ANNONS:
Till Di.se

Villan som byggs på tre veckor

  • Pontus Eklind, vd för Hjältevadshus. Foto: Oskar Omne

Med gamla principer bygger de en villa på tre veckor. Nu står en sådan inne på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Sedan drygt 100 år är Henry Ford intimt förknippad med produktion enligt löpandebandprincipen. Nu ska Smålandsbaserade företaget Hjältevadshus införa samma tänk i produktionen av villor. Mitt i mässhallen under Hem-, villa- och bostadsrättsmässan har man ställt upp en färdig villa. Och den har gått snabbt att bygga.

”Vi har byggt under elva dagar i vår fabrik, sen har vi haft tio dagar att lägga tak, tapetsera och färdigställa allt”, säger Pontus Eklind, vd för Hjältevadshus.

Villan byggs i två delar som sedan fraktas till platsen det ska stå på. Den kostar drygt 1,5 miljoner kronor, utöver det krävs det en grund, schakt samt en tomt att ställa huset på.

”Det blir priseffektivt och bra kvalitet eftersom vi tillverkar husen industriellt i en torr miljö och av människor som bygger de här husen varje dag”, säger Pontus Eklind.
Löpandebandproduktion och arbetsdelning är knappast några nya idéer, men ambitionen är ändå att huset ska vara nytänkande.

”För 20 år sedan försvann finrummet, nu tar vi bort tv-rummet. Det är framtidens livsstilsboende”, säger Pontus Eklind.
Huset präglas av stora och öppna ytor, i centrum finns köket. För inredningen står Maria Celin, programledare på tv-programmet ”Husräddarna”.
”Det präglas av vintage och second hand. Man kan lägga bud på all inredning och på söndag ser vi vilka som har köpt vad, pengarna går till Rädda barnen”, säger Pontus Eklind.
Efter mässan kommer huset att flyttas till en tomt i Västervik, vem som köper villan är än så länge inte klart.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies