Vindkraftsinvesteringarna slår rekord – ger billigare el

Investeringarna i vindkraft slår alla rekord och bidrar till att pressa elkundernas nota med mångmiljardbelopp årligen, enligt Svensk Vindenergi. En fördubbling av vindkraften väntar på bara tre år visar en ny prognos, men branschorganisationen varnar för kollaps i elcertfikatsystemet.

Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.
Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.Foto:Niklas Alexandersson/TT
Här görs rekordinvesteringarna i svensk vindkraft. Urval av större aktuella och planerade vindkraftsparker.
Här görs rekordinvesteringarna i svensk vindkraft. Urval av större aktuella och planerade vindkraftsparker.Foto:Svensk Vindenergi

”Den blocköverskridande energiöverenskommelsen i juni 2016 blev startskottet för en investeringsvåg utan motstycke i svensk vindkraft. Sedan dess uppgår beslutade eller aviserade investeringar till hela 89 miljarder kronor”, säger Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi. 

Enligt branschorganisationens nya, och ännu opublicerade kartläggning som Di tagit del av, blev 2019 ett nytt rekordår. Aldrig tidigare har så mycket ny vindkraftskapacitet byggts eller så mycket pengar satsats som under 2019. Under året installerades 447 nya kraftverk med en samlad effekt på 1 588 megawatt och normalårsproduktion på drygt 5 TWh, vilket var mer än dubbelt så mycket som 2018. 

”Det är anmärkningsvärt. Totalt uppgick investeringarna till närmare 30 miljarder kronor bara i fjol, varav huvuddelen från utländska aktörer”, säger Mattias Wondollek, ansvarig för elnät och marknadsfrågor på Svensk Vindenergi.

Och prognoserna framåt pekar på att det väntar nya rekord både i år och nästa år. 

”Sammantaget är det vår prognos att den svenska vindkraftsproduktionen kommer att mer än fördubblas till och med 2023 och gå från strax under 20 TWh till cirka 44 TWh”, säger Mattias Wondollek. 

Det innebär att elproduktionen från svensk vindkraft de närmaste tre åren kommer att öka långt mer än de runt 13 TWh som faller bort genom de uppmärksammade stängningarna av Ringhals 1 och 2, konstaterar Svensk Vindenergi.

Utbyggnaden uppges innebära mångmiljardvinster för Sverige med pressade elpriser som innebär sänkta kostnader med runt 7 miljarder kronor årligen för elkonsumenterna, tusentals nya jobb och växande intäkter från rekordexport av klimatvänlig el. 

Men trots att det ännu inte finns några tecken på att vindkraftsinvesteringarna ska bromsa in, så vill branschorganisationen ”höja ett varningens finger”. Anledningen är den osäkerhet som skapats genom att beskedet att M och Kd lämnar energiöverenskommelsen. Två viktiga delar återstår nämligen att genomföra; att ta bort anslutningsavgiften för havsbaserad vindkraft och att införa en stoppmekanism som motverkar en överutbyggnad i elcertifikatsystemet. 

”Om de inte genomförs hotar bland annat priskollaps för elcertifikaten med allvarliga följder för många tidigare investerare. För att undvika att investerarnas förtroende skadas och därmed möjligheterna att klara omställningen och klimatmålen framåt är det väldigt viktigt att hela överenskommelsen genomförs innan politikerna går vidare”, säger Charlotte Unger Larson. 

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst gör det lätt att hålla coronasäker årsstämma i bostadsrättsföreningen

Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Coronapandemin har gjort det svårt för många bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor. 

Men nu finns en nyutvecklad tjänst som gör det möjligt att genomföra stämman via dator, mobil och surfplatta. 

– Det är ett jättebra substitut till den vanliga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i BRF Kemisten i Umeå som testat tjänsten. 

Läs mer om Digital stämma 

När coronapandemin bredde ut sig uppstod ett problem för många bostadsrättsföreningar. Plötsligt blev det svårt att hålla sina stämmor inom den tid som lagen föreskrev. 

Efter en tillfällig lagändring i maj, då det blev tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, tog Riksbyggen fram en helt ny tjänst.

