Intill E20 i utkanten av centrala Alingsås ligger Holmalunds industriområde. Här har Woodskoncernen, Woods Group, som tillverkar och säljer bland annat avfuktare och luftrenare för hemmet och arbetsplatsen under varumärket Woods sitt huvudkontor.
På 3.400 kvadratmeter samsas kontor, höglager, tillverkning av bland annat industriell luftrening och serviceverkstad. Medan tillverkning av avfuktare sker i Mariestad.
”Vår högsäsong är normalt juli till november när luftfuktigheten ökar. I Sverige och övriga Norden är man kunniga om vikten att hålla torrt i fuktiga källare och andra utrymmen för att undvika fuktskador och mögel. När problem med inomhusklimatet uppstår så är det behovet som styr inköpen”, säger Patrik Tedsjö, vd och medgrundare av Woods TES Sweden, koncernmoderbolaget i Woods Group.
Sverige, Norge, Danmark och Finland är bolagets största marknad. Bland återförsäljare finns elektronikjättar som Elgiganten och Netonnet, byggvarukedjor som K-Rauta och Bauhaus och bland företagskunderna finns Hööks, Bagaren & Kocken, kommuner och Svenska kyrkan.
”Vi sköter försäljning och distribution i Norden med vår egen säljkår och dotterbolag i Norge eftersom de ligger utanför EU”, säger han.
Medan exportmarknaden som står för en tredjedel av omsättningen har vuxit med distributörer i ett tjugotal länder i Europa och Asien. Bland återförsäljarna finns de stora franska gör-det-själv-kedjorna Castorama och Leroy Merlin.
”Vår tillväxt sker i takt med att vi får nya distributörer på nya marknader, så vår största utmaning är att hitta nya duktiga distributörer för att fortsätta växa”, säger Patrik Tedsjö.
Woods TES Sweden visade god tillväxt redan före pandemin. Mellan 2017 och 2019 ökade omsättningen med 60 procent till 122 miljoner kronor. Men det gick ännu bättre under pandemiåret 2020 när omsättningen landade på 212 Mkr, och bolaget blev utnämnt till ett snabbväxande Gasellföretag.
”När pandemin först slog till så tystnade telefonerna precis som hos alla andra företag och inköpare blev avvaktande. Men efter ett par månader kom försäljningen igång igen. När svenskarna tvingades semestra i Sverige och satt hemma och arbetade började de spendera pengar på luftvårdsprodukter så vi satte lite oväntat försäljningsrekord”, säger Patrik Tedsjö.
Året efter var det ovädret i Centraleuropa som påverkade försäljningen när omsättningen landade på 317 Mkr. För att sedan komma ner till 250 Mkr under förra året då Europa upplevde den torraste sommaren på 500 år. Trots det så är det bolagets näst bästa år hittills.
”Vädret styr mycket behovet av våra produkter. Efter översvämningar när hus ska renoveras behövs luftavfuktare och byggfläktar för att människor ska kunna flytta hem igen. Men när det är torka säljer vi mindre av dessa produkter”, säger han.

Men i år är det energikrisen och svenskarnas wattjakt för att få ner elförbrukningen som driver upp försäljningen. Den här gången är det energisnåla luftavfuktare för tork av tvätt som sätter försäljningsrekord.
”Vi har utvecklat luftavfuktare som blåser ut luft för tork av tvätt. När man drar ner på inomhustemperaturen är det viktigt att hålla borta fukten”, säger Patrik Tedsjö.
När han startade företaget 2006 tillsammans med kompanjonerna Roger Edslätt och Rickard Sohlin var man enbart distributör för Woods produkter inom luftvård. Tillverkning och huvudkontor låg i Kanada. Divisionen köptes senare av det svenska börsbolaget Systemair som 2017 sålde verksamheten och varumärket till Patrik och hans kompanjoner.
”Genom att äga varumärket och ha egen tillverkning fick vi större kontroll att utveckla egna produkter och därmed bättre kunna styra över bolagets expansion.”
Samtidigt togs beslutet att flytta produktionen av luftavfuktare från Kanada till Sverige och Prodmas fabrik i Mariestad, den tidigare Electroluxfabriken. En flytt som genomfördes 2018 i samband med införande av tuffare miljölagstiftning inom EU.
”Vi ville ha högsta miljöstandard på våra maskiner så det motiverade flytten till Mariestad och samtidigt höjdes kvaliteten på produkterna. Att de tillverkas i Sverige säljer i Europa. Och med en hög grad av automation har Prodma gjort det möjligt att öka tillverkningsvolymerna”, säger Patrik Tedsjö.
Flytten innebar inte bara nya arbeten i fabriken i Mariestad men också mer sysselsättning hos komponentleverantörer av metalldelar och kretskort i närområdet.
”En del i hållbarhetsstrategin är att också ha leverantörer av metalldelar runtom i Skaraborg. Bland annat har vi en lokal leverantör av halvledare så vi drabbades inte lika hårt som andra företag av halvledarbristen under pandemin”, säger han.
Inte heller var det större störningar i produktionen av plastdelar till exempelvis luftkonditionering i bolagets mångåriga samarbetspartners fabrik i Kina.
”Vi har som andra bolag också fått hantera längre leveranstider men med lite planering så har det fungerat eftersom fabriken inte behövt stå still på grund av covid.”
Förra året bildade man en koncern med Woods TES Sweden som koncernmoder och där flera dotterbolag ingår såsom Alingsåsföretaget ELFI Elektrofilter som köptes 2017 och nytillskottet Woods Hydro Solutions som hjälper kommuner med luftrening av pumpstationer med elektrostatisk kolrening. Det är sonen Eric Tedsjö som ansvarar för det nya affärsområdet. Vi träffar honom i produktionen där Riza Cana och Richard Karlsson bygger en kolfilterrenare.
”Vårt fokus är att hjälpa kommuner med att få bort svavelväte i pumpstationer. Genom att rena luften och få bort lukten blir det en bättre arbetsmiljö och skyddar känslig utrustning”, säger han.

Därmed arbetar redan en andra generation operativt i företaget.
”Här finns en samlad bred kompetens och möjlighet att vara med och utveckla både nya produkter och affärer, en möjlighet jag inte skulle ha som anställd någon annanstans så det var självklart att starta min karriär i familjens företag”, säger Eric Tedsjö.
För Patrik Tedsjö fortsätter arbetet med att expandera företaget genom lansering av fler produkter på fler marknader.
Hur ser bolaget ut om tre år?
”Med fler större återförsäljare i Europa och Asien, större etablering i England och framgång med våra egenutvecklade produkter inom proffssegmentet borde det vara möjligt att nå en halv miljard i omsättning”, säger Patrik Tedsjö.