1515
Annons

Virtuell hamn visar vägen

En handfull sydsvenska entreprenörer bygger ett nytt bolag för att skapa innehåll baserat på virtuell verklighet, vr.

Nu vill One Reality bygga mötesplatser, så kallade hubbar, för vr i Stockholm och Malmö.

ÖVERSIKT. Med en vr-presentation kan företag visa ett färdigt koncept för kunder innan något börjar byggas. Nu planerar nystartade vr-byrån One Reality att bygga så kallade vr-hubbar i Malmö och Stockholm där företag kan hyra in sig.
ÖVERSIKT. Med en vr-presentation kan företag visa ett färdigt koncept för kunder innan något börjar byggas. Nu planerar nystartade vr-byrån One Reality att bygga så kallade vr-hubbar i Malmö och Stockholm där företag kan hyra in sig.

Peter Eyermann är en av personerna bakom den nystartade vr-byrån One Reality. Bolaget har byggt upp ett kontor för utveckling i Malmö, ett kreativt center i Visby och kontor i Stockholm och San Francisco.

Tillsammans med Mats Eliasson, med en bakgrund från Telia och Stratiteq, Pether Fredholm, vd och koncernchef för John Svensson Byggnadsfirma, Magnus Arfors som arbetat med visualisering av mikrofysiologi vid Karolinska institutet och Nicklas Sjöstedt från Sweco har han lagt grunden för vr-byrån.

”Spelindustrin har varit föregångare och gjort det möjligt för oss att använda tekniken. Vårt fokus ligger på att bygga innehåll och vi ser en stor möjlighet på den nordiska marknaden, här finns avancerade användare och ett högt tekniskt kunnande”, säger Peter Eyermann.

I ett av de första uppdragen har One Reality skapat en vr-presentation för Köpenhamns och Malmös gemensamma hamnbolag, Copenhagen Malmö Port. Presentationen ska hjälpa hamnbolaget, som har stora kunder i Kina, att komma in ytterligare på den kinesiska marknaden.

”Det handlar om marknadsföring och information där användaren bland annat kan se rutten till regionen, hur containerhanteringen går till och hur tullprocessen ser ut”, säger Mats Eliasson, vd för One Reality.

Inledningsvis fokuserar One Reality på att skapa vr-innehåll för företagsmarknaden. Ett av områdena som man tror mycket på är bygg- och fastighetssektorn.

”Det är en sektor som ser att de har en snabb intjäning i att kunna se ett koncept innan man bygger något. Genom att placera byggnader i dess rätta miljö och låta kunderna uppleva till exempel boendet skapar man en större förståelse för slutprodukten”, säger Mats Eliasson.

Nu planerar One Reality att bygga vr-hubbar i Malmö och Stockholm där företag kan hyra in sig för att visa upp sitt vr-material. Utrustningen låter flera personer gå in i samma rum och inter- agera med varandra.

”Det kan handla om att visa upp lägenheter, hålla i säkerhetsutbildningar eller göra produktutveckling i realtid”, säger Peter Eyermann.

”Den virtuella verkligheten är ett hållbart material. Dels går det att simulera händelser och dels går det att förvalta och bygga vidare på”, säger Mats Eliasson, som räknar med att One Reality ska omsätta 10 miljoner kronor under det första året.


Innehåll från Karolinska UniversitetsjukhusetAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Karolinska Universitetsjukhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?