– Rent tekniskt har det varit möjligt länge att hålla digitala möten, men det har inte funnits någon lag som har gjort det möjligt att ha en digital stämma. Men när lagändringen kom såg vi möjligheten att lösa ett problem för våra kunder, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen. 

Med tjänsten ”Digital stämma” kommer ett webbaserat administratörsgränssnitt där man skapar, bjuder in till, och genomför stämman. Dagordning och bilagor som ekonomiska dokument och motioner laddas upp i förväg så att medlemmarna kan läsa igenom dem innan mötet, precis som vid en vanlig stämma. När stämman väl genomförs loggar boende och styrelse in med Bank-ID i en app i sin surfplatta eller mobil. Även omröstningar sker i appen. 

– Det finns även möjlighet att vara med via en webbapplikation om man endast har tillgång till dator. Det enda som krävs är internet, säger Anna Rosén.

Det finns tre olika upplägg på den digitala stämman, från att styrelsen själv sköter all administration till att Riksbyggen tar hand om allt och dessutom tillhandahåller en sekreterare. 

– Vill man ha vår hjälp kan man verkligen luta sig tillbaka och låta oss sköta förberedelser, själva stämman och efterarbetet. Man kan välja den nivå man känner sig bekväm med. Och tjänsten gäller inte bara föreningar vi förvaltar idag, utan alla bostadsrättsföreningar är välkomna.

Många fördelar med digital stämma

Fördelarna med tjänsten ”Digital stämma” är många. En är såklart att medlemmarna kan rösta digitalt och att styrelsen får ett bra underlag för röstlängd och hur medlemmarna har röstat i olika frågor. Till skillnad från exempelvis poströstning, vilket är en lösning en del föreningar har prövat, går det att rösta om och diskutera saker som kommer upp spontant under mötet vilket kan öka engagemanget. Det är också enkelt att delta, vilket gör att det blir mer demokratiskt. 

– Jag tror att väldigt många bostadsrättsinnehavare som vanligtvis inte valt att prioritera att gå på en stämma nu kan tänka sig att vara med, eftersom det går att koppla upp sig från soffan på ett enkelt sätt. På så sätt ökar delaktigheten och demokratin. 

Dessutom har Riksbyggen med sina 80 års erfarenhet av förvaltning bra koll på föreningsjuridik. 

– Vi har kvalitetssäkrat hela flödet så om man använder det här verktyget kommer man med all säkerhet att göra rätt. 

Möjligt att genomföra teststämma

För de som önskar finns möjligheten att ha en teststämma innan den riktiga för att känna på verktyget. Något som BRF Kemisten i Umeå gjorde när de använde tjänsten för sin förening med 235 lägenheter.

– Det hjälpte väldigt mycket eftersom vi då kunde förklara hur appen fungerade, och lösa eventuella problem innan den riktiga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i styrelsen.

Han konstaterar att appen är lätt att hantera som administratör. Att det gick att ladda upp de röstberättigade från fil var enligt honom nödvändigt för att slippa skriva in flera hundra personer. 

– Appen är enkel att använda och verkar ha utvecklats för att folk ska undvika att kunna klicka fel. Det känns väldigt tryggt. 

Läs om hur din förening skaffar tjänsten Digital stämma 

Det här är Riksbyggens tjänst ”Digital stämma”

*Efter en tillfällig lagändring den 18 maj är det tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, i kombination med möjlighet till fysisk närvaro eller poströstning.

*Riksbyggen har tagit fram tjänsten ”Digital stämma”, delvis påskyndat av coronautvecklingen men också för att svara upp mot  behov de identifierat hos sina kunder. 

* Alla handlingar, dagordning, årsredovisning och motioner finns i en app. Samtliga beslut och omröstningar görs i tjänsten. 

* Kamera, mikrofon, internetuppkoppling och BankID är allt som krävs för att få tekniken att funka.

*Det finns tre olika varianter av Digital stämma; Bas, Grund och Premium. Vid Bas sköter föreningen själv all administration, vid Grund ansvarar Riksbyggen för administration inför, under och efter stämman och vid Premium ingår även en sekreterare vid stämman. 

*När många bostadsrättsföreningar haft bokslut börjar de planera för vårens föreningsstämma. De flesta stämmor äger rum i april och maj.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?