Annons

Ving om kommande flyg: ”Finns inga beslut”

1.700 svenska Ving-resenärer fick stanna hemma på måndagen efter att de nåtts av informationen om att Thomas Cook gått i konkurs. Men huruvida flygen kommer upp i luften imorgon, tisdag, vet fortfarande inte Ving.

”Vi informerar kunderna så snabbt vi bara vet. Men just nu finns inga beslut på att flygen har ställts in i morgon”, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

Foto:Roland Magnusson

Under natten mellan söndag och måndag tvingades Thomas Cook ta beslutet om att gå i konkurs. Resejätten har kämpat med en ansträngd ekonomi och hoppades ro i hamn ett räddningspaket i början av oktober. 

”Man insåg väldigt sent i natt att det inte gick. VI beklagar att vi inte kunnat gå ut till kunderna tidigare, men alla trodde att det här skulle gå”, säger Vings Fredrik Henriksson.

Ving ägs av Thomas Cook men är en fristående enhet men med ett starkt beroende av Thomas Cook Airlines. 85 procent av alla flyg är via flygbolaget, vilket innebär att ungefär 300.000 svenska resenärer, som normalt flyger med Thomas Cook under vintersäsongen, berörs.

Vad är rådet till de som bokat sina vinterresor hos er?
”Har man bokat en resa i vinter har man fortfarande möjligheten att boka av. Vill man behålla sin resa så ska man veta att man alltid är skyddad när man har bokat en paketresa via paketreselagen. Och av resegarantin om man är orolig för konkurs.”

Vad är rådet till de som ska resa imorgon, tisdag?
”Vi har inga beslut på att flygen har ställts in i morgon. Det är måndagens flyg som är inställda i nuläget. Vi informerar kunderna så snabbt vi bara vet. Vi försöker se över vad det finns för alternativ och hur vi får igång den flygande verksamheten så snabbt som möjligt efter en sådan här omfattande konkurs i huvudbolaget.”

Hos Konsumentverket råder man oroliga resenärer att ha is i magen. Att vända sig till ett annat resebolag för att garantera sin resa kan innebära att du inte blir ersatt.

”Om inte Ving har ställt in din resa så gäller det att avvakta och se. Det kan vara så att de arbetar på en lösning som du inte känner till. Bokar du då en annan resa kan det vara så att Ving fixar ett flyg. Det bästa är att sköta all kommunikation via Ving. Jag kan förstå att det är frustrerande att inte veta men man ska ta det lugn och avvakta”, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Hos dem som tvingas ligga ute med hotellnätter och transportkostnader på grund av den inställda resan är rådet att kontakta Vings kundtjänst för att bli ersatt.

På Vings hemsida kan man fortfarande boka resor men researrangören har valt att pausa betalningsdelen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?