Viruset ger lyft för svenska forskningsbolagets desinfektion

Coronavirusets framfart har inneburit ökad efterfrågan för Uddevallaföretaget Lifeclean.

”Vi känner av att det är en kris”, säger bolagets vd Thomas Lööw.

Lifecleans huvudkontor i Uddevalla.
Lifecleans huvudkontor i Uddevalla.Foto:Pressbild

Det nya coronaviruset, covid-19, tillhör coronavirusfamiljen dit ett stort antal virus räknas. I försök att hindra smittspridningen rusar marknaden efter hygienprodukter och infektionsförebyggande lösningar. För forskningsbolaget Lifeclean, som tillverkar ytdesinfektionsmedel, märks det tydligt.

”Hela branschen känner av det här. Alla kammar hela marknaden nu efter produkter”, säger vd Thomas Lööw.

Många desinfektionsmedel är alkoholbaserade. Lifecleans lösning innehåller istället till största del vatten och utöver det en blandning av addetiv och klordioxid, som används vid vattenrening. Bolagets medel har visat sig vara effektivt mot flera virusarter. 

”Vi klarar tester på tuffare virus som polio och norovirus. Än så länge har vi inte kunnat göra tester för den nya coronamuterade versionen, det finns inga metoder för det”, säger Thomas Lööw. 

Istället pågår nu laboratorietester i Tyskland och England för virus liknande covid-19. 

”Som ett seriöst forskningsbolag vill vi som en av få aktörer klara de senaste testerna.” 

I förra veckan slöt företaget ett avtal med den Hongkong-baserade distributören Ekpac. Hittills har man flugit cirka 10 000 produkter till regionen. 

I takt med virusets spridning har Lifeclean varit tvungna att öka sin bemanning och arbeta i tvåskift för att klara efterfrågan. 

”Flera andra distributörer och myndigheter har kontaktat oss och frågat om vi kan bistå och hjälpa till i den förfärliga situation som det här är. Förutom det har vi säkert ett 20-tal förfrågningar från Singapore och Italien som vi håller på att expediera, och nu senast en större beställning från Singapore.”

Hur stora volymer handlar det om totalt som ni levererat? 

”Vi pratar om hundratusentals liter. Orderstocken jämfört med 2019 är mer än 200 procent.”

Men vet ni att ert ytdesinfektionsmedel fungerar mot coronaviruset?

”Har vi klarat de tuffare testerna så klarar vi corona”, säger Thomas Lööw. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?