Visitas vd vädjar till regeringen: ”Det kommer bli mycket värre”

Hotell- och restaurangbranschen blöder. 60 procent fler konkurser syns i mars jämfört med ifjol - och fler är att vänta. Nu lägger Visitas vd Jonas Siljhammar allt hopp till nya stödpaket från regeringen.

”Jag skulle bli förvånad och besviken om inte något presenteras inom kort”.

Jonas Siljhammar, vd på Visita, om den blödande hotell- och restaurangbranschen.
Jonas Siljhammar, vd på Visita, om den blödande hotell- och restaurangbranschen.

Antalet hotell och restauranger som gått i konkurs mellan den 1-20 mars pekar mot närmare 60 procent fler i mars jämfört med samma period 2019. Det rapporterade Di om igår. 

”Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursansökningar, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till Di.

Enligt branschorganisationen Visitas senaste siffror ligger hotellbeläggningen i Stockholm i dag på 9 procent. Vid samma tidpunkt i fjol låg den på 70 procent. Omsättningen på restauranger har rasat med drygt 70 procent och allt fler håller på att stänga ner, enligt Vista.

När det gäller konferensverksamheten så hade de 92 anläggningar som Benchmarking Alliance följer i Sverige sjunkit med omkring 90 procent mellan den 16-23 mars jämfört med samma tid förra året.

Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som mer än akut och sätter nu allt hopp till nya stödåtgärder från regeringen. 

”Min uppfattning att det arbetas på paket, allt annat vore tjänstefel. Jag skulle bli mycket förvånad och besviken om inte något presenters inom kort. Jag kan inte nog understryka hur bråttom det är.”

Visita har lämnat in sex konkreta förslag till regeringen hur besöksnäringen skulle kunna få hjälp. 

Två av dem rör personalkostnader. Visita vill se ett permitteringssystem som täcker hela lönekostnaderna för företagen samt att arbetsgivaravgifterna slopas tillfälligt.

”Många verksamheter har noll i omsättning och då har man inte möjlighet att ha personal. 

Syftet med förslagen är att få bort kostnaderna från företagens resultaträkning omedelbart”, säger Jonas Siljhammar.

Ett annat förlag handlar om hyreskostnaderna som måste lättas från de blödande företagen.

”Hyran tickar trots att man inte har någon verksamhet. Här är det viktigt att hyresvärdarna drar sitt strå till stacken. Det finns bra fastighetsägare som har förstått den allvarliga situationen, men en del fastighetsägare är mer än tondöva. Det här är en samhällskris, vi är alla i den. Man måste kunna gå med på en hyresreduktion eller tillfälligt stopp i hyran när situationen är som den är, annars har man ju inga hyresgäster.”

Andra förslag som Visita vill se är statligt garanterade medel till framför allt företagen. Man vill att en fond ska upprättas dit drabbade företag ska kunna ansöka om stöd som framför allt är kopplade till restriktioner och beslut som fattats av staten. 

”Vi har kommit till vägs ände och behöver åtgärder nu. Läget är mer än akut när vi ser hur konkurser kommer in. Vi har en mängd hotell som har stängt, och det kommer bli mycket värre inom kort. Vi behöver stöd inom de närmaste dagarna, annars blir det oöverskådliga konsekvenser för besöksnäringen som sådan och för svensk ekonomi och för svenskt samhälle i stort”

”Jag förstår att man inte är van från politikens sida att det går så här fort, och det är inte vi heller.  Men man måste reagera med den hastigheten, annars står vi inför en katastrof, även en mänsklig. Det är många livsverk, både företagare och personal som mister allt.”


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?