Annons

Vill se fler investeringar i mode – ställer ut på konstmuseum

Enligt modevetaren och curatorn Cay Bond är mode precis lika värdefullt som konst. ”Det borde finnas fler kunniga i Sverige som investerar i mode”, säger hon inför den nya utställningen ”Art in Fashion” på Sven-Harrys konstmuseum.

Selam Fessahaye, Cay Bond och Dragana Kusoffsky Maksimović på Sven-Harrys konstmuseums terrass.
Selam Fessahaye, Cay Bond och Dragana Kusoffsky Maksimović på Sven-Harrys konstmuseums terrass.Foto:Petronelle Halvorsen

Art in Fashion pågår från den 14 februari till den 31 maj och består av 36 olika verk av 14 olika kreatörer, främst nordiska. Hela idén till utställningen startade över en fika mellan Dragana Kusoffsky Maksimović, vd på Sven-Harrys konstmuseum, och Cay Bond, då Cay Bond visade en bild på en klänning skapad av en av de modekreatörer som ställer ut. 

”Det var en så fantastisk, nästan skulptural klänning, så jag vände mig till Cay och sa, kan vi inte göra en utställning på det här? Vi började diskutera hur man kan göra för att närma sig konsten i modet och hur en sådan utställning skulle se ut”, säger Dragana Kusoffsky Maksimović.

På utställningen finns bland annat verk av danska designern Nikoline Liv Andersen som burits av artisten Björk, installationen ”Moda Povera” av franska Olivier Saillard, samt verk av den prisvinnande designern Selam Fessahaye.  Cay Bond och Dragana Kusoffsky Maksimović hoppas på att utställningen kommer väcka nyfikenhet och att man ser på plaggen att de har ett konstnärligt uttryck. De vill att man ska se värdet i mode och allt det arbete som ligger bakom ett verk. 

”Jag vill att man ska bli knockad”, säger Cay Bond.

Cay Bond menar att många i dag inte förstår det hårda arbete som krävs när man skapar mode. 

”Med en bil, som en Tesla, förstår man och värdesätter arbetet bakom, men det gör man inte med mode,” säger hon.  

”Vi vill förmedla att modeskapare arbetar som konstnärer och att deras verk kan ses som konstverk”, tillägger Dragana Kusoffsky Maksimović.

Cay Bond tycker även att man som modeskapare bör slippa att tänka på den ekonomiska biten, för att helt och hållet kunna fokusera på det kreativa. 

Foto:Petronelle Halvorsen

”Det borde finnas fler kunniga investerare i Sverige som investerar i mode. Personer som satsar på designernamn och klädskapare så att kreatörer inte ska behöva tänka på pengar, och istället kunna fokusera på sin konst. Jag tycker att det är helt absurt att designskolorna i dag inför kurser där man ska lära sig driva en firma, det ena har inte med det andra att göra.” 

”Fast jag hade önskat att jag hade läst företagsekonomi, eller kommit från en familj som hade bra koll på ekonomi och företagsamhet, för det är tyvärr en stor del av arbetet”, tillägger designern Selam Fessahaye, som är en av utställarna. 

Selam Fessahaye gjorde sin debut på Stockholms modevecka 2018 med en kollektion som fick enormt genomslag. Hon har en bakgrund inom styling och har delvis fortsatt jobba som stylist och kostymör för att kunna finansiera sitt modeskapande.  

”För mig handlar det om att känna sig fri, att få uttrycka mig genom min design. Om man köper mina kläder vill jag att det ska vara som att man köper ett konstverk. Det ska vara någonting som man verkligen värderar, vare sig om man har på sig plagget varje dag eller om det hänger längst in i garderoben”, säger Selam Fessahaye.

Hon berättar att den enda tydliga idén som hon hade med sitt klädmärke när hon började var att det inte skulle vara säsongsbaserat. Man ska kunna använda hennes kläder när som helst. Hon är rädd för dagens konsumtionstakt där kläderna lever i fyra månader och sedan är det dags för något nytt. 

”För mig handlar det om att ha någonting att säga. Om jag inte har det, så finns det inget att visa upp.”

”Jag valde Selam som en av kreatörerna för att hon är sin egen och har ett eget uttryck. Jag ville också komma åt hennes mönsterbild men även former som är unisex, det är spännande och fritt”, säger Cay Bond. 

Med utställningen vill de förändra synen på mode i Sverige. Cay Bond tycker att vi i dag styrs för mycket av lågpriskedjor och trender. Att vi köper nytt, slänger och köper nytt igen. 

”Modemagasinen i dag är i huvudsak som försäljningskataloger”, säger hon. 

Så trender är ingenting man ska bry sig om? 

”Nej, det spelar ingen roll om du klär dig i gult eller grönt, randigt eller prickigt. Om ett plagg är välgjort så lever det hur länge som helst, precis som ett konstföremål.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?