Annons

Viruset lever kvar i toaletter och sovrum

Coronasmittade personer kontaminerar i hög utsträckning toaletter och sovrum som de använder, visar en singaporiansk studie.

Foto:Lee Jin-man

Forskarna har undersökt tre patienter som hölls isolerade från i slutet av januari till början av februari, och tagit prover på föremål i deras sovrum och toaletter. En betydande del av proverna visade spår av viruset sars-cov-2.

Exempel på platser som bar spår av viruset är stolar, sängräcken, fönsterrutor, golv och strömbrytare.

Det fanns dock inte spår i prover som togs av luften, däremot vid ventilationsöppningar. Det kan i sin tur tyda på att droppar som innehåller coronaviruset kan färdas med luftströmmar och fastna på ytor.

Studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Journal of the American Medical Association (Jama), visar också att vanligt desinfektionsmedel tar kål på coronaviruset. När ytorna i patienternas rum rengjordes blev de virusfria.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?