Annons

Vinter-OS en guldchans för PPM-fonder

Vinter-OS i Sydkorea är igång. Det kan ge fondmarknaden en skjuts.

”Många vet inte att de har PPM-fonder exponerade mot Sydkorea”, säger Johanna Påhlson, fondanalytiker på Söderberg och partners.

Charlotte Kalla firar sitt OS-guld.
Charlotte Kalla firar sitt OS-guld.Bild:AP

De olympiska spelen kan ge en kortvarig effekt på börsen, hävdar Johanna Påhlson, fondanalytiker på Söderberg och partners, som har sammanställt en översikt över vilka PPM-fonder som har en större exponering mot värdlandet Sydkorea.

”I Sverige finns en handfull sydkoreanska fonder tillgängliga, vilket för ett nischat land är mycket. Det är många fondsparare som inte vet om det här”, säger hon.

Högst exponering mot Sydkorea har tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki med 22 procents exponering, som 59.000 personer har valt att placera sitt sparande i. Även tillväxtfonden Nordea Global Tillväxtmarknader och Asienfonden Swedbank Robur Access Asien har stor exponering mot Sydkorea med 19 respektive 16 procent.

”Sydkorea är ett spännande land som en del av en Asien- eller tillväxtmarknadsportfölj”, säger Johanna Påhlson.

Investeringsstrateg Dick Ingvarsson på Söderberg och partners berättar att Sydkorea har en hög exponering mot IT-sektorn, vilket under föregående år var en bra sektor att vara investerad i. Nu kommer man börja tänka om.

”Nu när marknaden börjar bli mer och mer orolig kan det eventuellt bli aktuellt att röra sig mot mer defensiva sektorer, så som dagligvaruhandeln. IT-sektorn är väldigt högt värderad och det kan vara sådana sektorer som tar mest stryk”, säger han.

Men att den sydkoreanska marknaden kommer att gynnas av OS är han övertygad om, om än kortsiktigt.

Vad skulle hända med marknaden om OS råkade ut för ett attentat?
”Det skulle kanske påverka i det korta perspektivet, men historiskt sett har sådana händelser inte haft en reell effekt i det stora hela”, säger Dick Ingvarsson.

Det är även svårt att förutspå hur marknaden påverkas av Sydkorea och Nordkoreas relation.

”Att Nordkorea har börjat initiera samtal med Sydkorea är positivt och kan vara en första signal att relationen mellan länderna kan gå mot lugnare tider. Sen är det svårt att sätta det i kontext med hur börsen går, men så länge det politiska läget är stabilt bör det gynna börsen”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?