1515

Vill utestänga spelbolag utan licens – genom att gå hårdare åt betalbolag

En ny utredning föreslår att spellagen skärps till att omfatta samtliga samtliga bolag som går att nå från Sverige, inte bara de som aktivt riktar sig mot svenska konsumenter. För att komma till bukt med problemet om olicensierade aktörer ska hårdare krav ställas på betaltjänsteleverantörerna, som Klarna och Trustly.

”Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi (S)
Ardalan Shekarabi (S)Foto:Jack Mikrut

Det svenska licenssystemet för onlinespel har varit i bruk sedan 2019. Men ändå har kanaliseringen varit lägre än regeringens och socialförsäkringsministers Ardalan Shekarabi (S) mål om att minst 90 procent av allt spelande i Sverige ska ske hos aktörer med tillstånd.

Enligt en uppskattning från branschorganisationen BOS från hösten 2019 uppgick kanaliseringen till 85-87 procent, medan Copenhagen Economics uppskattade den till 81-85 procent under våren 2020 och att den då var alltjämt sjunkande. Resterande delar av spelandet sker alltså hos utländska aktörer som inte är anslutet till det svenska systemet.

Nu har regeringen presenterat resultatet från en utredning som letts av Gunnar Larsson. Där föreslår han att spellagen ska skärpas och framöver innefatta alla spelbolag som över huvud taget är tillgängliga för konsumenter i Sverige, inte bara de som ”riktar sig till” den svenska marknaden.

”Den nuvarande lagstiftningen är svår att tillämpa för berörda myndigheter och lätt att kringgå för de som önskar”, konstaterar utredaren Gunnar Larsson.

Han förordar att Spelinspektionen mer aktivt ska försöka stoppa betalningar till de olicensierade aktörer som går att spela från i Sverige. Myndigheten ska gå hårdare åt de betalleverantörer som tillhandahåller sina tjänster åt aktörer som befinner sig utanför systemet, heter det. 

Di:s tidigare granskningar har visat att det går att betala med hjälp av bland annat svenska Klarna och Trustly hos en del spelsajter som saknar licens i Sverige.

”I praktiken ska Spelinspektionen informera spelbolag om vilka kontonummer som olicensierade aktörer använder sig av. Om en betaltjänsteleverantör sedan fortsätter att överföra betalningar ska det betraktas som otillåtet främjande, vilket kan leda till böter eller fängelse”, säger Gunnar Larsson.

Gunnar Larsson föreslår även att Spelinspektionen ska underrätta Skatteverket om förelägganden eller förbud till företag som tillhandahåller spel utan nödvändig licens.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger sig vara positiv till den föreslagna skärpningen av lagen.

”Vi och bolagen har inte alltid en samsyn, till exempel när det gäller spelreklam, men i den här frågan är vi helt överens. Vi måste hålla borta de olicensierade spelbolagen för att stoppa illojal konkurrens”, säger han.

Utredningen gäller enbart vadhållning på sport och inte kasinoverksamhet. Därmed omfattas inte en underleverantör som Evolution, som levererar spel till vissa bolag som saknar licens i Sverige, av kravet på att enbart samarbeta med bolag i systemet.

Kurserna för noterade spelbolag som Betsson och Kindred rörde sig inte nämnvärt på Stockholmsbörsen efter att utredningen presenterats.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?