1515
Annons

Visbysmeden hoppas på het sommar – skimrande vikingaguld lockar turister

VISBY. Försäljningen av vigselringar har under pandemin i princip varit obefintlig, enligt guldsmeden André Magnusson. Han brottas även med höga guldpriser och risken för rån. Men förhoppningen på sommarförsäljningen är högt ställd – i år väntas turisterna välla in till Gotland och många är beredda att öppna plånboken för en handgjord guldring i vikingastil. 

Guldsmeden André Magnusson som driver och äger Visbyföretaget Odds Guld, startat av hans pappa Odd Magnusson 1969.
Guldsmeden André Magnusson som driver och äger Visbyföretaget Odds Guld, startat av hans pappa Odd Magnusson 1969.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Järnålders formspråk, med tvinnade metaller och fornnordiska mönster, har fortfarande en given plats på den svenska smyckesmarknaden. 

Guldsmeden Odds Guld i Visby har tillverkat kopior av vikingasmycken i över 50 år. I dag är det Odd Magnussons äldsta son, André Magnusson, som driver företaget och som tillverkar alla smycken som säljs under det egna varumärket med samma namn som företaget. 

”Man kan väl säga att jag slussades in i yrket. Jag brukade vara i butiken efter skolan och springa lite ärenden. Senare blev jag pappas lärling”, säger André Magnusson som smider ringar, halsband och armband vid ett verkstadsbord bakom kassan. 

Kunder som tittar in kan få se honom hetta upp och böja till ädla metaller, omgiven av tänger, avbitare och filar. 

Till skillnad från många andra smyckesbutiker, med sluss och ringklocka, står dörren öppen mot förbipasserande på Adelsgatan och Södertorg. 

Du är inte rädd för stölder och inbrott?
”Vi utsattes för ett rån 2012 och blev av med nästan allt. Samtidigt vill vi inte göra om butiken till en betongbunker, som försäkringsbolagen i princip kräver.”

Polisen tog fast rånarna – Gotland är ju en ö, som André Magnusson konstaterar med viss ironi – men av det stora rånbytet fick butiken bara tillbaka ett tiotal smycken. 

Därtill innebar rånet att det blev det näst intill omöjligt att försäkra verksamheten. Premien stack iväg plus att nya säkerhetskrav formulerades som skulle ha blivit orimligt krångliga att efterleva i praktiken, fortsätter André Magnusson. 

”Varje kväll skulle vi låsa in allt av värde i ett kassaskåp. Det hade aldrig fungerat”, säger han och nickar åt de många glasmontrarna med omsorgsfullt utplacerade smyckeskollektioner. 

Lösningen blev ett lokalt försäkringsföretag och ny butiksinredning, där André Magnusson själv ritade monterskåpen som en finsnickare på ön sedan trollade fram. 

”Det är inte fönsterglas direkt”, säger han och knackar på rutan till en väggmonter. 

Efter ett tufft år spirar optimismen bland Gotlands företagare. Även André Magnusson tror på en stark sommar, trots att försäljningen av vigselringar inte ser ut att ta fart än på ett tag. 

André Magnusson tillverkar alla smycken som säljs.
André Magnusson tillverkar alla smycken som säljs.Foto:Joey Abrait

Med coronapandemin tvärnitade bröllopsindustrin, efterfrågan på förlovnings- och vigselringar försvann helt och hållet. Effekten märktes redan i februari förra året, berättar han. 

”När pandemin väl small till i Sverige märkte vi snabbt en markant nedgång i butiken. Det var ganska chockartat.”

Nu hoppas han mycket på årets sommarturister. Många gillar den fornnordiska stilen. Kollektionen med rostema och smyckena med ädelstenar, inspirerade av Gotlands natur, är också populära – inte minst bland dem som har någon form av anknytning till ön, fortsätter André Magnusson och visar en handgjord guldring, en exakt kopia av vikingafynd som hittats vid utgrävningar.  

För män som vill sticka ut finns iögonfallande ringar i en mix av rött och vitt guld, långt ifrån släta förlovningsband och med en prislapp på närmare 60.000 kronor. 

Trenden går dock mot nättare smycken, vilket snarare är en effekt av stigande guldpris än modets svängningar, hävdar han.

”Konsumenterna är inte beredda att betala mer för smycken om guldpriset går upp med 50 procent under kort tid. Så världsmarknadspriset har en inverkan på sortimentet.”

Guldet köper han in från privatpersoner som säljer sina gamla smycken. Inköpen skickas sedan till ett affineri i Stockholm som återvinner ädla metaller och som renar smyckena från slaggprodukter till 24 karat, för att därefter gjuta guldet i långsmala stavar. 

En vanlig julimånad omsätter butiken tre gånger så mycket som under vintermånaderna. När turistsäsongen rundas av mot slutet av sommaren blir reparationer av smycken en viktig intäkt. 

André Magnusson är kluven till reparationsuppdragen. Å ena sidan är det en uppskattad service, å andra sidan är det en mindre rolig sida av yrket som guldsmed. Dessutom jonglerar han diverse allt i allo-sysslor som fastightesägare. 

Hur ska du få mer tid över till det du tycker är roligast?
”Det lutar åt att vi drar ned på butiksyta så att det blir mer som ett 'showroom' för våra egna smycken och mindre av en butik för andras märken.”

Han har ibland funderingar på att starta en ny verksamhet, inom någonting helt annat. Men rötterna till yrket och varumärket går djupt och är inte så lätta att rycka upp. 

Hur mycket hjärta har du i företaget, med tanke på att din pappa startade det?
”Otroligt mycket. Odds Guld har alltid varit en del av mitt liv.”

 

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera