ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Viss ljusning på bostadsmarknaden: "För tidigt blåsa faran över"

De senaste månadernas prisfall på bostadsmarknaden bromsade in i januari och enligt Valueguard har priserna nu vänt försiktigt uppåt. Men hos Svensk Mäklarstatistik är det fortsatt röda siffror.

Valueguards statistik följer samma mönster som de brukar göra i början av året med en prisuppgång direkt efter juluppehållet.

Men justerat för säsongseffekter handlar det om en blygsam uppgång på 0,7 procent och precis som i slutet av förra året tycks villamarknaden stå sig bättre än bostadsrätterna.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna gått ned med nästan 4 procent medan villapriserna legat stilla.

Räknat på tolv månader har bostadsrättspriserna gått ned i samtliga tre storstäder medan villapriserna ligger på plus i både Göteborg och Malmö samtidigt som de fallit med drygt 4 procent i Stockholm.

Valueguard skriver att säsongseffekterna, med stigande priser i januari, brukar vara extra tydliga om priserna gått ned tidigare under hösten och början av vintern.

Det här var tydligt både 2009 och 2012 då priserna vände upp med cirka 5 procent i januari. Den här gången handlar det om en något mindre uppgång på 3,4 procent.

Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, vittnar om en ökad aktivitet efter årsskiftet.

”Bostadsmarknaden känns mer optimistisk men det är för tidigt att blåsa faran över för nervositeten finns kvar efter en färsk påminnelse om att priserna kan gå ner”, skriver han i en kommentar.

På onsdagen kom även nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som har en delvis annan mätmetod än Valueguard. Och där gick både bostadsrätts- och villapriserna ned med 1 procent i januari.

Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger priserna i centrala Stockholm nu på samma nivå som de gjorde hösten 2015.

”Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ”, skriver Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Även om bostadspriserna nu tycks plana ut är det svårt att bedöma hur de kommer att utvecklas framöver. Experterna är oeniga och vissa menar att läget är på väg att stabiliseras, medan andra tror att priserna kommer att fortsätta nedåt.

Mäklarna har i en färsk enkätundersökning från Valueguard och Fastighetsmäklarförbundet blivit mer positiva, även om det fortfarande är fler som tror att priserna kommer att gå ned än upp de närmaste tre månaderna.

”Vi ser fortsatt vikande priser under januari månad men vi ser också ett stort trendbrott i aktivitetsnivån. Förra månaden genomfördes väsentligt fler bostadsaffärer jämfört med sista kvartalet 2017, särskilt i Stockholm”, skriver Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, i en kommentar till Svensk Mäklarstatistiks siffror.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies