1515
Annons

Vinstrekord för Ikea

Ikea slår inte bara försäljningsrekord. Nu noterar den globala möbelkedjan också ett nytt vinstrekord med ett nettoresultat på 41,1 miljarder kronor. Samtidigt sätter Ikea av ytterligare 9,8 mdr till investeringar i hållbarhet.

Ikea i Kungens kurva, södra Stockholm.
Ikea i Kungens kurva, södra Stockholm.Bild:TT

När siffrorna för verksamhetsåret som avslutades den 31 augusti i dag släpps så visar de på nya toppnoteringar för Ikea. Resultatet för ett enskilt år når för första gången över 4 miljarder euro.

Försäljningen steg och landade på motsvarande 335 mdr kronor, en ökning med 7,1 procent. Sammantaget med hyresintäkterna från shoppingcenterverksamheten uppgick de totala intäkterna till 344 mdr kronor.

”Tillväxt och lönsamhet ger oss friheten att gå vår egen väg, möjligheten att agera snabbt och oberoendet att tänka och investera långsiktigt”, säger Ikeas koncernchef, Peter Agnefjäll, i en kommentar.

I samband med att siffrorna för verksamhetsåret 2016 offentliggörs presenterar Ikea att koncernen avsätter ytterligare motsvarande 9,8 mdr kronor till investeringar i hållbarhet. Sammanlagt har Ikea öronmärkt närmare 30 mdr kronor till hållbara investeringar.

Merparten av tillväxten kommer från jämförbara varuhus, men även nya varuhus och en fortsatt tillväxt genom e-handel har bidragit till resultatet. Kina är en av de snabbast växande marknaderna. Baserat på försäljning är de fem största marknaderna Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannien och Sverige.

”Vi har en bra position och vi har en spännande resa framför oss med ett starkt fokus på fortsatt tillväxt och effektivisering av verksamheten”, säger Peter Agnefjäll.

Under verksamhetsåret 2016 avsattes 443 miljoner euro, motsvarande 4,3 mdr kronor till medarbetarna genom lojalitetsprogrammet "Tack!" som ett sätt att visa uppskattning för de anställdas insats och lojalitet. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?