1515
Annons

Vinnande position – Minifinder hittar poliser, reportrar och djur

VÄXJÖ. Dean Maros arbetade i tre år på sin affärsidé kring platstjänster och spårsändare innan han startade Minifinder.

Med egna produkter och tjänster baserade på positioneringsteknik har bolaget vuxit så snabbt att man i år är Gasellvinnare i Kronobergs län.

Dean Maros, vd och grundare av platstjänstföretaget Minifinder Sweden, är i startgroparna för att växa sitt företag större.
Dean Maros, vd och grundare av platstjänstföretaget Minifinder Sweden, är i startgroparna för att växa sitt företag större.Foto:Jack Mikrut
Dean Maros, vd och grundare av platstjänstföretaget Minifinder Sweden, är i startgroparna för att växa sitt företag större.
Dean Maros, vd och grundare av platstjänstföretaget Minifinder Sweden, är i startgroparna för att växa sitt företag större.Foto:Jack Mikrut

”Vi tycker själva att vi fortfarande är ett startup-företag och har inte hunnit göra så mycket ännu, för vår tillväxtpotential är mycket större än så här”, säger Dean Maros, programvaruutvecklare och grundare av it-företaget Minifinder Sweden.

Minifinder huserar i lokaler i Företagsstaden I11 som ligger i utkanten av centrala Växjö. Det gamla infanteri­regementets kaserner har omvandlats till moderna kontorslokaler med karaktär och inhyser närmare 90 företag.

”Jag startade hemma i källaren men flyttade hit i mitten på 2013 till en lokal på 20 kvadratmeter. Vi har bytt till större några gånger i takt med att vi vuxit och nu har vi en lokal på 160 kvadratmeter. Här finns ett bra it-kluster, så här vill vi stanna kvar”, säger Dean Maros.

Minifinder säljer gps-tracking för djur så att de inte ska försvinna.
Minifinder säljer gps-tracking för djur så att de inte ska försvinna.Foto:Jack Mikrut

Minifinder utvecklar och säljer spårsändare i miniformat med gps-funktion och tillhörande tjänster baserat på positioneringsteknik och bland kunderna finns Volvo Cars, DHL och kommuners vårdverksamheter.

”Vi har tre affärsområden. Dels utvecklar vi trygghetslarm för personer i utsatta situationer, dels spårningssystem för transportbolags gods och fordonsflotta, så kallad fleet management, och automatiska körjournaler som vi hoppas ska växa kraftigt”, säger Dean Maros.

Det bolaget dock fått mest uppmärksamhet för är spårsändare till husdjur som hund och katt.

”Vår målgrupp var från början jägare och deras jakthundar. Vi är inte ensamma på marknaden, men vi testade det som fanns och kom fram till att vi kunde utveckla något med bättre kvalitet när det gäller batteritid och exakthet i positionering och göra den så liten som möjligt.”

Under Gasellundersökningens mätperiod 2015–2018 växte Minifinders omsättning med 334 procent till närmare 12 miljoner kronor och tio anställda. Omsättningsprognosen för 2019 är 13 Mkr.

”Genombrottet kom 2015 när vi fick in Polismyndighetens Nationella insatsstyrka som kund på personlarm, och även flera mediebolag som behöver trygghetslarm för reportrar som rapporterar från krigsområden”, berättar Dean Maros.

Även om bolaget vuxit med Gasellfart så har företaget de senaste åren varit mer fokuserat på produktutveckling än på försäljning, förklarar Dean Maros och visar Minifinders senaste produkt Nano som är ett personlarm i form av en armbandsklocka med gps-funktion.

”Det har tagit två år att få den kvalitet och funktionalitet vi vill ha och kostat cirka 1,5 miljoner kronor att utveckla. Detta är pusselbiten som vi saknat och som marknaden har efterfrågat. Så vi är nu i startgroparna för att växa ännu mer.”

Dean Maros datorintresse väcktes på allvar efter att han 1994, då 16 år, kom till Sverige med sin familj från Bosnien och krigen på Balkan.

”Jag gick en SFI-kurs för att lära mig svenska, därefter läste jag en datakurs. Manualen för Windows 3.1 blev ett sätt för mig att lära mig bättre svenska. Detta kombinerade jag med praktik på ett it-företag”, berättar han.

Och redan under studietiden på dåvarande Ingenjörshögskolan i Jönköping startade Dean Maros ett konsultföretag inom mjukvaruutveckling. Men efter tillökning i familjen behövde han en tryggare inkomst så entreprenörskapet lades på is och i stället började han arbeta som anställd it-konsult på ett it-företag i Växjö, men ett frö till en ny affärsidé såddes.

