1515

Vinsttak pressar välfärdsbolagen

Regeringens besked om att man går vidare med ett vinsttak i välfärden sänker välfärdsbolagen på börsen. Samtliga bolagen backar efter att Stockholmsbörsen öppnat på måndagen.

På söndagen meddelade regeringen och Vänsterpartiet att man går vidare med ett vinsttak för privata välfärdsbolag. Vinsttaket uppgår till 7 procent av operativt kapital plus statslåneräntan. Skolbolag samt omsorgsbolag kommer att omfattas av taket, men bolag inom sjukvården är undantagna.

Därmed följer regeringen den modell som Ilmar Reepalu föreslog i sin uppmärksammade välfärdsutredning.

Beskedet är beska nyheter för de börsnoterade välfärdsbolagen på Stockholmsbörsen vars aktiekurser faller i den inledande handeln på måndagsförmiddagen.

Tyngst går det för vårdbolaget Humana som backar med över 2 procent. Friskolekoncernen Academedias aktie är ned med 1,4 procent strax innan klockan 10 medan Engelska skolans aktie faller med 0,7 procent. Bemanningsbolaget Dedicare backar med strax över 1 procent.

Vårdbolagen Attendo och Capio noterar nedgångar på 0,3 respektive 0,7 procent strax innan klockan 10 på måndagsförmiddagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?