1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Vindkraftstorntillverkare stänger fabrik – 150 jobb hänger löst

Cirka 150 jobb kan försvinna när vindkraftstornstillverkaren EWP lägger ner sin fabrik på Varvsudden i Landskrona. Nedläggningen beror på att företagets största kund upphör med beställningar från Landskronafabriken.

Foto:Johan Nilsson / TT

Det är nu cirka fem år sedan som vindkraftstornstillverkaren EWP flyttade från Kockums gamla industrilokaler i Västra hamnen i Malmö, för att istället ta plats på Varvsudden i Landskrona. Men efter sommaren upphör produktionen i de gamla varvshallarna och fabriken läggs ner.

”Vår huvudkund har meddelat att de inte längre kommer att lägga order hos oss. Därför kommer EWP att avveckla hela verksamheten i Landskrona. Det är så klart väldigt trist”, säger Fredrik Clausson, vd för EWP.

Huvudkunden i fråga är tyska Enercon som har svarat för i stort sett hela EWP:s försäljning på export till Tyskland som är en av världens största vindkraftsländer. Enercon har dessutom viss ägarkoppling till EWP genom att separata aktieägare i Enercon även har ägarandelar i Landskronaföretaget.

Enligt Fredrik Clausson har det skett en förändring på vindkraftsmarknaden där efterfrågan i Tyskland har fallit tillbaka. Istället drivs utvecklingen numera till stor del från andra håll i världen som exempelvis Asien, långt bort från Landskrona vars geografiska betydelse med närheten till Tyskland således har marginaliserats.

”En av många faktorer som påverkar är att det sker en internationalisering i branschen, där den tyska marknaden har minskat. Man reser inte lika många vindkraft i Tyskland längre och därför måste man helt enkelt göra strategiska förändringar”, säger Fredrik Clausson.

Nedläggningen av fabriken i Landskrona drabbar cirka 120 anställda hos EWP samt ytterligare cirka 25 inhyrda medarbetare.

Nästa vecka inleder företaget förhandlingar med flera olika fackklubbar, där IF Metall på produktionssidan och Unionen på tjänstemannasidan utgör de de största klubbarna. Företaget har ännu inte lagt något varsel, men det är bara en tidsfråga innan det kommer ett sådant besked.

”Vi har inte kommit till beslut i den frågan. Men det är klart att det blir svårt att behålla jobben om vi ska avveckla verksamheten”, säger Fredrik Clausson.

Börje Ekholm till attack mot media efter rapportering om Ryssland: ”Missledande artiklar”

Ericssons vd Börje Ekholm håller fast vid att bolaget inte har fört aktiemarknad och allmänhet bakom ljuset kring sina affärer i Ryssland.

I stället kallar han rapporteringen för ”ett antal missledande artiklar”.

Foto:Martina Huber

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera