1515
Annons

Vinstuppgång för Bonnier News

Bonnier News, som bland annat äger Dagens industri, Expressen, Dagens Nyheter och ett 40-tal lokaltidningar ökade rörelseresultatet till 647 Mkr 2020.

Samtidig steg Bonnier Groups rörelseresultat med 1 miljard kronor till 1,4 miljarder kronor 2020.

Bonnier News vd Anders Eriksson.
Bonnier News vd Anders Eriksson.Foto:Emma-Sofia Olsson/TT

2020 blev ett dramatiskt år för den svenska mediemarknaden och Bonnier News. Nyhetsläget bidrog till en urstark tillväxt av läsare och prenumeranter för många dagstidningar. Totalt inom koncernen ökade prenumerationsintäkterna med 200 Mkr, bland annat på grund av kraftig tillströmning av prenumeranter till Dagens industri och Dagens Nyheter.

Samtidigt slog pandemin hårt mot Bonnier News annons- och lösnummerförsäljning samtidigt som koncernens omfattande konferens- och utbildningsverksamhet tog mycket stryk när Sverige drabbades av pandemin. Tillsammans tappade de verksamheterna 800 Mkr jämfört med 2019.

Den totala omsättningen för Bonnier News uppgick till 7,7 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 7,6 miljarder kronor året innan, trots att koncernen vuxit med bland annat Hall Media och en rad branschtidningar som till exempel norska Estate Media, Market och Daglivarunytt (tidigare Ica Nyheterna).

Rörelseresultatet för 2020 uppgick till 647 Mkr, vilket kan jämföras med 211 Mkr 2019.

”Jag tycker att resultatet är oerhört starkt, inte minst med tanke på utmaningarna under året och vi tappar 800 miljoner kronor i intäkter inom annons, lösnummer och events”, säger Bonnier News vd Anders Eriksson och tillägger:

”Jag är samtidigt extremt stolt över hur alla i verksamheten har tagit sig an ett väldigt utmanande år. Att vi nu har fler än 1,8 miljoner prenumeranter är förstås också en höjdpunkt.”

Under året tog Bonnier News emot statligt stöd på sammanlagt 200 Mkr. Bidraget gick främst Bonnier News omfattade lokaltidningsverksamhet med ett 40-tal titlar. 

Dagen industri eller Dagens Nyheter har däremot inte tagit emot några stödpengar.

”Att politikerna insåg allvaret för lokalmedia och agerade snabbt och kraftfullt med att gå ut med det extra mediestödet var extremt viktigt för Lokaltidningssverige. Utan det är jag rädd att situationen hade lett till mer radikala åtgärder. Sen blev intäktstappet inte lika stort som initialt befarat och branschen lyckades sänka kostnaderna mer än väntat”, säger Anders Eriksson i en kommentar till resultatet som trots allt ökar med 436 Mkr från 2019.

”Den största bidragande faktorn till att vi inte bara lyckades att kompensera det stora intäktstappet, utan också till och med förbättra resultatet kraftigt, var de stora kostnadsbesparingar som genomfördes i verksamheten.”

Anders Eriksson flaggar samtidigt för ett utmanande 2021, bland annat på annonsmarknaden.

”Pandemin och dess fortsatta påverkan på vårt samhälle och vår affär är ju förstås fortsatt en oro. Bortsett från det tycker jag att vi har goda förutsättningar att fortsätta den positiva utvecklingen.”

Samtidigt presenterade Bonnier Group sitt resultat för 2020 på torsdagen och rörelseresultatet för verksamheten uppgick till 1,4 miljarder kronor under 2020, vilket kan jämföras med 400 Mkr 2019.

I Bonnier Group ingår förutom Bonnier News bland annat bokverksamheten Bonnier Books, Bonnier Fastigheter, Adlibris, SF Studios och Bonnier Ventures.

 

 

 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?