ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Vårbudgeten

Vinnarna och förlorarna på regeringens budget

Pensionärer är vinnarna medan hög- och medelinkomsttagare är förlorarna. Det står klart efter att regeringen presenterat sin vårbudget.

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen sin vårbudget. Flera förslag var kända på förhand, bland annat sänks skatten för pensionärer med upp till 200 kronor i månaden för inkomster upp till 14.000 kronor. Förslaget beräknas innebära att drygt 70 procent av alla pensionärer får sänkt skatt.

Beslutet innebär att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare suddas bort. Klyftan kom till när alliansregeringen sänkte skatten för löntagare men inte för pensionärer.

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning för också sänkt skatt. För en person som har högsta möjliga sjukersättning och en genomsnittlig kommunal skattesats beräknas förslaget ge en skattesänkning på drygt 2.500 kronor per år. Det blir också sänkt skatt på vissa personaloptioner.

För hög- och medelinkomsttagare blir det dock högre skatt. Anledningen är att gränsen för statlig inkomstskatt endast ska räknas upp med KPI plus en procentenhet, i stället för två procentenheter. Förändringen innebär höjd skatt för de som tjänar drygt 38.000 kronor i månaden eller mer.

Skatten höjs också på tjänstebilar, så kallade förmånsbilar, då förare av dessa nu ska betala trängselskatt. För den som kör i Stockholm blir det maximalt 25.200 kronor i förmånsvärde för trängselskatt och därmed 7.560 kronor respektive 12.600 kronor i höjd skatt per år. Bränsleslukande bilmodeller, bland annat törstiga dieselbilar, får också högre skatt när regeringen inför ett så kallat bonus malus-system som gör miljöbilar billigare.

En flygskatt införs också med tre nivåer: 80, 280 eller 430 kronor per flygresa. Regeringens nya 3:12-regler innebär också att skatten höjs i vissa så kallade fåmansbolag.

Totalt fördelar regeringen ut 3,1 miljarder kronor extra i år. Polisen får ett tillskott på 700 Mkr i år, något som är känt sedan tidigare.

En nyhet är att regeringen tillför en halv miljard kronor till förlossningsvården. Regeringen meddelar också att det så kallade ”Klimatklivet” ska få ytterligare 500 Mkr. Satsningen ska stärka lokalt och regionalt arbete genom stöd till klimatinvesteringar, exempelvis i en stad, kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län, enligt regeringen.

Landstingen får 100 Mkr extra att använda till barn- och ungdomspsykiatri.

Mer i ämnet

Vårbudgeten
Tyck till