1515

Vinnaren i Dubbelutmaningen: ”Svetsar verkligen samman oss som företag”

TORSBY. Mot nya utmaningar – tillsammans!

Halmstadföretaget Lindhe Xtend vann Dagens industris och Vasaloppets friskvårdssatsning Dubbelutmaningen, och har nu inlett satsningen mot Stafettvasan i vinter och Vasakvartetten till sommaren.

”Det här svetsar verkligen samman oss som företag”, säger grundaren Christoffer Lindhe.

Foto:Jesper Frisk

Det är ett förväntansfullt och ganska nervöst gäng som går in i Torsbys skid­tunnel för första gången. Från nybörjare till Vasa­loppsspåret, på bara några månader. Hur ska det gå?

Lindhe Xtend från Halmstad utvecklar och säljer användarvän­liga och flexibla proteser och tillbehör. Målet är att ge den amputerade möjlig­heten att leva ett fritt och rörligt liv.

Grundare av företaget är Christoffer Lindhe, som själv har amputerade ben och en amputerad arm efter en tågolycka 2006. 

”Jag överlevde mot alla odds. Men jag förlorade båda benen och en arm”, säger han.

Foto:Jesper Frisk

Christoffer Lindhe var elitsimmare och bestämde sig efter olyckan för att fortsätta sitt aktiva liv. Det ledde till fram­gångar i Paralympics i Peking 2008 och London 2012. Men vardagen var tuffare att få till, och därför startade han Lindhe Xtend 2013.

Christoffer Lindhe hade under sin utbildning till utvecklingsingenjör fors­kat om protesfötter och började i sam­arbete med ortopedtekniker att utveckla sin egen fotprotes. 

”Den är helt unik i sin rörlighet i sid­led. Den rör sig mer som en mänsklig fot och anpassar sig efter underlaget så att jag behåller balansen, och jag behöver inte begränsa mig i mitt sätt att leva.”

Tillsammans med Mirja Andersson, säljchef Norden, den tekniske chefen Michael Svedberg, produktutvecklaren Patrik Svensson, Malin Östlund, opera­tiv chef och marknadschefen Susanna Rosander är han nu på plats i Torsbys 1,3 kilometer långa inomhus­skidspår.

Träningshelgen i skidtunneln är en del av Lindhe Xtends vinst i Dubbelut­maningen, Dagens industris och Vasa­loppets gemensamma friskvårdsinitia­tiv för företag i Sverige. I priset ingår startplatser i Stafettvasan, som 2021 är coronaanpassad och omdöpt till Vasaåket Lag. Laget får även startplats i löpstafetten Vasakvartetten, utrustning och kläder från Vasaloppets partners Madshus, Swix och Craft och träning av officielle Vasaloppscoachen Erik Wickström.

Den här dagen är det fyra minusgrader inne i skidtunneln och dagen inleds med att gänget får sin utrustning.

”För oss känns det helt rätt att finnas med och stötta i ett sammanhang som Dubbelutmaningen. Att uppmuntra skidåkning som teambuilding och friskvård är en självklarhet”, säger Nils Hult, Madshus vd.

Foto:Jesper Frisk

Susanna Rosander är Lindhe Xtends marknadschef.

”Vi hade redan anmält ett lag till Stafettvasan när vi fick syn på detta med Dubbelutmaningen i tidningen. Jag skrev en motivering och skickade in, men tänkte inte mer på det. Och så vann vi! Det känns som en otroligt häftig grej för oss att göra tillsammans nu under hela året.”

”Det känns också som att det passar oss perfekt eftersom vi ju vill inspirera amputerade till ett aktivt liv. Vi gör även i vanliga fall mycket utmaningar tillsammans med Christoffer Lindhe och berättar om i sociala medier. För oss blir detta både teambuilding och inspiration för andra.”

Nästa steg för Lindhe Xtends medarbetare blir att ta sig ut på snön.

”Jag känner mig som Bambi på hal is”, säger Mirja Andersson, säljchef Norden.

Men den officiella Vasaloppscoachen Erik Wickström är van vid att träna nybörjare och börjar vägleda gänget som snart stakar iväg i spåret. Det blir fullt fokus på tekniken i början, och adepterna förvånas själva över hur fort det faktiskt går att få mer och mer kontroll ute i skidspåret.

”Ha ganska böjda armar när ni stakar”, instruerar Erik Wickström och visar rörelserna.

”Nu kör vi några vändor fram och tillbaka och så tänker ni på det vi har gått igenom”.

