till skillnad från i resten av Europa.

Lukasjenko har inte heller begränsat sina offentliga framträdanden.

”Det är bättre att dö stående än på knä. Det här är en frys, det är hälsosamt, det finns inget bättre än sport”, sa han nyligen till vitrysk stats-tv iklädd full hockeymundering vid sidan av rinken.

Det är inte det enda rådet som presidenten har gett befolkningen. Han har också sagt att de bör dricka vodka för att ”förgifta” viruset och bada bastu. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle fungera.

Vitryssland hade i måndags 152 officiellt bekräftade fall av smittade. Statistiken har ifrågasatts av Lukasjenkos kritiker som menar att det finns anledning att tro att myndigheterna ligger lågt på grund av presidentvalet som är planerat till senare under året.

Lukasjenko har sagt att han inspireras av hur Donald Trump har agerat i coronakrisen. I synnerhet av hur den amerikanske presidenten har tryckt på vikten av att hålla ekonomin i gång.

”Hans (Lukasjenkos) grundtanke är att panik är farligare än viruset”, säger analytikern Artiom Sjraibman från tankesmedjan Carnegie i Moskva, till The Washington Post.

”Han står definitivt på en ”Trumpsk” sida vad gäller det argumentet, och han är till och med mer Trumpsk än Trump själv eftersom han inte inför några restriktioner.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?