Annons

Viruset ger lyft för svenska forskningsbolagets desinfektion

Coronavirusets framfart har inneburit ökad efterfrågan för Uddevallaföretaget Lifeclean.

”Vi känner av att det är en kris”, säger bolagets vd Thomas Lööw.

Lifecleans huvudkontor i Uddevalla.
Lifecleans huvudkontor i Uddevalla.Foto:Pressbild

Det nya coronaviruset, covid-19, tillhör coronavirusfamiljen dit ett stort antal virus räknas. I försök att hindra smittspridningen rusar marknaden efter hygienprodukter och infektionsförebyggande lösningar. För forskningsbolaget Lifeclean, som tillverkar ytdesinfektionsmedel, märks det tydligt.

”Hela branschen känner av det här. Alla kammar hela marknaden nu efter produkter”, säger vd Thomas Lööw.

Många desinfektionsmedel är alkoholbaserade. Lifecleans lösning innehåller istället till största del vatten och utöver det en blandning av addetiv och klordioxid, som används vid vattenrening. Bolagets medel har visat sig vara effektivt mot flera virusarter. 

”Vi klarar tester på tuffare virus som polio och norovirus. Än så länge har vi inte kunnat göra tester för den nya coronamuterade versionen, det finns inga metoder för det”, säger Thomas Lööw. 

Istället pågår nu laboratorietester i Tyskland och England för virus liknande covid-19. 

”Som ett seriöst forskningsbolag vill vi som en av få aktörer klara de senaste testerna.” 

I förra veckan slöt företaget ett avtal med den Hongkong-baserade distributören Ekpac. Hittills har man flugit cirka 10 000 produkter till regionen. 

I takt med virusets spridning har Lifeclean varit tvungna att öka sin bemanning och arbeta i tvåskift för att klara efterfrågan. 

”Flera andra distributörer och myndigheter har kontaktat oss och frågat om vi kan bistå och hjälpa till i den förfärliga situation som det här är. Förutom det har vi säkert ett 20-tal förfrågningar från Singapore och Italien som vi håller på att expediera, och nu senast en större beställning från Singapore.”

Hur stora volymer handlar det om totalt som ni levererat? 

”Vi pratar om hundratusentals liter. Orderstocken jämfört med 2019 är mer än 200 procent.”

Men vet ni att ert ytdesinfektionsmedel fungerar mot coronaviruset?

”Har vi klarat de tuffare testerna så klarar vi corona”, säger Thomas Lööw. 

 

 


Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?