Foto:Jesper Frisk

Christoffer Lindhe ska köra sin sträcka Vasaåket Lag i en sitski, och får under träningshelgen i Torsby coachning av välmeriterade Anders Olsson, flerfaldig Paralympicsmedaljör, världsmästare och svensk mästare i simning och triathlon. Bland många ytterligare idrottsmeriter finns även flera genomförda Vasalopp.

”En bättre gästcoach till Christoffer gick såklart inte att hitta med tanke på hans egna erfarenheter av Vasaloppet med sit ski”, säger Vasaloppets produktionsledare Gabriel Jansson.

Anders Olsson har även hjälpt till att ta fram sitskin till Christoffer Lindhe, och det blir en fullträff.

”Det var riktigt kul! Det har gått långt över förväntningarna”, säger Christoffer Lindhe efter första träningspasset. 

Anders Olsson säger dock att hans jobb var enkelt.

”Det är inga problem att jobba med någon som är så motiverad som Chris-toffer. Han har en enorm vilja och lyssnar och tar in. Det har varit en jätterolig dag!”

”Även om han inte har åkt mycket skidor förut så har han stor hjälp av sin simmarbakgrund. Det är mycket samma muskelgrupper som används”, säger Anders Olsson.

Vasaloppscoachen Erik Wickström är också mycket nöjd efter dagens första pass.

”Det är väldigt roligt att träffa ett så taggat gäng. De hade åkt väldigt lite skidor allihop men är väldigt motiverade allihop.”

”På två timmar har det blivit en enorm skillnad, det är väldigt stora teknikutvecklingar.”

 

För även om Lindhe Xtends medarbetare tränar en del i vanliga fall, såsom löpning, gym och mountainbikeåkning, så är det något helt annat att få till skidåkningen.

”Tekniken är ett hinder för många, men samtidigt är det nog många som inte förstår hur mycket man kan lära sig på kort tid om man tar hjälp”, säger Erik Wickström.

Mirja Andersson på Lindhe Xtend strålar efter att hon tagit dagens sista stavtag i tunneln.

”Det var otroligt kul! Jag trodde inte jag skulle lära mig så mycket. Jag har knappt stått på ett par skidor tidigare men nu känner jag mig verkligen laddad.”

”En stor utmaning var att hitta rätt kroppsposition – att hitta sin raka linje i kroppen och förstå hur man ska lägga tyngdpunkten rätt. Jag tyckte att mina armar var inåt längs med kroppen men i själva verket flaxade de utåt.”

Dagen avslutas med att Vasaloppscoachen Erik Wickström har filmvisning efter att han filmat deltagarnas teknik under dagen. Dag 2 blir sedan en fortsättningskurs där tekniken utvecklas och gänget får åka mer i skidtunnelns spår.

”Det gick jättebra. Det är första gången i en sådan här kälke för mig, men det gick fort att lära med Anders Olssons hjälp. Även uppförsbackarna flöt på jättebra”, säger Christoffer Lindhe.

”Att göra det här ihop blir verkligen sammansvetsande. Alla lyste av glädje. Det ska bli kul att fortsätta den här resan tillsammans. Nu ska vi hem och fortsätta att träna ihop. Vi har ju ett gemensamt mål nu.”

 

Foto:Jesper Frisk

En utmaning blir såklart att få tillräckligt mycket snö att träna på, med tanke på att Lindhe Xtends hemmaplan är Halmstad.

”Rullskidor kanske kan vara ett alternativ”, säger Christoffer Lindhe.

Mirja Andersson säger att det betydde allt att få träna med en erfaren coach.

”Det var guld värt. Jag har ju ingen erfarenhet sedan tidigare, och att då få de här timmarna och alla råd så att man lär sig rätt från början. Helt ovärderligt!”

”Erik var väldigt duktig på att förmedla sin kunskap på ett enkelt sätt. Det var en rolig och positiv stämning och man behövde aldrig känna sig dum för att man inte kunde något. Det var jättebra upplagt med genomgångar först, och att man sedan fick testa på egen hand.”

Foto:Jesper Frisk

Vasaloppets Gabriel Jansson var på plats i Torsby. Han var nöjd efter helgen med vinnargänget från Halmstad.

”Det var en fröjd att se glädjen som spred sig i skidtunneln. Någon skidvana gick inte att prata om men redan efter en timmes experthjälp av Erik Wickström och Anders Olsson så märktes det en tydlig skillnad.”

”När första passet var avslutat så var det nästan svårt att få stopp på dem i skidtunneln och redan då pratade de om att dra med resten av företaget i friskvårdssatsningen. Det är en viktig del i Dubbelutmaningen: Att få fler företag att röra på sig och samtidigt visa på att friskvård är en god investering för alla.”

Foto:Jesper Frisk

 


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?