1515

Vindkraften blåser förbi kärnkraften – men veton och avslag bromsar

Den svenska vindkraften fortsätter att byggas ut i rekordtakt och passerar redan 2024 kärnkraften i årsproduktion. Det visar en ny prognos från Svensk Vindenergi. 

Men svårigheten att få tillstånd hotar att få luften att gå ur vindkraftsboomen och bromsa Sveriges och näringslivets elektrifiering, varnar branschorganisationen.

Foto:Most Photos

Under första kvartalet 2021 fattades beslut om investeringar i ytterligare 979 megawatt, motsvarande 3,2 TWh i årlig elproduktion, i ny vindkraft i Sverige. Det visar den nya kvartalsrapporten från Svensk Vindenergi, som offentliggörs inom kort och som Di tagit del av. Det motsvarar investeringar för cirka 10 miljarder kronor och är en av de högsta siffrorna för ett enskilt kvartal hittills.   

”Det är två helt olika bilder som samtidigt framkommer av vår senaste kartläggning och prognos. Å ena sedan ser vi att den massiva utbyggnaden av vindkraft i Sverige fortsätter. Men samtidigt ser vi en annalkande och oroväckande brist på byggbara projekt på grund av att allt färre miljötillstånd beviljas”, säger Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi. 

Efter att under flera decennier ha dominerats av främst vatten- och kärnkraft är den svenska elförsörjningen i full färd med att genomgå en dramatisk förändring. Kärnkraften minskar snabbt sin relativa betydelse medan ett annat kraftslag, vindkraften, fått sitt stora genombrott. Under bara ett par år har fyra reaktorer, motsvarande en betydande del av den svenska kärnkraften, lagts ned av ekonomiska skäl. Samtidigt expanderar vindkraften i en takt som inte har skådats sedan just kärnkraften byggdes på 1970- och 80-talen. 

2020 slog vindkraftens elproduktion nytt rekord med 27,6 TWh, en ökning med 7,7 TWh jämfört med 2019, enligt Energimyndigheten. Vindkraftens andel av elproduktionen i Sverige ökade med fem procentenheter till 17 procent. Kärnkraften är fortsatt betydligt större, men minskade med 27 procent till 47 TWh under 2020. Och vid årsskiftet stängdes Ringhals 1, vilket innebär att kärnkraften minskar ytterligare redan i år. 

Och enligt Svensk Vindenergi innebär den fortsatt snabba expansionen för vindkraften att det nu bara är en tidsfråga innan den hinner ikapp och går om kärnkraften.

Foto:Per Knutsson

Bara under 2021 kommer ny vindkraft motsvarande 8,7 TWh att tas i drift, enligt Svensk Vindenergis nya prognos. Det mer än kompenserar för avställda Ringhals 1:s årliga produktion som varierat mellan 3,6-6,7 TWh de senaste tio åren.

”Med senaste kvartalets kontrakt adderade visar vår prognos att vindkraften redan i slutet av 2024, kommer att nå uppemot 54 TWh i normalårsproduktion, och då kommer att vara Sveriges näst största kraftslag efter vattenkraften. Det är en viktig milstolpe och en tydlig signal om vilket oerhört stor potential och betydelse vindkraften har att snabbt bidra till att möta Sveriges snabbt växande elbehov”, säger Daniel Badman. 

Lite i skymundan har vindkraften också passerat en annan viktig milstolpe, påpekar han. 

”Elcertifikatsystemet stängs nu i förtid, efter att det nationella målet om ytterligare 18 TWh förnybar el till 2030 nåddes nästan tio år i förtid. Det innebär att den kraftiga utbyggnaden som nu fortsätter sker utan några som helst ekonomiska subventioner”, säger Daniel Badman.

Och enligt den nya prognosen är det stora pengar som fortsätter att investeras i svensk vindkraft. 

”Bara under 2021 bedömer vi att investeringarna kommer att överstiga 30 miljarder kronor.”

Regeringen har senaste tiden lämnat ett nytt förslag som siktar på att förkorta tillståndsprocesserna för elnät. Ett annat handlar om att minska kostnaderna för anslutning av storskalig havsbaserad vindkraft. 

”Det är mycket välkommet och kan få stor betydelse för en fortsatt utbyggnad av vindkraften om de genomförs”, säger Daniel Badman. 

Men det finns alltså samtidigt ett växande hot mot den rekordstora utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varnar han. Det handlar om antalet tillståndsgivna vindkraftverk minskat drastiskt de senaste åren. 

”Det beror inte på att investeringsviljan minskat, utan att allt fler tillståndsansökningar får avslag. Försvarsmaktens vindkraftsrestriktioner, kommunernas vindkraftsveto och långdragna tillståndsprocesser är några av skälen”, säger Daniel Badman. 

”För att öka tyngden för vindkraften i tillståndsprövningen, föreslår vi att miljöbalken justeras så att klimatnyttan som vindkraften bidrar med får större tyngd när den vägs mot andra intressen.”

Om inget görs för att vända trenden så riskerar vindkraftsutbyggnaden att bromsa in rejält redan om några år, enligt Svensk Vindenergi. 

”Det är väldigt oroande med tanke på Sverige kommer att behöva mycket mer el i framtiden. Och eftersom vindkraften är det kraftslag som är överlägset billigast att bygga ut och samtidigt har potential att fylla en stor del av landets växande elbehov”, säger Daniel Badman. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?