Annons

Viss ljusning på bostadsmarknaden: "För tidigt blåsa faran över"

De senaste månadernas prisfall på bostadsmarknaden bromsade in i januari och enligt Valueguard har priserna nu vänt försiktigt uppåt. Men hos Svensk Mäklarstatistik är det fortsatt röda siffror.

Valueguards statistik följer samma mönster som de brukar göra i början av året med en prisuppgång direkt efter juluppehållet.

Men justerat för säsongseffekter handlar det om en blygsam uppgång på 0,7 procent och precis som i slutet av förra året tycks villamarknaden stå sig bättre än bostadsrätterna.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna gått ned med nästan 4 procent medan villapriserna legat stilla.

Räknat på tolv månader har bostadsrättspriserna gått ned i samtliga tre storstäder medan villapriserna ligger på plus i både Göteborg och Malmö samtidigt som de fallit med drygt 4 procent i Stockholm.

Valueguard skriver att säsongseffekterna, med stigande priser i januari, brukar vara extra tydliga om priserna gått ned tidigare under hösten och början av vintern.

Det här var tydligt både 2009 och 2012 då priserna vände upp med cirka 5 procent i januari. Den här gången handlar det om en något mindre uppgång på 3,4 procent.

Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, vittnar om en ökad aktivitet efter årsskiftet.

”Bostadsmarknaden känns mer optimistisk men det är för tidigt att blåsa faran över för nervositeten finns kvar efter en färsk påminnelse om att priserna kan gå ner”, skriver han i en kommentar.

På onsdagen kom även nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som har en delvis annan mätmetod än Valueguard. Och där gick både bostadsrätts- och villapriserna ned med 1 procent i januari.

Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger priserna i centrala Stockholm nu på samma nivå som de gjorde hösten 2015.

”Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ”, skriver Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Även om bostadspriserna nu tycks plana ut är det svårt att bedöma hur de kommer att utvecklas framöver. Experterna är oeniga och vissa menar att läget är på väg att stabiliseras, medan andra tror att priserna kommer att fortsätta nedåt.

Mäklarna har i en färsk enkätundersökning från Valueguard och Fastighetsmäklarförbundet blivit mer positiva, även om det fortfarande är fler som tror att priserna kommer att gå ned än upp de närmaste tre månaderna.

”Vi ser fortsatt vikande priser under januari månad men vi ser också ett stort trendbrott i aktivitetsnivån. Förra månaden genomfördes väsentligt fler bostadsaffärer jämfört med sista kvartalet 2017, särskilt i Stockholm”, skriver Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, i en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror.


Innehåll från SkistarAnnons

Svemester i fjällen – höjdaren på önskelistan

Svensken skyr stillasittande – och längtar efter en aktiv vintersemester på hemmaplan.

När allt fler inser vikten av en aktiv livsstil står våra svenska berg högt på önskelistan.

Mer om SkiStars undersökning 

Svenska barn och unga lägger mycket tid med att vara med sina mobiltelefoner. Samtidigt säger sig 68 procent av barnens föräldrar att de gärna väljer en skidsemester som tillfälle att minska deras barns skärmtid. 

Undersökningen gjordes av HUI på uppdrag av den svenska skidkoncernen SkiStar. 

Ett år senare har det rådande pandemiläget om möjligt gjort det ännu tuffare för alla föräldrar som försöker få bukt med barnens mobilanvändande och skärmtid.

Men det handlar inte bara om att ägna fritiden åt annat. Barn och ungdomar är inte skapta för allt för mycket stillasittande, och fysisk aktivitet är förstås bra för både hälsan – och för att orka med skolarbetet. 

Svenska barn rör sig för lite

Tendensen att unga rör sig för lite bekräftades i en undersökning i november 2019. Världshälsoorganisationen WHO konstaterade då i en rapport att 81 procent av världens unga i åldern 11-17 år inte kom upp i WHO:s rekommendationer om minst en timmes fysisk aktivitet per dag. 

I Sverige rörde sig åtta av tio barn och unga för lite, medan siffrorna i Finland gick i en ljusare riktning. 

– Vi tror att en aktiv semester är ett bra sätt att bryta mönster och inleda en förändring mot minskad skärmtid för barn och ungdomar, ett nytt beteende som man kan ta med sig hem efter semestern. Genom vår undersökning får vi svart på vitt att barnfamiljer upplever att en skidsemester är ett bra sätt att minska skärmtiden. Det görs dessutom på ett positivt och naturligt sätt genom att ersätta skärmen med andra roliga aktiviteter, säger Linda Morell, marknadschef på SkiStar.

Svemestern – här för att stanna

2020 är också året då svemester blivit ordet att räkna med. Och att uppleva naturen och närmiljön har plötsligt blivit en ny livsstil. I sommar har allt fler upptäckt att den svenska fjällvärlden kan vara väl så spännande som destinationer hundratals mil bort. 

Att fira semester med närhet i pisten kan också handla om att stärka banden med sina nära och kära. SkiStars undersökning visade att en aktiv livsstil under semestern stärker banden mellan familjemedlemmarna. 66 procent av de tillfrågade föräldrarna upplevde att de hade fått en starkare relation till sina barn efter semestern. 

– Att umgås med sina närmaste vet vi är en av de viktigaste sakerna man vill få ut av sin semester. På våra skidorter finns det många roliga aktiviteter som familjen kan göra ihop och det verkar vara att vinnande koncept för att få föräldrar och barn att faktiskt umgås mer med varandra, fortsätter Linda Morell.

Bokningsläget på topp i Sälen under jul och nyår

Och pendeln tycks nu vara på väg att svänga ordentligt. Inför årets vintersäsong har exempelvis Skandinaviens största skiddestination, SkiStar Sälen, noterat ett rekordhögt intresse. Inför jul- och nyårshelgerna har bokningsläget ökat med hela 33 procent, jämfört med samma period under föregående år. 

– Det visar att många vill tillbringa tid i skidbacken med välmående och hälsa i fokus. Sälen är barnfamiljernas mecka och det här bekräftar än en gång att Sälen ligger i topp när barnfamiljerna får välja, säger SkiStars vd Stefan Sjöstrand. 

Mer om SkiStars skidorter här 

Om SkiStars undersökning:

- Undersökningen är gjord av HUI med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning i åldrarna 25-80 år.

- Undersökningen gjordes i juni 2019 med sammanlagt 1010 respondenter.

- Datainsamlingen har utförts i form av en webbenkät med en svarsfrekvens på 100 %.

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?