1515

Vill utestänga spelbolag utan licens – genom att gå hårdare åt betalbolag

En ny utredning föreslår att spellagen skärps till att omfatta samtliga samtliga bolag som går att nå från Sverige, inte bara de som aktivt riktar sig mot svenska konsumenter. För att komma till bukt med problemet om olicensierade aktörer ska hårdare krav ställas på betaltjänsteleverantörerna, som Klarna och Trustly.

”Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi (S)
Ardalan Shekarabi (S)Foto:Jack Mikrut

Det svenska licenssystemet för onlinespel har varit i bruk sedan 2019. Men ändå har kanaliseringen varit lägre än regeringens och socialförsäkringsministers Ardalan Shekarabi (S) mål om att minst 90 procent av allt spelande i Sverige ska ske hos aktörer med tillstånd.

Enligt en uppskattning från branschorganisationen BOS från hösten 2019 uppgick kanaliseringen till 85-87 procent, medan Copenhagen Economics uppskattade den till 81-85 procent under våren 2020 och att den då var alltjämt sjunkande. Resterande delar av spelandet sker alltså hos utländska aktörer som inte är anslutet till det svenska systemet.

Nu har regeringen presenterat resultatet från en utredning som letts av Gunnar Larsson. Där föreslår han att spellagen ska skärpas och framöver innefatta alla spelbolag som över huvud taget är tillgängliga för konsumenter i Sverige, inte bara de som ”riktar sig till” den svenska marknaden.

”Den nuvarande lagstiftningen är svår att tillämpa för berörda myndigheter och lätt att kringgå för de som önskar”, konstaterar utredaren Gunnar Larsson.

Han förordar att Spelinspektionen mer aktivt ska försöka stoppa betalningar till de olicensierade aktörer som går att spela från i Sverige. Myndigheten ska gå hårdare åt de betalleverantörer som tillhandahåller sina tjänster åt aktörer som befinner sig utanför systemet, heter det. 

Di:s tidigare granskningar har visat att det går att betala med hjälp av bland annat svenska Klarna och Trustly hos en del spelsajter som saknar licens i Sverige.

”I praktiken ska Spelinspektionen informera spelbolag om vilka kontonummer som olicensierade aktörer använder sig av. Om en betaltjänsteleverantör sedan fortsätter att överföra betalningar ska det betraktas som otillåtet främjande, vilket kan leda till böter eller fängelse”, säger Gunnar Larsson.

Gunnar Larsson föreslår även att Spelinspektionen ska underrätta Skatteverket om förelägganden eller förbud till företag som tillhandahåller spel utan nödvändig licens.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger sig vara positiv till den föreslagna skärpningen av lagen.

”Vi och bolagen har inte alltid en samsyn, till exempel när det gäller spelreklam, men i den här frågan är vi helt överens. Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger han.

Utredningen gäller enbart vadhållning på sport och inte kasinoverksamhet. Därmed omfattas inte en underleverantör som Evolution, som levererar spel till vissa bolag som saknar licens i Sverige, av kravet på att enbart samarbeta med bolag i systemet.

Kurserna för noterade spelbolag som Betsson och Kindred rörde sig inte nämnvärt på Stockholmsbörsen efter att utredningen presenterats.


Innehåll från Dynamic CodeAnnons

Smarta självprovtagningslösningar revolutionerar vården

Louise Nylén, VD för Dynamic Code.
Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Självprovtagning avlastar den traditionella vården och ger samtidigt patienten provsvar inom några dagar, säkert och helt anonymt. Genom en helhetslösning som sträcker sig från provtagning och labbanalys till kontakt med läkare effektiviseras vårdkedjan och patienten får en snabb, säker labbanalys och tillgång till läkare online.

– Hela processen tar bara ett par dagar och avlastar den traditionella vården. Vi vet att det idag, inte minst efter pandemin, finns en stor efterfrågan och tillit till självprovtagning. Kunden söker idag en trygg och tillgänglig vård och här har vi en bra lösning, säger Louise Nylén, VD för Dynamic Code.

Sedan 2011 har Dynamic Code utvecklat självprovtagningskit i syfte att forma morgondagens diagnostik och möjliggöra för människor att leva ett hälsosammare liv. Självprovtagningen kan idag göras inom områdena infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. Dynamic Code har dessutom PCR-analys och antikroppstest för Covid-19 och har avtal med Folkhälsomyndigheten inom ramen för den nationella storskaliga testningen i Sverige.

Fokus att underlätta provtagning och väg till rätt behandling

Ett område som Dynamic Code fokuserar på är kvinnohälsa, vilket är ett väldigt underutvecklat område vad gäller tester och behandling. Ett exempel är bakteriell vaginos, en obalans i underlivet hos kvinnor som kan leda till besvär. Provtagningskitet för bakteriell vaginos från Dynamic Code är ett enklare och säkrare sätt att få ett testsvar, än det som används i vården idag. 

– Bakteriell vaginos skapar stora besvär för många kvinnor idag. Vårt test gör det enkelt att få ett snabbt och säkert provsvar och därmed rätt behandling, säger Louise Nylén.  

Tryggt, snabbt och säkert med självprovtagning 

Självprovtagningen bygger på en DNA-teknologi som letar efter DNA från virus, bakterie eller svamp. Hittas ett DNA är det en säker indikator på att det finns en närvaro av viruset, bakterien eller svampen hos provtagaren. Det analyssvar som hämtas kan sedan användas av läkare och ligga till grund för diagnos och behandling.

– Vi har analyserat över en miljon covid-19 PCR-tester under pandemin och ser att självprovtagning är här för att stanna. Att en majoritet känner sig trygga med självprovtagning är positivt och vi vill visa på att det finns många fler infektioner och sjukdomar som tryggt kan testas på samma sätt. Våra självprovtagningskit säljs direkt via vår egen e-handel, men finns även hos apotek och digitala vårdgivare, säger Louise Nylén.

Test, analys och digital vård på bara några dagar 

Dynamic Code har skapat en helt digital kundresa för diagnostik. Självprovtagningskiten beställs enkelt online och skickas hem till patienten som utför testet i hemmet. Provet skickas sedan till Dynamic Codes labb där det analyseras och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar. I anslutning till provsvaret finns även guidning till efterföljande vård och möjlighet till behandling via digitala vårdgivare. 

– Vi säkerställer att man får ett säkert testsvar och även hjälp till rätt diagnos och behandling hos vårdgivare. Genom att individen själv kan köpa ett test så finns möjligheten att snabbare få tillgång till rätt vård. säger Louise Nylén.

Om Dynamic Code
Dynamic Code erbjuder smarta självprovtagningslösningar både till vården och direkt till konsument. Våra produkter beställs enkelt online och kan utföras var du än befinner dig. Proven analyseras i vårt labb och provsvaret hämtas sedan digitalt. Vi erbjuder dessutom efterföljande vård och behandling via digitala vårdgivare. Vi har idag självprovtagningskit inom områden som infektioner, könssjukdomar, kvinnohälsa, livsstil samt maghälsa. 

Läs mer om oss på dynamiccode.com 

Mer från Dynamic Code

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynamic Code och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?