Annons

Villaägarna: Regeringens parkeringsutredning – ”ett slags elitiskt översitteri”

DEBATTINLÄGG Villaägarnas Riksförbund anser att det är positivt med olika former av bostäder. Likaså att boende kan använda sig av olika färdmedel som bil, kollektivtrafik, cykel med mera. Där skiljer sig förbundets synsätt från regeringens utredning, ”Stärkt planering för en hållbar utveckling”, som vill göra det svårare att ha egen bil i nyproducerade bostäder genom att minska tillgången till parkeringsplatser. Småhusägare har ofta egen bil, vilket gör att småhus inte är så populära i utredningen, skriver Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg i ett svar på trafikkonsulten Johan Kerttus debattinlägg om svensk parkeringsplanering.

Ulf Stenberg är chefsjurist på intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund.
Ulf Stenberg är chefsjurist på intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund.Foto:TT & Villaägarna

Det var förvånande att bli anklagad för att ha parkeringsidéer som platsar i 50-talets Moskva, som knappast var den tidens demokratiska högborg. Likaså för att ha missförstått begreppet valfrihet samt att tycka att så många som möjligt ska få ha eget småhus och trädgård.

Låt mig börja med att dra en parallell till Sverige på 70- och 80-talet. Då hatades ABBA av en hel armé musikförståsigpåare och kulturbesserwissrar, som gjorde allt som stod i deras makt för att få folk att sluta lyssna på ABBA. Men trots att musiken nedvärderades och sågades på alla upptänkliga sätt, kunde det inte få folk att upphöra att gilla ABBA-låtarna. Musiken var helt enkelt för bra.

Samma sak gäller småhus. Boendeformen är helt enkelt för uppskattad för att den ska gå att få bort, men det hindrar inte småhusmotståndarna från att försöka. Ett motstånd som utgår från att den höga täta staden är idealet och miljömässigt närande, där samtidigt småhusbebyggelse betraktas som miljömässigt tärande, oavsett vilka miljöinsatser småhusägarna gör. Som att byta till elbil och värma upp sina bostäder med värmepumpar och solceller.

När det gäller att så många som möjligt ska få ha småhus med ”egen trädgård”, ingår det i förbundets vision att så många som möjligt ska kunna få förverkliga sina småhusdrömmar. Det står vi för. Sedan skulle vi gärna återuppliva 40-talets egnahemsrörelse, så att det blir möjligt för fler att bo i småhus.

Av de bostäder som byggs, utgör småhus bara 20 procent. Detta trots att 75 procent av befolkningen vill bo i småhus (TMF, Sifo, 2019). Problemet är att småhusmotståndarna och höghusförespråkarna har alltför stort inflytande idag. De kan därför fortsätta begränsa byggandet av småhus och krossa småhusdrömmar. Det är inte lätt att få tag i mark för att bygga sig ett småhus idag, trots att Sverige har en yta på 450 000 kvadratkilometer. Måhända har 70- och 80-talets kulturöversittare ersatts av en bostadsförmyndarelit mer inriktad på att ge sig på småhus, istället för att sätta stopp för lyssnarvänlig musik.

I utredningen talas om ett behov av normförskjutning för att förändra hur privatpersoner transporterar sig idag. Medborgarna begriper helt enkelt inte att de ska avstå från att bo i småhus och inte åka bil, utan behöver påverkas så att de ”tänker rätt” när det gäller val av boende och transportmedel. Det här är väl knappast ett utslag av tankar om valfrihet, utan snarare ett slags elitiskt översitteri, där medborgarna ska fås att ”tänka rätt”.

Ulf Stenberg är chefsjurist på intresseorganisationen Villaägarnas Riksförbund. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera