Annons

Visitas vd vädjar till regeringen: ”Det kommer bli mycket värre”

Hotell- och restaurangbranschen blöder. 60 procent fler konkurser syns i mars jämfört med ifjol - och fler är att vänta. Nu lägger Visitas vd Jonas Siljhammar allt hopp till nya stödpaket från regeringen.

”Jag skulle bli förvånad och besviken om inte något presenteras inom kort”.

Jonas Siljhammar, vd på Visita, om den blödande hotell- och restaurangbranschen.
Jonas Siljhammar, vd på Visita, om den blödande hotell- och restaurangbranschen.

Antalet hotell och restauranger som gått i konkurs mellan den 1-20 mars pekar mot närmare 60 procent fler i mars jämfört med samma period 2019. Det rapporterade Di om igår. 

”Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursansökningar, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till Di.

Enligt branschorganisationen Visitas senaste siffror ligger hotellbeläggningen i Stockholm i dag på 9 procent. Vid samma tidpunkt i fjol låg den på 70 procent. Omsättningen på restauranger har rasat med drygt 70 procent och allt fler håller på att stänga ner, enligt Vista.

När det gäller konferensverksamheten så hade de 92 anläggningar som Benchmarking Alliance följer i Sverige sjunkit med omkring 90 procent mellan den 16-23 mars jämfört med samma tid förra året.

Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som mer än akut och sätter nu allt hopp till nya stödåtgärder från regeringen. 

”Min uppfattning att det arbetas på paket, allt annat vore tjänstefel. Jag skulle bli mycket förvånad och besviken om inte något presenters inom kort. Jag kan inte nog understryka hur bråttom det är.”

Visita har lämnat in sex konkreta förslag till regeringen hur besöksnäringen skulle kunna få hjälp. 

Två av dem rör personalkostnader. Visita vill se ett permitteringssystem som täcker hela lönekostnaderna för företagen samt att arbetsgivaravgifterna slopas tillfälligt.

”Många verksamheter har noll i omsättning och då har man inte möjlighet att ha personal. 

Syftet med förslagen är att få bort kostnaderna från företagens resultaträkning omedelbart”, säger Jonas Siljhammar.

Ett annat förlag handlar om hyreskostnaderna som måste lättas från de blödande företagen.

”Hyran tickar trots att man inte har någon verksamhet. Här är det viktigt att hyresvärdarna drar sitt strå till stacken. Det finns bra fastighetsägare som har förstått den allvarliga situationen, men en del fastighetsägare är mer än tondöva. Det här är en samhällskris, vi är alla i den. Man måste kunna gå med på en hyresreduktion eller tillfälligt stopp i hyran när situationen är som den är, annars har man ju inga hyresgäster.”

Andra förslag som Visita vill se är statligt garanterade medel till framför allt företagen. Man vill att en fond ska upprättas dit drabbade företag ska kunna ansöka om stöd som framför allt är kopplade till restriktioner och beslut som fattats av staten. 

”Vi har kommit till vägs ände och behöver åtgärder nu. Läget är mer än akut när vi ser hur konkurser kommer in. Vi har en mängd hotell som har stängt, och det kommer bli mycket värre inom kort. Vi behöver stöd inom de närmaste dagarna, annars blir det oöverskådliga konsekvenser för besöksnäringen som sådan och för svensk ekonomi och för svenskt samhälle i stort”

”Jag förstår att man inte är van från politikens sida att det går så här fort, och det är inte vi heller.  Men man måste reagera med den hastigheten, annars står vi inför en katastrof, även en mänsklig. Det är många livsverk, både företagare och personal som mister allt.”


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?