1515

Visselblåsarens rapport: Vita huset försökte dölja Trumps påtryckning på Ukraina

NEW YORK.

President Trump försökte få Ukraina att påverka presidentvalet i USA 2020. Det uppges i en visselblåsares rapport som offentliggjordes på torsdagen.

Där framgår också att Vita huset försökt dölja informationen på grund av oro för att presidenten gjort sig skyldig till maktmissbruk.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Riksrättsprocessen mot Donald Trump fick ny näring på torsdagen efter att visselblåsarens rapport offentliggjordes. Personen, som uppges jobba inom underrättelsetjänsten, var den som först slog larm om det kontroversiella telefonsamtalet mellan Donald Trump och hans ukrainska motsvarighet i slutet av juli.

I rapporten framgår att presidentens advokat Rudy Giuliani försökt att dölja Donald Trumps Ukraina-samtal genom att lagra den officiella samtalsutskriften på en specifik server avsedd för särskilt känslig information.

Visselblåsaren har själv inte hört det aktuella samtalet, men påstår sig ha kontaktats av ett flertal personer i Vita huset som reagerat både på innehållet i samtalet och de efterföljande kontakterna mellan Rudy Giuliani och ukrainska företrädare.

”De berättade att det pågår en diskussion bland Vita husets advokater om hur man ska hantera samtalet, på grund av sannolikheten för att man just bevittnat hur presidenten utnyttjat sitt presidentskap för personlig vinning”, skriver visselblåsaren.

Vad gäller samtalets innehåll var det dock inga större nyheter jämfört med sammanfattningen som Vita huset publicerade på onsdagen. Där framkom att Donald Trump bett den nyvalda ukrainska presidenten Volodmyr Zelenskij att utreda presidentkandidaten Joe Biden och hans son för eventuell korruption i Ukraina.

Visselblåsaren tar i sin rapport även upp hur ukrainarna initialt beskrev samtalet. I en kort sammanfattning på presidentens hemsida skrev man att ”Donald Trump uttryckte sin övertygelse om att den nya ukrainska regeringen inom kort kan förbättra bilden av Ukraina samt slutföra den utredning om korruption som hållit tillbaka samarbetet mellan USA och Ukraina.”

Demokraten Adam Schiff, som är ordförande i representanthusets underrättelsekommitté, ser visselblåsarens anklagelser som ”väldigt trovärdiga” och ”djupt oroande”.

”Rapporten är väldigt välskriven och ger oss i kommittén information som vi definitivt kommer att följa upp med andra vittnen och dokument”, sa han på onsdagen efter att på förhand ha fått läsa rapporten.

Ett av dessa vittnen är den tillförordnade nationella underrättelsechefen Joseph Maguire, som grillades i underrättelseutskottet på torsdagsförmiddagen lokal tid.

Joseph Maguire medgav att han håller med generalinspektören, som först mottog visselblåsarens rapport, om att anklagelserna i rapporten är ”trovärdiga”.

”Jag känner inte till något tidigare fall där en visselblåsarrapport berört så komplicerade och känsliga frågor som den här”, sa han från vittnesbåset.

Han undvek däremot att svara på frågan om huruvida president Trump gjort något fel.

Under en presskonferens i FN på onsdagen påpekade Donald Trump att visselblåsaren inte har förstahandsinformation om samtalet, och kallade hela uppståndelsen för ”ett stort skämt”.

Hans partivänner verkar dock inte tycka att det är lika roligt. Flera republikanska kongressledamöter uttryckte sig på onsdagen besvärat över att Donald Trump ens nämnt presidentkandidaten Joe Biden under samtalet med sin ukrainska motsvarighet. Men många hävdar samtidigt att det inte handlar om en förseelse som berättigar till riksrätt.

Finansmarknaderna har inte påverkats i någon större omfattning av den politiska turbulensen så här långt. USA-börserna öppnade svagt nedåt på torsdagen efter att rapporten publicerats.

Få investerare tycks se det som troligt att Donald Trump kan tvingas avgå som en följd av riksrättsprocessen, mot bakgrund av motståndet i den republikanskt kontrollerade senaten. Däremot riskerar processen att påverka andra politikområden, som handelspolitiken.

Dan Clifton, politisk analytiker på Strategas Research Partners, säger till tv-stationen CNBC att ratificeringen av det nya handelsavtalet med Mexiko och Kanada kan vara ännu mer i fara som en följd av riksrättsprocessen, då Demokraterna lär bli mindre villiga att acceptera det.

Vad gäller handelskonflikten med Kina ser han däremot uppsida. Dan Clifton tror att Donald Trump hädanefter kommer att vara mer angelägen om att nå ett avtal med kineserna.

”Presidentens förtroendesiffror har varit nära kopplade till handelskonflikten. Han behöver styra landet och han behöver visa upp bedrifter. Ett handelsavtal med Kina är det bästa sättet för att uppnå det.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?