ANNONS:
Till Di.se
Energi

Villaägarna surar över elprishöjning

  • Foto: Colourbox

Vattenfall höjer elnätspriserna igen, med 900 kronor per år för en villakund.
"Trovärdigheten är låg när monopolister säger att de gör det här för kundernas skull", säger Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson.

Vattenfall höjer elnätsavgiften ytterligare. Avgiften för villaägare höjs med i genomsnitt 75 kronor per månad och för lägenhetskunder med 20 kronor per månad. Höjningen som berör 870.000 privat- och företagskunder ska träda i kraft vid årsskiftet.

De senaste åren har de stora eldrakarna som Eon, Vattenfall och Ellevio (tidigare Fortum) höjt elnätspriserna kraftigt, sedan 2010 med uppemot 40 procent.

"Det här visar på ett svagt konsumentskydd på en monopolmarknad, säger Eliasson."

Fortsatta problem med elavbrott uppges som orsak till höjningen. Samtidigt visar Vattenfalls nätrapport att andelen kunder som drabbas av elavbrott minskar något, jämfört med året före.

I norra Sverige drabbades 90 procent av kunderna av elavbrott under 2015, jämfört med 93 procent 2014.

Energimarknadsinspektionen är den myndighet som ska kontrollera att bolagen, som har monopol, inte höjer avgiften för mycket.

Enligt Jakob Eliasson är regelverket för svagt.

"Nu ser vi regleringsmisslyckandet från förra perioden, säger han."

Intresseorganisationen Villaägarna anser att elnätsbolagen överkompenserar sig när de pekar på att de behöver höja priserna för att fixa de gamla näten.

"Allt annat är rökridåer, säger Jakob Eliasson."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies