Antalet hotell och restauranger som gått i konkurs mellan den 1-20 mars pekar mot närmare 60 procent fler i mars jämfört med samma period 2019. Det rapporterade Di om igår.
”Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursansökningar, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till Di.
Enligt branschorganisationen Visitas senaste siffror ligger hotellbeläggningen i Stockholm i dag på 9 procent. Vid samma tidpunkt i fjol låg den på 70 procent. Omsättningen på restauranger har rasat med drygt 70 procent och allt fler håller på att stänga ner, enligt Vista.
När det gäller konferensverksamheten så hade de 92 anläggningar som Benchmarking Alliance följer i Sverige sjunkit med omkring 90 procent mellan den 16-23 mars jämfört med samma tid förra året.
Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som mer än akut och sätter nu allt hopp till nya stödåtgärder från regeringen.
”Min uppfattning att det arbetas på paket, allt annat vore tjänstefel. Jag skulle bli mycket förvånad och besviken om inte något presenters inom kort. Jag kan inte nog understryka hur bråttom det är.”
Visita har lämnat in sex konkreta förslag till regeringen hur besöksnäringen skulle kunna få hjälp.
Två av dem rör personalkostnader. Visita vill se ett permitteringssystem som täcker hela lönekostnaderna för företagen samt att arbetsgivaravgifterna slopas tillfälligt.
”Många verksamheter har noll i omsättning och då har man inte möjlighet att ha personal.
Syftet med förslagen är att få bort kostnaderna från företagens resultaträkning omedelbart”, säger Jonas Siljhammar.
Ett annat förlag handlar om hyreskostnaderna som måste lättas från de blödande företagen.
”Hyran tickar trots att man inte har någon verksamhet. Här är det viktigt att hyresvärdarna drar sitt strå till stacken. Det finns bra fastighetsägare som har förstått den allvarliga situationen, men en del fastighetsägare är mer än tondöva. Det här är en samhällskris, vi är alla i den. Man måste kunna gå med på en hyresreduktion eller tillfälligt stopp i hyran när situationen är som den är, annars har man ju inga hyresgäster.”
Andra förslag som Visita vill se är statligt garanterade medel till framför allt företagen. Man vill att en fond ska upprättas dit drabbade företag ska kunna ansöka om stöd som framför allt är kopplade till restriktioner och beslut som fattats av staten.
”Vi har kommit till vägs ände och behöver åtgärder nu. Läget är mer än akut när vi ser hur konkurser kommer in. Vi har en mängd hotell som har stängt, och det kommer bli mycket värre inom kort. Vi behöver stöd inom de närmaste dagarna, annars blir det oöverskådliga konsekvenser för besöksnäringen som sådan och för svensk ekonomi och för svenskt samhälle i stort”
”Jag förstår att man inte är van från politikens sida att det går så här fort, och det är inte vi heller. Men man måste reagera med den hastigheten, annars står vi inför en katastrof, även en mänsklig. Det är många livsverk, både företagare och personal som mister allt.”