1515
Annons

Vindkraftsinvesteringarna slår rekord – ger billigare el

Investeringarna i vindkraft slår alla rekord och bidrar till att pressa elkundernas nota med mångmiljardbelopp årligen, enligt Svensk Vindenergi. En fördubbling av vindkraften väntar på bara tre år visar en ny prognos, men branschorganisationen varnar för kollaps i elcertfikatsystemet.

Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.
Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.Foto:Niklas Alexandersson/TT
Här görs rekordinvesteringarna i svensk vindkraft. Urval av större aktuella och planerade vindkraftsparker.
Här görs rekordinvesteringarna i svensk vindkraft. Urval av större aktuella och planerade vindkraftsparker.Foto:Svensk Vindenergi

”Den blocköverskridande energiöverenskommelsen i juni 2016 blev startskottet för en investeringsvåg utan motstycke i svensk vindkraft. Sedan dess uppgår beslutade eller aviserade investeringar till hela 89 miljarder kronor”, säger Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi. 

Enligt branschorganisationens nya, och ännu opublicerade kartläggning som Di tagit del av, blev 2019 ett nytt rekordår. Aldrig tidigare har så mycket ny vindkraftskapacitet byggts eller så mycket pengar satsats som under 2019. Under året installerades 447 nya kraftverk med en samlad effekt på 1 588 megawatt och normalårsproduktion på drygt 5 TWh, vilket var mer än dubbelt så mycket som 2018. 

”Det är anmärkningsvärt. Totalt uppgick investeringarna till närmare 30 miljarder kronor bara i fjol, varav huvuddelen från utländska aktörer”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknadsfrågor på Svensk Vindenergi.

Och prognoserna framåt pekar på att det väntar nya rekord både i år och nästa år. 

”Sammantaget är det vår prognos att den svenska vindkraftsproduktionen kommer att mer än fördubblas till och med 2023 och gå från strax under 20 TWh till cirka 44 TWh”, säger Mattias Wondollek. 

Det innebär att elproduktionen från svensk vindkraft de närmaste tre åren kommer att öka långt mer än de runt 13 TWh som faller bort genom de uppmärksammade stängningarna av Ringhals 1 och 2, konstaterar Svensk Vindenergi.

Utbyggnaden uppges innebära mångmiljardvinster för Sverige med pressade elpriser som innebär sänkta kostnader med runt 7 miljarder kronor årligen för elkonsumenterna, tusentals nya jobb och växande intäkter från rekordexport av klimatvänlig el. 

Men trots att det ännu inte finns några tecken på att vindkraftsinvesteringarna ska bromsa in, så vill branschorganisationen ”höja ett varningens finger”. Anledningen är den osäkerhet som skapats genom att beskedet att M och Kd lämnar energiöverenskommelsen. Två viktiga delar återstår nämligen att genomföra; att ta bort anslutningsavgiften för havsbaserad vindkraft och att införa en stoppmekanism som motverkar en överutbyggnad i elcertifikatsystemet. 

”Om de inte genomförs hotar bland annat priskollaps för elcertifikaten med allvarliga följder för många tidigare investerare. För att undvika att investerarnas förtroende skadas och därmed möjligheterna att klara omställningen och klimatmålen framåt är det väldigt viktigt att hela överenskommelsen genomförs innan politikerna går vidare”, säger Charlotte Unger Larson. 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?