ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vinstlyft för statliga bolånejätten SBAB

Statliga bolånejätten SBAB ökade vinsten, räntenettot och utlåningen under det första kvartalet. Räntenettot uppgick till 831 miljoner kronor (779) medan rörelseresultatet var 576 miljoner kronor (549).

Den totala utlåningen ökade till 344,0 miljarder kronor (305,1) medan totala inlåningen ökade till 115,3 miljarder (100,0). SBAB-chefen Klas Danielsson uppger i en kommentar att den goda verksamhetsutvecklingen fortsatte under det första kvartalet. 

Han uppger också att bolaget är väl positionerade för att hantera nya konkurrenter i marknaden. I slutet av det första kvartalet mattades dock tillväxten på bolån av. 

"Efterfrågan på bolån har varit fortsatt stark men mattades av mot slutet av kvartalet. SBAB fortsatte att ta marknadsandelar inom bolån från storbankerna. Vår andel av nettotillväxten på bolånemarknaden uppgick för årets första två månader till cirka 18 procent, vilket ska ställas i relation till vår marknadsandel om cirka 8 procent vid ingången av året. Vår tillväxt kan framgent komma att påverkas negativt av den regleringsutveckling vi haft, vilken har gjort det krångligare att byta bank och skapat inlåsningar för kunden med försämrad konkurrens som konsekvens. Det senaste exemplet är de utökade amorteringskraven för hushåll med högre skuldsättning än 4,5 gånger bruttoinkomsten som infördes per den 1 mars 2018", skriver Danielsson. 

Bostadskreditgivning till fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar var i volym i princip oförändrad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer