1515
Annons

Vinnarna av Dubbelutmaningen tränar längdskidor utan snö

Företaget Lindhe Xtend vann Dagens industris och Vasaloppets hälsoutmaning Dubbelutmaningen, där ett av priserna är deltagande i Stafettvasan, i år omdöpt till Vasaåket Lag.

Christoffer Lindhe är grundare av Lindhe Xtend som vann Di:s Dubbelutmaningen.
Christoffer Lindhe är grundare av Lindhe Xtend som vann Di:s Dubbelutmaningen.Foto:Jesper Frisk

Laget drog igång sin satsning med en träningshelg i Torsby i höstas.

Hur går det med träningen, Christoffer Lindhe, grundare av företaget?

”Det rullar på bra efter omständigheterna, det har ju inte varit så mycket riktigt snö, men tills vidare får vardagsmotionen som man gör på egen hand bli komplementet.”

Du ska köra din del av stafetten i en sitski, och fick hjälp i Torsby av tränaren Anders Olsson, flerfaldig Paralympicsmedaljör. Vad har det betytt?

”Jag fick med mig jättemycket. Kälken är helt fantastisk, och det är något som Anders har utvecklat under flera års skidåkning. Jag har jättestor nytta av all hans erfarenhet. Att vara där, känna in och hitta tekniken med hans tips var oerhört värdefullt.”

Du planerar även att börja med rullskidor. Använder du samma kälke då?

”Javisst. Jag kommer att få hjälp att plocka loss längdskidorna längst ner på den befintliga kälken och sätta dit rullskidor istället. Fördelen blir att jag då får träna ganska likt som det är att åka skidor. Jag får sitta i sitsen och känna in hur den funkar, även under lite längre pass. Det blir även bra stakträning.”

Vad betyder det för er som företag att ha detta gemensamma mål?

”Vi är ett välmotiverat team inför Vasan! Alla jobbar 100 procent och kör, både på jobbet och träningsmässigt.”

Hur går det med träningen, Mirja Andersson, säljchef Norden?

”Det är väldigt blött, kan man säga. Så det har inte blivit så mycket skidåkning än så länge tyvärr. Men vi har varit iväg ihop gänget från företaget till Vallåsen (skidanläggning i Laholms kommun) och det var väldigt kul att prova igen att åka skidor.”

Du hade knappt stått på ett par skidor före träningshelgen i Torsby. Hur har du laddat Vasaåket, när du haft barmark utanför fönstret?

”Jag cyklar till jobbet, det är åtta kilometer, och jag springer en del. Men längre fram i vinter ska jag till Branäs en långhelg och då är målet minst åtta mil på längdskidor. Då ska jag passa på att åka mycket.”

Vad betyder segern i Dubbelutmaningen för er som företag?

”Det är jätteroligt att göra detta tillsammans med kollegorna, och en fantastisk möjlighet att få prova på något som jag inte tror jag hade testat annars.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?