1515
Annons

Vinnaren av årets Female Leader Engineer: ”Det var nyfikenheten som tog mig in på den här banan”

Fem frågor till Elin Luedtke, 26 år, som utsetts till årets Female Leader Engineer. Utmärkelsen delas ut till en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärker sig i sitt ledarskap. Som vinnare av priset kan sistaårsstudenten i energisystem nu blicka fram emot tre traineeprogram i näringslivet som ska hjälpa henne att bli framtidens chef. 

Elin Luedtke har utsetts till årets Female Leader Engineer.
Elin Luedtke har utsetts till årets Female Leader Engineer.

Vad var det som lockade dig med ingenjörsyrket?
”Ända sedan jag var liten så har jag varit nyfiken och undrat över hur saker fungerar. Jag är uppvuxen i närheten av Barsebäcks kärnkraftverk och ställde mycket frågor om varför det fanns och hur det fungerade. Min mamma är lärare och tyckte om att svara på alla mina frågor som tur var. Teknikintresset har alltid funnits där men när jag gick naturvetenskaplig linje med forskningsinriktning på gymnasiet så väcktes intresset för energi. Det blev tydligt för mig att det går att lösa många frågor med teknik så det var ganska naturligt att söka mig mot en utbildning där jag kan arbeta med lösningsproblematik”

I juryns motivering lyfts dina goda ledaregenskaper fram. Vad är ett bra ledarskap för dig?
”För mig är en bra ledare en person som har bra självkännedom, stor tillit till sin egen förmåga och som vill utveckla andra till deras bättre. För mig är det viktigt att ledarskapet är öppet och ärligt. Det är de värderingar som jag själv strävar emot. Det gäller att vara ödmjuk och fortsätta att arbeta med sitt ledarskap.”

Har du något råd till unga kvinnor som funderar på att välja ingenjörsyrket?
”Följ det du själv vill göra. Då tror jag inte att det spelar så stor roll vilket kön man har. Den tröskel som kanske finns för många kvinnor bygger nog på tron om att man inte kan. Mitt råd är att våga testa. Det går alltid ändra sig och se det som en erfarenhet om det inte skulle kännas rätt. 

Hur går tankarna kring din framtida karriär?
”Jag vill arbeta med att vi får ett hållbart samhälle. Jag försöker ha en öppen inställning till min karriär och ser fram emot att se vilka möjligheter som finns när jag kommer ut i de globala företag som ingår i traineeprogrammet. Mitt mål är att bygga upp en så bred kompetens som möjligt.”

Vem ser du upp till?
”Mina föräldrar har alltid varit mina förebilder även om jag kanske inte erkände det när jag var tonåring. Annars ser jag förebilder i personer som är ganska olika mig själv och som kan ge mig nya perspektiv. Jag har nog inte en förebild utan det är egenskaper från olika människor jag ser upp till.”

 

 


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?