ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Vindkraftsinvesteringarna slår rekord – ger billigare el

  • Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi. Foto: Niklas Alexandersson/TT
  • Här görs rekordinvesteringarna i svensk vindkraft. Urval av större aktuella och planerade vindkraftsparker. Foto: Svensk Vindenergi

Investeringarna i vindkraft slår alla rekord och bidrar till att pressa elkundernas nota med mångmiljardbelopp årligen, enligt Svensk Vindenergi. En fördubbling av vindkraften väntar på bara tre år visar en ny prognos, men branschorganisationen varnar för kollaps i elcertfikatsystemet.

”Den blocköverskridande energiöverenskommelsen i juni 2016 blev startskottet för en investeringsvåg utan motstycke i svensk vindkraft. Sedan dess uppgår beslutade eller aviserade investeringar till hela 89 miljarder kronor”, säger Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi. 

Enligt branschorganisationens nya, och ännu opublicerade kartläggning som Di tagit del av, blev 2019 ett nytt rekordår. Aldrig tidigare har så mycket ny vindkraftskapacitet byggts eller så mycket pengar satsats som under 2019. Under året installerades 447 nya kraftverk med en samlad effekt på 1 588 megawatt och normalårsproduktion på drygt 5 TWh, vilket var mer än dubbelt så mycket som 2018. 

”Det är anmärkningsvärt. Totalt uppgick investeringarna till närmare 30 miljarder kronor bara i fjol, varav huvuddelen från utländska aktörer”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknadsfrågor på Svensk Vindenergi.

Och prognoserna framåt pekar på att det väntar nya rekord både i år och nästa år. 

”Sammantaget är det vår prognos att den svenska vindkraftsproduktionen kommer att mer än fördubblas till och med 2023 och gå från strax under 20 TWh till cirka 44 TWh”, säger Mattias Wondollek. 

Det innebär att elproduktionen från svensk vindkraft de närmaste tre åren kommer att öka långt mer än de runt 13 TWh som faller bort genom de uppmärksammade stängningarna av Ringhals 1 och 2, konstaterar Svensk Vindenergi.

Utbyggnaden uppges innebära mångmiljardvinster för Sverige med pressade elpriser som innebär sänkta kostnader med runt 7 miljarder kronor årligen för elkonsumenterna, tusentals nya jobb och växande intäkter från rekordexport av klimatvänlig el. 

Men trots att det ännu inte finns några tecken på att vindkraftsinvesteringarna ska bromsa in, så vill branschorganisationen ”höja ett varningens finger”. Anledningen är den osäkerhet som skapats genom att beskedet att M och Kd lämnar energiöverenskommelsen. Två viktiga delar återstår nämligen att genomföra; att ta bort anslutningsavgiften för havsbaserad vindkraft och att införa en stoppmekanism som motverkar en överutbyggnad i elcertifikatsystemet. 

”Om de inte genomförs hotar bland annat priskollaps för elcertifikaten med allvarliga följder för många tidigare investerare. För att undvika att investerarnas förtroende skadas och därmed möjligheterna att klara omställningen och klimatmålen framåt är det väldigt viktigt att hela överenskommelsen genomförs innan politikerna går vidare”, säger Charlotte Unger Larson. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer