ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset

Skräckindex stiger i takt med att viruset sprids

  • Foto: Nathan Denette

Spridningen av Wuhanviruset har fått flera varningsklockor att ringa på marknaden.

Samtidigt ökar både kinesers och svenskars sug efter ett ineffektivt smittskydd.

Den senaste veckan har marknaderna skakat till när Wuhanviruset spridit sig utanför Kinas gränser. Många ekonomer har pekat på att viruset förefaller mindre smittsamt än exempelvis sars och att världsekonomin sannolikt inte klappar ihop på grund av utbrottet. 

Men indikatorer som priset på olja och koppar har fallit och inför nyårsuppehållet på Shanghaibörsen föll dess kompositindex nästan 3 procent.

”Wuhanviruset har helt klart potential att våldsamt kapa kinesiska aktier i närtid”, skrev exempelvis analysfirman Gavekals Thomas Gatley i veckan.

De amerikanska börserna har inte rubbats nämnvärt än så länge. Storbolagsindex S&P 500 föll med marginella 0,9 procent på fredagen.

Däremot har en annan indikator börjat röra på sig. Volatilitetsindex Vix, även kallat skräckindex, nosade under inledningen av 2020 på historiskt låga nivåer. Men under veckan har indexet stigit - på fredagen lyfte det 12,8 procent och befinner sig plötsligt nära den högsta nivån på fyra månader. Virusoron är sannolikt åtminstone en bidragande orsak.

Det är visserligen långt upp till nivåerna hösten 2018, då S&P 500 drabbades av en sättning. Men som affärstidningen Financial Times påpekar lär smällar mot världsekonomin inte tas väl emot i ett läge då investerare tagit position för en acceleration i tillväxten.

Redan i början av veckan föll reseaktier som United Airlines, Delta, American, Marriott, Hilton och Royal Caribbean Cruises. Både Finnair och SAS har tappat nära 9 procent på en vecka.

Några som dock känner ökat sug efter sina produkter är producenter av skyddsmasker. E-handelsjätten Taobao sålde i måndags och tisdags 80 miljoner masker, enligt FT. 

Den amerikanska börsjätten 3M:s ansiktsmask N95 är slutsåld på många av Kinas största e-handelsplattformar.

På sajten JD.com är flera produkter för handdesinficering slutsålda.

Även i Sverige är det strykande åtgång. Apotek på flera håll i landet har slut på munskydd efter en kraftig uppgång i försäljningen under den senaste veckan, skriver TT.

En genomsnittlig dag säljer Apoteket AB omkring 20-40 förpackningar, men den senaste veckan har försäljningen skjutit i höjden, rapporterar TT. I torsdags såldes runt 550 förpackningar, och till slut tog munskydden slut i e-handeln och på flera av den statliga kedjans apotek runt om i landet, enligt Apotekets pressansvarige Magnus Frisk.

”I samband med att rapporteringen om coronaviruset har ökat så har också försäljningen ökat rejält, det är min uppfattning att det finns ett samband”, säger bolagets pressansvarige Magnus Frisk till TT.

Munskydden utgör dock inget effektivt skydd för den som vill undvika att smittas av luftburna virus som det aktuella coronaviruset 2019-nCoV. De är enligt Apoteket avsedda för att användaren inte ska smitta en annan person, skriver TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer