Annons

Vinnaren i Dubbelutmaningen: ”Svetsar verkligen samman oss som företag”

TORSBY. Mot nya utmaningar – tillsammans!

Halmstadföretaget Lindhe Xtend vann Dagens industris och Vasaloppets friskvårdssatsning Dubbelutmaningen, och har nu inlett satsningen mot Stafettvasan i vinter och Vasakvartetten till sommaren.

”Det här svetsar verkligen samman oss som företag”, säger grundaren Christoffer Lindhe.

Foto:Jesper Frisk

Det är ett förväntansfullt och ganska nervöst gäng som går in i Torsbys skid­tunnel för första gången. Från nybörjare till Vasa­loppsspåret, på bara några månader. Hur ska det gå?

Lindhe Xtend från Halmstad utvecklar och säljer användarvän­liga och flexibla proteser och tillbehör. Målet är att ge den amputerade möjlig­heten att leva ett fritt och rörligt liv.

Grundare av företaget är Christoffer Lindhe, som själv har amputerade ben och en amputerad arm efter en tågolycka 2006. 

”Jag överlevde mot alla odds. Men jag förlorade båda benen och en arm”, säger han.

Foto:Jesper Frisk

Christoffer Lindhe var elitsimmare och bestämde sig efter olyckan för att fortsätta sitt aktiva liv. Det ledde till fram­gångar i Paralympics i Peking 2008 och London 2012. Men vardagen var tuffare att få till, och därför startade han Lindhe Xtend 2013.

Christoffer Lindhe hade under sin utbildning till utvecklingsingenjör fors­kat om protesfötter och började i sam­arbete med ortopedtekniker att utveckla sin egen fotprotes. 

”Den är helt unik i sin rörlighet i sid­led. Den rör sig mer som en mänsklig fot och anpassar sig efter underlaget så att jag behåller balansen, och jag behöver inte begränsa mig i mitt sätt att leva.”

Tillsammans med Mirja Andersson, säljchef Norden, den tekniske chefen Michael Svedberg, produktutvecklaren Patrik Svensson, Malin Östlund, opera­tiv chef och marknadschefen Susanna Rosander är han nu på plats i Torsbys 1,3 kilometer långa inomhus­skidspår.

Träningshelgen i skidtunneln är en del av Lindhe Xtends vinst i Dubbelut­maningen, Dagens industris och Vasa­loppets gemensamma friskvårdsinitia­tiv för företag i Sverige. I priset ingår startplatser i Stafettvasan, som 2021 är coronaanpassad och omdöpt till Vasaåket Lag. Laget får även startplats i löpstafetten Vasakvartetten, utrustning och kläder från Vasaloppets partners Madshus, Swix och Craft och träning av officielle Vasaloppscoachen Erik Wickström.

Den här dagen är det fyra minusgrader inne i skidtunneln och dagen inleds med att gänget får sin utrustning.

”För oss känns det helt rätt att finnas med och stötta i ett sammanhang som Dubbelutmaningen. Att uppmuntra skidåkning som teambuilding och friskvård är en självklarhet”, säger Nils Hult, Madshus vd.

Foto:Jesper Frisk

Susanna Rosander är Lindhe Xtends marknadschef.

”Vi hade redan anmält ett lag till Stafettvasan när vi fick syn på detta med Dubbelutmaningen i tidningen. Jag skrev en motivering och skickade in, men tänkte inte mer på det. Och så vann vi! Det känns som en otroligt häftig grej för oss att göra tillsammans nu under hela året.”

”Det känns också som att det passar oss perfekt eftersom vi ju vill inspirera amputerade till ett aktivt liv. Vi gör även i vanliga fall mycket utmaningar tillsammans med Christoffer Lindhe och berättar om i sociala medier. För oss blir detta både teambuilding och inspiration för andra.”

Nästa steg för Lindhe Xtends medarbetare blir att ta sig ut på snön.

”Jag känner mig som Bambi på hal is”, säger Mirja Andersson, säljchef Norden.

Men den officiella Vasaloppscoachen Erik Wickström är van vid att träna nybörjare och börjar vägleda gänget som snart stakar iväg i spåret. Det blir fullt fokus på tekniken i början, och adepterna förvånas själva över hur fort det faktiskt går att få mer och mer kontroll ute i skidspåret.

”Ha ganska böjda armar när ni stakar”, instruerar Erik Wickström och visar rörelserna.

”Nu kör vi några vändor fram och tillbaka och så tänker ni på det vi har gått igenom”.

Foto:Jesper Frisk

Christoffer Lindhe ska köra sin sträcka Vasaåket Lag i en sitski, och får under träningshelgen i Torsby coachning av välmeriterade Anders Olsson, flerfaldig Paralympicsmedaljör, världsmästare och svensk mästare i simning och triathlon. Bland många ytterligare idrottsmeriter finns även flera genomförda Vasalopp.

”En bättre gästcoach till Christoffer gick såklart inte att hitta med tanke på hans egna erfarenheter av Vasaloppet med sit ski”, säger Vasaloppets produktionsledare Gabriel Jansson.

Anders Olsson har även hjälpt till att ta fram sitskin till Christoffer Lindhe, och det blir en fullträff.

”Det var riktigt kul! Det har gått långt över förväntningarna”, säger Christoffer Lindhe efter första träningspasset. 

Anders Olsson säger dock att hans jobb var enkelt.

”Det är inga problem att jobba med någon som är så motiverad som Chris-toffer. Han har en enorm vilja och lyssnar och tar in. Det har varit en jätterolig dag!”

”Även om han inte har åkt mycket skidor förut så har han stor hjälp av sin simmarbakgrund. Det är mycket samma muskelgrupper som används”, säger Anders Olsson.

Vasaloppscoachen Erik Wickström är också mycket nöjd efter dagens första pass.

”Det är väldigt roligt att träffa ett så taggat gäng. De hade åkt väldigt lite skidor allihop men är väldigt motiverade allihop.”

”På två timmar har det blivit en enorm skillnad, det är väldigt stora teknikutvecklingar.”

 

För även om Lindhe Xtends medarbetare tränar en del i vanliga fall, såsom löpning, gym och mountainbikeåkning, så är det något helt annat att få till skidåkningen.

”Tekniken är ett hinder för många, men samtidigt är det nog många som inte förstår hur mycket man kan lära sig på kort tid om man tar hjälp”, säger Erik Wickström.

Mirja Andersson på Lindhe Xtend strålar efter att hon tagit dagens sista stavtag i tunneln.

”Det var otroligt kul! Jag trodde inte jag skulle lära mig så mycket. Jag har knappt stått på ett par skidor tidigare men nu känner jag mig verkligen laddad.”

”En stor utmaning var att hitta rätt kroppsposition – att hitta sin raka linje i kroppen och förstå hur man ska lägga tyngdpunkten rätt. Jag tyckte att mina armar var inåt längs med kroppen men i själva verket flaxade de utåt.”

Dagen avslutas med att Vasaloppscoachen Erik Wickström har filmvisning efter att han filmat deltagarnas teknik under dagen. Dag 2 blir sedan en fortsättningskurs där tekniken utvecklas och gänget får åka mer i skidtunnelns spår.

”Det gick jättebra. Det är första gången i en sådan här kälke för mig, men det gick fort att lära med Anders Olssons hjälp. Även uppförsbackarna flöt på jättebra”, säger Christoffer Lindhe.

”Att göra det här ihop blir verkligen sammansvetsande. Alla lyste av glädje. Det ska bli kul att fortsätta den här resan tillsammans. Nu ska vi hem och fortsätta att träna ihop. Vi har ju ett gemensamt mål nu.”

 

Foto:Jesper Frisk

En utmaning blir såklart att få tillräckligt mycket snö att träna på, med tanke på att Lindhe Xtends hemmaplan är Halmstad.

”Rullskidor kanske kan vara ett alternativ”, säger Christoffer Lindhe.

Mirja Andersson säger att det betydde allt att få träna med en erfaren coach.

”Det var guld värt. Jag har ju ingen erfarenhet sedan tidigare, och att då få de här timmarna och alla råd så att man lär sig rätt från början. Helt ovärderligt!”

”Erik var väldigt duktig på att förmedla sin kunskap på ett enkelt sätt. Det var en rolig och positiv stämning och man behövde aldrig känna sig dum för att man inte kunde något. Det var jättebra upplagt med genomgångar först, och att man sedan fick testa på egen hand.”

Foto:Jesper Frisk

Vasaloppets Gabriel Jansson var på plats i Torsby. Han var nöjd efter helgen med vinnargänget från Halmstad.

”Det var en fröjd att se glädjen som spred sig i skidtunneln. Någon skidvana gick inte att prata om men redan efter en timmes experthjälp av Erik Wickström och Anders Olsson så märktes det en tydlig skillnad.”

”När första passet var avslutat så var det nästan svårt att få stopp på dem i skidtunneln och redan då pratade de om att dra med resten av företaget i friskvårdssatsningen. Det är en viktig del i Dubbelutmaningen: Att få fler företag att röra på sig och samtidigt visa på att friskvård är en god investering för alla.”

Foto:Jesper Frisk
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera