1515

Viruskrisen dråpslag mot knallarna: ”Har ett rent helskotta”

Om några veckor skulle marknadssäsongen dra igång på allvar. Men nu är allt inställt fram till sommaren, och hundratals knallar står i princip utan intäkter – ofta med stora lager.

”Vi har ett rent helskotta just nu”, säger Guido Carinci.

Foto:FREDRIK PERSSON / TT

Han är ordförande i riksföreningen för torg- och marknadshandlare, Tomer, och när TT når honom har han precis avslutat ett krismöte med föreningarna för marknadsarrangörer och tivoliägare. I en gemensam appell i sociala medier vädjar de nu till föreningar, företag och kommuner runt om i landet när det gäller sommarens planerade marknader: Ha is i magen, ställ inte in redan nu.

”De måste tänka på oss, vi har ingen inkomst alls just nu”, säger Guido Carinci.

Han tillägger att eftersom torghandel än så länge är tillåten så kan en del medlemmar få in lite pengar genom att vara ute och ”torga”. Men det är inte alla knallar som har möjlighet, eller som säljer varor som lämpar sig för det. Dessutom har en del kommuner, enligt Carinci, stängt sina torg på eget bevåg.

Riksföreningen Tomer bedömer att det finns 800-900 heltidsknallar i Sverige, varav cirka 250 är medlemmar i föreningen. Många är ensamföretagare men det finns också större bolag som har uppåt 50–60 anställda, enligt Carinci.

”Många är även grossister och har köpt in en jäkla massa varor. Och det ska ju betalas.”

Fredrik Larssen är en de knallar som berörs. Han åker vanligtvis runt till omkring 150 marknader om året där han säljer olika sylter. Nu har han i stället ställt upp sitt stånd vid vägen utanför hemmet i småländska Mariannelund.

”Jag hoppas kunna sälja till bilisterna som åker förbi. Man överlever inte länge på att sälja i en liten by, men det är bättre att få in några hundra än inget alls”, säger han.

Försäljningen på marknader står för nästan hela firmans omsättning, medan fyra procent kommer från försäljning via webben. På sistone har näthandeln ökat, men samtidigt har mejlkorgen fyllts på med besked om inställda marknader.

”Jag får nöta på här tills mina produkter är slut. Sedan hoppas man att det går över och blir någorlunda som det brukar, men det finns risk att många knallar försvinner för gott och då försvinner även de mindre marknaderna”, säger Fredrik Larssen.

En förutsättning för att det ska bli någon marknadshandel i sommar är att restriktionerna lättar. Med nuvarande förbud mot offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare är det inte möjligt att genomföra några marknader, säger Patrik Sikt, ordförande i marknadsarrangörernas förening, MAF.

Han påpekar att även om knallarna drabbas hårdast så innebär de inställda marknaderna även uteblivna intäkter för arrangörerna, som ofta är olika typer av föreningar. Och så går det lokala näringslivet, som hotell, restauranger och butiker, miste om den merförsäljning som marknadsdagarna brukar innebära.

När det gäller knallarna så befarar Guido Carinci nu en konkursvåg, liknande den som syns i en del andra näringar. Få har någon större ekonomisk uthållighet, och om även sommarens marknader ställs in är prognosen minst sagt dyster:

”Då finns bara 15–20 procent av knallarna kvar i höst, om vi inte får någon hjälp från regeringen. Mer blir det inte”, säger Guido Carinci.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?