Annons

Vinstmiljarder går till ägarna i stället för elnäten

Flera elnätsjättar har skickat stora delar av sin vinst till ägarbolagen i stället för att investera i de svenska elnäten, skriver Dagens Nyheter.

Tyskägda Eon har de senaste tio åren fört upp nästan tre fjärdedelar av sin vinst, 25,3 miljarder kronor, till ägarbolaget, enligt tidningen.

Foto:Johan Nilsson/TT

Av Sveriges runt 170 elnätsbolag är det tre stora koncerner som tjänat nästan alla pengar: Eon, Ellevio och Vattenfall.

Eon och Vattenfall har vid de senaste åren visat rörelsemarginaler mellan 30 och 40 procent – enskilda år till och med över 40 procent – att jämföra med snittet 8 procent för svenska företag enligt SCB.

Det skriver Dagens Nyheter.

Intäkterna har överstigit kostnaderna med i genomsnitt 30 procent, eller 10 miljarder, per år under perioden 2012–2020, enligt DN.

Enligt lagen som styr oligopolmarknaden har bolagen rätt till ”rimlig avkastning och skälig täckning för sina kostnader”, bland annat investeringar i elnäten.

2019 förde Eon enligt DN upp mer i koncernbidrag än man investerade: 4,2 miljarder kronor mot 4,1 miljarder.

Ellevios ekonomichef Anna-Karin Käck försvarar bolagets marginaler.

”Elnät och infrastruktur kräver enorma investeringar. Då behöver vi ha en tillräckligt hög vinstmarginal för att täcka stora finansieringskostnader för investeringarna. Det är högt jämfört med ett Sverigesnitt av alla branscher men inte om man jämför med vad pengarna ska täcka. Även ägarna ska ju få någon typ av avkastning, som enligt ellagen ska vara rimlig”, säger hon till DN.

Även företrädare för Eon och Vattenfall förklarar de stora ökningarna av elnätsavgifterna – dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisökningen i samhället under de senaste tio åren – med investeringsbehovet.

”Det mest rimliga hade varit att finansiera investeringarna genom lån eller tillskott från ägare som alla andra bolag. Poängen är att det inte är kunderna – varken nya eller gamla – som ska behöva stå för finansieringen i förskott”, säger Stefan Yard, professor emeritus i företagsekonomi vid Lunds universitet och expert på elnätsregleringar, till DN.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att Anna-Karin Käck svarat DN skriftligt och inte muntligt. Enligt Ellevios presstjänst har heller inget vinstuttag gjorts.

Fotnot 2: Efter publicering har DN:s ursprungsartikel som Di återgav uppdaterats. Med de tre elnätsbolagen Eon, Vattenfall och Ellevio avses Eon Energidistribution AB, Vattenfall Eldistribution AB och Ellevio AB. Vinstuttaget från Eon Energidistribution AB under 2012–2021 har korrigerats (även i denna text) från tidigare 26 miljarder till 25,3 miljarder kronor.

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera