1515
Annons

Viruset biter sig fast i Hubeiprovinsen

573 personer har insjuknat i Kina det senaste dygnet, visar den dagliga uppdateringen av det nya coronaviruset. Det är den högsta ökningen hittills i veckan, men betydligt lägre än de stora tal då smittan spreds som värst i landet.

Foto:Xiao Yijiu

Alla utom tre nya fall är i Hubeiprovinsen, vars huvudstad Wuhan är centrum för smittan. Ytterligare 35 smittade har avlidit, alla utom en i Hubei.

I Sydkorea har 376 nya fall rapporterats in, lejonparten i staden Daegu.

Armenien har registrerat sitt första fall av smittan, och Thailand och Australien har haft sina första dödsfall. Fallet i Australien rör sig om en 78-årig man som smittades ombord kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan som har avlidit på sjukhus i Perth. Hans hustru har också insjuknat, men hennes läge beskrivs som stabilt.


Aktiestrategen: ”Svårt att peka ut vinnarna i det här”

Deppiga konsumenter väntas slå hårt mot flera branscher. Allra värst drabbas sällanköpshandeln, enligt bedömarna.

”Det är svårt att peka ut vinnarna i det här”, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

Foto:JENNY HALLENGREN

Konsumenternas syn på den egna ekonomin har inte varit så pessimistisk sedan finanskrisen, enligt den senaste mätningen från Konjunkturinstitutet. Och när konsumenterna håller hårdare i plånboken väntas det slå hårt mot många börsbolag.

”Många svenska bolag har visat sig duktiga på att parera kriser. Men en lägre efterfrågan kan de inte parera”, säger Mattias Isakson på Swedbank.

Konjunkturprognoserna pekar på en rejäl inbromsning i den privata konsumtionen som utgör ungefär hälften av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP). Till exempel räknar storbanken Nordea med att tillväxten i den privata konsumtionen landar på 3 procent i år för att sedan ligga i princip still under 2023. I fjol var tillväxten 6 procent.

”Det handlar om ungefär 60 miljarder i konsumtionsökning som försvinner per år”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

”Det slår mycket brett. Vi har ett mättat konsumtionsbehov av varor, men även tjänstekonsumtionen stannar av framöver”, säger hon.

Danske Bank har beräknat att köpkraften i Sverige kan minska med 80 miljarder kronor under det första halvåret 2022.

I nuläget tror bedömarna att den minskade köpkraften först och främst drabbar bolag som säljer produkter av icke-nödvändig karaktär, som är lättare att prioritera bort än exempelvis mat och hygienartiklar. Många konsumentorienterade bolag har redan fallit tungt på börsen i år och pressen bedöms fortsätta.

”Sällanköp är det som primärt kommer att ta stryk. Dels upplever de att deras kostnader pressas uppåt, dels kommer de att gradvis möta mindre efterfrågan”, säger Mattias Isakson.

Som exempel på enskilda bolag som blir förlorare i den nya miljön där konsumenter inte har lika mycket pengar att röra sig med nämns bilkedjan Bilia, vitvarujätten Electrolux, byggvarukedjan Byggmax, trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna, lyssningstjänsten Storytel, fritidsproduktbolaget Thule och kylskåpsbolaget Dometic.

Bostadsutvecklare som JM och Bonava bedöms också med största sannolikhet att drabbas.

”De pressas själva av inflationen, har svårt att få grepp om projektkostnader och är lite avvaktande med att starta nya projekt”, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Strategerna har svårt att peka ut vinnare när köpkraften minskar. Mattias Isakson nämner ”relativa” vinnare som dagligvaruhandeln och bolag som Axfood, samt hygienföretaget Essity.

”För att klara oss så bra som möjligt i det här har vi dels innehav i konjunkturstabila sektorer som läkemedel, dels i bolag som initialt blir vinnare på högre räntor som bank och försäkringsbolag. Sen tittar vi på bolag som har möjlighet att skicka igenom prishöjningar, som råvarubolag”, säger Lars Söderfjell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?