Vita huset pudlar men inte Trump

Vita huset kommer inte upprepa påståenden om att brittiska agenter på den tidigare presidenten Barack Obamas uppdrag skulle ha spionerat på Donald Trump under fjolårets presidentvalskampanj.
Vita huset backar nu och ber i princip britterna om ursäkt — men Trump backar inte om att han blivit avlyssnad.

Vid en presskonferens i Vita huset tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som avlyssnades av det amerikanska underrättelseorganet NSA, fick Trump frågan om han står fast vid att han avlyssnades på order av Obamas administration — trots att inga bevis presenterats.

Han slog ut med handen mot Merkel intill sig och sade:
”Vi har åtminstone någonting gemensamt.”

I torsdags hänvisade Vita husets pressekreterare Sean Spicer till uppgifter från tv-kanalen Fox om att Obama använt det brittiska underrättelseorganet GCHQ till uppgiften, för att kringgå amerikansk lag. Detta avfärdas helt av premiärminister Theresa Mays talesperson, rapporterar nyhetsbyrån AFP:

”Fullständigt löjligt.”

En talesperson för GCHQ har konstaterat att påståendet kort och gott är "nonsens" och det är tydligt att britterna är mycket irriterade över spionanklagelsen.

”Vi har gjort detta klart för administrationen och vi har fått försäkringar om att dessa anklagelser inte kommer att upprepas”, säger talespersonen som inte vill svara på frågan om Vita huset bett britterna om ursäkt.

Enligt CNN rör det sig i princip om en ursäkt från Vita huset och enligt en av mediebolagets källor har den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster under dagen talat med sin brittiska motsvarighet. Samtalet uppges ha varit "hjärtligt" och McMaster ska ha beskrivit Spicers kommentarer som "oavsiktliga".

”Sean pekade på bredden i rapporteringen, och inte på någon specifik händelse”, säger CNN-källan.

Även Spicer ska ha talat med officiella brittiska företrädare om uttalandet under presskonferensen.

Vad gäller att brittiska underrättelseorgan skulle ha utfört avlyssningen svarade Trump att dessa uppgifter kommit från "en mycket begåvad" advokat till Fox News. Därför bad han reportern vända sig till Fox med sin fråga.

Det var för två veckor sedan som Trump påstod via Twitter att han under valrörelsen avlyssnats på order av dåvarande president Barack Obama. Inga bevis har lagts fram för anklagelserna, som avfärdats av underrättelsechefer och högt uppsatta politiker varav flera är republikaner det vill säga partikamrater till presidenten.

Spicer har sedan försökt förklara påståendet med att Trump använde ordet avlyssning inom citationstecken och att han i själva verket ordet menade ordet i den breda betydelsen övervakning och andra aktiviteter.

Under presskonferensen med Merkel fick Trump också frågan om han någonsin ångrar sina tweets.

”Mycket sällan”, blev svaret.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?