Annons

Vill utestänga spelbolag utan licens – genom att gå hårdare åt betalbolag

En ny utredning föreslår att spellagen skärps till att omfatta samtliga samtliga bolag som går att nå från Sverige, inte bara de som aktivt riktar sig mot svenska konsumenter. För att komma till bukt med problemet om olicensierade aktörer ska hårdare krav ställas på betaltjänsteleverantörerna, som Klarna och Trustly.

”Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi (S)
Ardalan Shekarabi (S)Foto:Jack Mikrut

Det svenska licenssystemet för onlinespel har varit i bruk sedan 2019. Men ändå har kanaliseringen varit lägre än regeringens och socialförsäkringsministers Ardalan Shekarabi (S) mål om att minst 90 procent av allt spelande i Sverige ska ske hos aktörer med tillstånd.

Enligt en uppskattning från branschorganisationen BOS från hösten 2019 uppgick kanaliseringen till 85-87 procent, medan Copenhagen Economics uppskattade den till 81-85 procent under våren 2020 och att den då var alltjämt sjunkande. Resterande delar av spelandet sker alltså hos utländska aktörer som inte är anslutet till det svenska systemet.

Nu har regeringen presenterat resultatet från en utredning som letts av Gunnar Larsson. Där föreslår han att spellagen ska skärpas och framöver innefatta alla spelbolag som över huvud taget är tillgängliga för konsumenter i Sverige, inte bara de som ”riktar sig till” den svenska marknaden.

”Den nuvarande lagstiftningen är svår att tillämpa för berörda myndigheter och lätt att kringgå för de som önskar”, konstaterar utredaren Gunnar Larsson.

Han förordar att Spelinspektionen mer aktivt ska försöka stoppa betalningar till de olicensierade aktörer som går att spela från i Sverige. Myndigheten ska gå hårdare åt de betalleverantörer som tillhandahåller sina tjänster åt aktörer som befinner sig utanför systemet, heter det. 

Di:s tidigare granskningar har visat att det går att betala med hjälp av bland annat svenska Klarna och Trustly hos en del spelsajter som saknar licens i Sverige.

”I praktiken ska Spelinspektionen informera spelbolag om vilka kontonummer som olicensierade aktörer använder sig av. Om en betaltjänsteleverantör sedan fortsätter att överföra betalningar ska det betraktas som otillåtet främjande, vilket kan leda till böter eller fängelse”, säger Gunnar Larsson.

Gunnar Larsson föreslår även att Spelinspektionen ska underrätta Skatteverket om förelägganden eller förbud till företag som tillhandahåller spel utan nödvändig licens.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger sig vara positiv till den föreslagna skärpningen av lagen.

”Vi och bolagen har inte alltid en samsyn, till exempel när det gäller spelreklam, men i den här frågan är vi helt överens. Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger han.

Utredningen gäller enbart vadhållning på sport och inte kasinoverksamhet. Därmed omfattas inte en underleverantör som Evolution, som levererar spel till vissa bolag som saknar licens i Sverige, av kravet på att enbart samarbeta med bolag i systemet.

Kurserna för noterade spelbolag som Betsson och Kindred rörde sig inte nämnvärt på Stockholmsbörsen efter att utredningen presenterats.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera