Av Sveriges runt 170 elnätsbolag är det tre stora koncerner som tjänat nästan alla pengar: Eon, Ellevio och Vattenfall.
Eon och Vattenfall har vid de senaste åren visat rörelsemarginaler mellan 30 och 40 procent – enskilda år till och med över 40 procent – att jämföra med snittet 8 procent för svenska företag enligt SCB.
Intäkterna har överstigit kostnaderna med i genomsnitt 30 procent, eller 10 miljarder, per år under perioden 2012–2020, enligt DN.
Enligt lagen som styr oligopolmarknaden har bolagen rätt till ”rimlig avkastning och skälig täckning för sina kostnader”, bland annat investeringar i elnäten.
2019 förde Eon enligt DN upp mer i koncernbidrag än man investerade: 4,2 miljarder kronor mot 4,1 miljarder.
Ellevios ekonomichef Anna-Karin Käck försvarar bolagets marginaler.
”Elnät och infrastruktur kräver enorma investeringar. Då behöver vi ha en tillräckligt hög vinstmarginal för att täcka stora finansieringskostnader för investeringarna. Det är högt jämfört med ett Sverigesnitt av alla branscher men inte om man jämför med vad pengarna ska täcka. Även ägarna ska ju få någon typ av avkastning, som enligt ellagen ska vara rimlig”, säger hon till DN.
Även företrädare för Eon och Vattenfall förklarar de stora ökningarna av elnätsavgifterna – dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisökningen i samhället under de senaste tio åren – med investeringsbehovet.
”Det mest rimliga hade varit att finansiera investeringarna genom lån eller tillskott från ägare som alla andra bolag. Poängen är att det inte är kunderna – varken nya eller gamla – som ska behöva stå för finansieringen i förskott”, säger Stefan Yard, professor emeritus i företagsekonomi vid Lunds universitet och expert på elnätsregleringar, till DN.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att Anna-Karin Käck svarat DN skriftligt och inte muntligt. Enligt Ellevios presstjänst har heller inget vinstuttag gjorts.
Fotnot 2: Efter publicering har DN:s ursprungsartikel som Di återgav uppdaterats. Med de tre elnätsbolagen Eon, Vattenfall och Ellevio avses Eon Energidistribution AB, Vattenfall Eldistribution AB och Ellevio AB. Vinstuttaget från Eon Energidistribution AB under 2012–2021 har korrigerats (även i denna text) från tidigare 26 miljarder till 25,3 miljarder kronor.