”När Google öppnade Google Maps 2006 för API-integrationer, Application Programming Interface, insåg jag vilket kraftfullt verktyg positioneringstekniken var, med en enorm potential för olika platstjänster, men att efterfrågan från kunderna ännu inte fanns där.”

Han bidade i stället sin tid. Under tre år sparade han ihop ett startkapital på 400.000 kronor och på fritiden utvecklade han sin egen plattform för positioneringssystem. Minifinder Sweden grundades 2011 och blev aktiebolag 2012.

”Jag har alltid vetat att jag återigen skulle starta eget företag, jag väntade bara på rätt tillfälle den här gången.”

Minifinder har huvudkontor i Växjö och har öppnat kontor i München som är ett nav för transportsektorn i Europa. 

En viktig fråga för Dean Maros just nu är var han ska hitta personer med rätt kompetens för att kunna fortsätta växa.

”Vi vill vara kvar i Växjö men det blir svårt att fortsätta växa här. Lösningen för oss blir nog att starta ett kontor till. Det kan bli Göteborg för företag där köper helst av andra göteborgsföretag”, säger Dean Maros.

Hur ser företaget ut om tre år?

”Då omsätter vi över 40 miljoner kronor, har 20 anställda och fler kontor.”

 


Innehåll från SRIAnnons

”Kunskapsunderskottet inom personalsäkerhet är både stort och ökande”

Den senaste tidens utveckling i Europa och de följdeffekter i form av ökad hotbild mot Sverige som Ukraina-situationen har fört med sig har kastat nytt ljus på behovet av kunskap och medvetenhet inom området personalsäkerhet. Det menar Pierre Gudmundson, säkerhetskonsult på företaget SRI som specialiserat sig på just säkerhet kopplat till människan. 

”Ukraina-situationen har fått många beslutsfattare att lyfta blicken och börja se över sitt eget hus. Det många organisationer nu upptäcker är att kunskapsunderskottet inom personalsäkerhet är både stort och ökande, både på ledningsnivå och hos den enskilde medarbetaren. Det är så klart alarmerande, men det finns många insatser som kan göras parallellt och på kort tid för att både öka kunskapen och bygga långsiktig säkerhetskultur.”

Pierre understryker även att det inte bara är den senaste tidens händelser som bidragit till dessa insikter utan att även pandemin har varit en ögonöppnare för många och samtidigt skapat nya behov. 

”Den påfrestning som pandemin har inneburit för både organisationen och för enskilda individer ska inte underskattas. Organisationens säkerhetsskyddsarbete har satts på prov inom alla tre domäner: fysisk säkerhet, informationssäkerhet och personalsäkerhet. För den enskilde individen kan även det egna mentala välmåendet ha förändrats på grund av faktorer som pandemi-restriktioner, inlåsningseffekter och bristen på socialt stimuli eller kontakt med kollegor. Detta är något som organisationen behöver fånga upp tidigt för att riskminimera.”

Pierre menar att en del av lösningen i det korta perspektivet är att snabbt uppdatera verksamheten om den förändrade lägesbilden, hämta in kunskap och matcha dessa insikter och risker mot verksamhetens egna behov och skyddsvärden. Många verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet har på senare tid har hört av sig för att få hjälp med analyser kopplade till så kallad ”blame by association”, hot och risker som kan spilla över på en verksamhet på grund av externa faktorer.

”Vi får många föreläsningsförfrågningar från allt ifrån mindre företag till myndigheter. Man uttrycker att man snabbt behöver lyfta sin egen kunskap kopplat till både situationen i Europa och få kunskap om risk-länder såväl som dagsaktuella ämnen som gråzonsproblematik, asymmetriska hot och insider-prevention.”

Pierre berättar avslutningsvis att han ser det som positivt att personalsäkerhetsfrågan på senare tid har fått ett större fokus på styrelsenivå, bland annat vid företagsförvärv, på grund av olika länders kort- och långsiktiga mål och agendor. 

”Olika länders agendor, mål och lojaliteter jämtemot varandra styr just nu i hög hastighet den utveckling som vi i Sverige som land, som verksamheter och som individer i olika utsträckning behöver förhålla oss till. För verksamheten innebär det att man i högre utsträckning behöver följa dessa länder och aktörer. Man behöver kunna se och identifiera händelser här i Sverige och koppla dem i tid och rum till utvecklingen i det stora perspektivet och på detta sätt undvika att både vara en så kallad ”nyttig idiot” och undvika att bli ett offer där verksamheten eller individen på olika sätt betalar priset.”

Mer kunskap och inspiration inom ämnet personalsäkerhet hittar du på sri.se/di 

 

Mer från SRI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SRI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?