1515
Annons

Visste du det här om vinter-OS?

På fredagen inleds de 24:e olympiska vinterspelen i Peking och förväntningarna på blågula medaljer är höga.

Här är de roliga detaljerna från OS-historien som du inte hade en aning om.

T v: Jamaicas tvåmannalag i bobsleigh i Sotchi 2014. T h: Australiensaren Stephen Bradbury – kanske OS-historiens mest osannolika guldmedaljör.
T v: Jamaicas tvåmannalag i bobsleigh i Sotchi 2014. T h: Australiensaren Stephen Bradbury – kanske OS-historiens mest osannolika guldmedaljör.Foto:TT

- Den första vintersporten som släpptes in i den olympiska familjen var konståkningen år 1908, då i ett kombinerat sommar- och vinter OS. Konståkningen sågs inte som en vintersport, utan som en kultiverad form av gymnastik eller balett.

- Den äldste OS-medaljören någonsin är svensk.  Curlingspelaren Carl August Kronlund var 58 år när han 1924 var med det svenska curlinglaget som tog silvret.

- De första olympiska vinterspelen hölls i Chamonix 1924, men ingen visste om det. Den så kallade ”vintersportsveckan” blev nämligen omvandlad till de första olympiska spelen först två år efter det genomförts.

- Norge leder medaljligan i vinter-OS från 1924 till i dag. Sverige finns på en sjunde plats med 158 medaljer. Sist finns Australien med 15 medaljer.

- Modedesignern Vera Wang har designat ett antal kända konståkares OS dräkter, bland andra Kristi Yamaguchis finaldräkt år 1992.

- År 1994 kvalade Jamaica oväntat in till i bobtävlingen. I finalen förvånade landet med en 14:e plats, före flera stornationer som USA och Ryssland.

- År 1998 blev kanadensaren Ross Rebagliati av med sitt OS-guld, efter att ha testat positivt för marijuana i ett dopingtest. Men kanadensaren fick tillbaka sin medalj när det visade sig att drogen inte fanns med på listan över förbjudna preparat.

- År 2002 vann Stephen Bradbury oväntat i short track-finalen. Australiensaren låg överlägset sist när alla övriga motståndare ramlade.

- Peking är den enda staden som hittills fått hålla både sommar-OS (2008) och vinter-OS (2022).

- Vinter-OS 2014 i Sotji var det dyraste någonsin med en kostnad på cirka 51 miljarder dollar, trots ett löfte från Ryssland att bara spendera 12 miljarder dollar. Bara att bygga de nödvändiga anläggningarna i semesterorten kostade lika mycket som den sammanlagda kostnaden för de föregående nio vinterspelen.

- Vinter-OS 2018 var medaljmässigt det bästa någonsin för Sverige.

- Det finns nästan ingen snö på Skidcentret Yanqing, platsen för årets alpina tävlingar. 185 miljoner liter vatten beräknas gå åt till konstgjord snö , något som kritiserats ur ett miljöperspektiv.

- I årets OS finns det sju nya grenar: monobob (en gren för damer i kälksport) short track-lagtävling i mixed, backhoppning-lagtävling i mixed, snowboardcross-lagtävling i mixed, freestyle hopp-lagtävling i mixed, freeski big air för damer och herrar.

- 2.892 deltagare är med och tävlar, varav 45,5 procent kvinnor.

- Svensken som deltagit i flest OS spel är Carl-Erik Eriksson, sex gånger i bobsleigh.

- Svensken med flest OS-medaljer är längdskidåkaren Sixten Jernberg med 4 fyra guld, tre silver och två brons.

- Sverige har aldrig avslutat ett OS utan medaljer.

- Sverige har aldrig arrangerat ett vinter OS.

- En hundradels sekund var vad som skiljde sig åt mellan svensken Thomas Wassbergs guld och finländaren Juha Mietos silver i ett av OS historiens mest dramatiska skidlopp.

- Amerikanen Eddie Eagan är den enda någonsin som vunnit guld i både sommar- och vinter-OS.

- USA har arrangerat flest olympiska vinterspel – fyra stycken.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Frankrikes sittande justitieminister ställs inför rätta

Éric Dupond-Moretti, justitieminister i president Emmanuel Macrons regering, kommer att ställas inför rätta i ett fall rörande en intressekonflikt.

Éric Dupond-Moretti, justitieminister i president Emmanuel Macrons regering.
Éric Dupond-Moretti, justitieminister i president Emmanuel Macrons regering.Foto:Michel Spingler

Han blir därmed den första sittande franska justitieministern att åtalas, i ett fall som bedömare beskriver som genant för Macrons regering.

Dupond-Moretti, tidigare försvarsadvokat, anklagades i fjol för att ha missbrukat sin politiska position för att göra upp med motståndare från tiden som jurist. Han förnekar anklagelserna och har överklagat saken.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera