1515
Annons

Vinexperten: ”Svenska viner har blivit riktigt bra”

Sju frågor till Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson med anledning av att fredag är vinets dag.

Nadja Karlsson
Nadja Karlsson

Vinets dag, vad innebär det?
”Vinets dag är instiftad av Svenska Vinakademien och infaller då Sankt Vincent, vinodlarnas och vinmakarnas skyddshelgon, har namnsdag. Dagen manifesterar att vinintresset har blivit stort i Sverige. Mycket har hänt sedan 1971 då vi började dricka mer vin än sprit. Sedan dess har intresset och konsumtionen accelererat. Nu är vi en egen vinnation som tillverkar en hel del vin.” 

Vad händer just nu i vinlandet Sverige?
”Svenska vingårdar har aldrig haft så många besökare som under fjolåret. Det blev nästan en chock för en del av dem, när den inhemska turismen ökade i samband med pandemin.” 

Hur bra är svenskt vin jämfört med de stora vinnationernas?
”Svenska viner har blivit riktigt bra. För tio år sedan åkte jag runt med en tidning på de svenska vingårdarna och provade nya viner. Det var inte så roligt. Sedan ett par år tillbaka provar jag dem igen och det märks att de har tagit ett stort steg framåt. Nu vet vinproducenterna vilka druvor som de ska jobba med, till exempel. Det har tagit ett tag för dem att hitta sin själ.”

Vad har vinet för betydelse för svenskarna?
”Om vi går tillbaka till 1960-talet så var det snapsen och Explorer som svenskarna drack. I dag är Sverige en vinnation som har börjat med mat som passar till vin och vinet har blivit en del av matkulturen.”  

Vad är egentligen ett naturvin?
”Det finns ingen entydig definition för det, men det handlar om att man ska jäsa på jästen som finns naturligt i druvan. Kärnan kan sägas vara att man gör viner med minsta möjliga manipulering av druvsaften. Man får inte hålla på med en massa processer eller kyla ned jäsningen, utan tillverkningen ska vara så naturlig som möjligt. Det ger lite skarpare smaker.”

Vad är skillnaden på naturvin och ekologiskt vin?
”Ekologiskt vin innebär att det är odlat med betydligt mindre besprutning. Det ska också innehålla en tredjedel mindre tillsatser än i vanliga viner. I naturvin ska det inte vara några tillsatser alls, med undantag för sulfiter som ökar hållbarheten.”

Om du var tvungen att bara välja en dryck för resten av livet, vad skulle det bli?
”Det skulle bli orangevin, som innebär att man behåller skalet i vita viner vilket ger den orange färgen. Det är en sorts naturvin som jag har druckit mycket av under de senaste åren. Jag öppnade ett i går och tänker äta det till mina isterband i morgon, för orangevin håller sig lite extra bra.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?