Annons

”Vill inte att mina ex-kolleger ska leta efter sig själva i boken”

Viktoria Höglund, författaren och tidigare managementkonsult på McKinsey, är aktuell med relationsromanen ”Fasader”.

Författaren Viktoria Höglund.
Författaren Viktoria Höglund.Foto:Helene Spjuth

Vad handlar boken om?

”Den handlar om hur konsultföretaget bjuder in sina skandinaviska delägare och deras familjer, barnflickor och assistenter till en lyxig Kretaresa, och chefen tror sig veta att alla har längtat efter resan. Men han kunde inte ha mer fel, för bakom fasader av framgång är saker och ting inte alls som de ska. Boken handlar om gapet mellan ett välpolerat yttre och ett sårbart inre, och jag illustrerar det genom att binda samman nio parallella historier. Det är ett väldigt allmängiltigt tema, för det är många som har den här typen av fasad, men jag har valt att skildra det i en miljö där det är extra viktigt att visa framgång på ytan.”

Är det självupplevt?

”Jag fick idén på en sådan här resa, men självupplevt skulle jag inte säga att det är. Jag har hämtat inspiration från en massa personer och en massa händelser, men jag vill inte att mina ex-kolleger ska leta efter sig själva i boken, för det kommer de inte att hitta.”

Varför hoppade du av McKinsey?  

”Jag var konsult där i fyra år, och det var extremt lärorika och spännande år. Samtidigt kände jag att jag inte brann för det jag gjorde, så jag hoppade av och startade eget konsultföretag. Sedan läste jag psykologi i närmare fyra år, vilket märks i mina böcker. Jag har även skrivit fyra deckare med psykologen Malin Dahl som huvudkaraktär. 

Hur lägger du upp ditt arbete?

”Jag skriver på halvtid ungefär, för övrigt har jag styrelseuppdrag i små och medelstora företag. Främst är det entreprenöriella, ägarledda bolag inom tjänstesektorn och konsumentvarusektorn, som smyckesföretaget Syster P, till exempel. Det är en fantastisk kombination, för jag behåller lite av mitt gamla liv genom styrelseuppdragen. Det blir en härlig variation när man kan växla mellan två så olika världar.”

Hur kom det sig att du började skriva böcker?

”Åh, det har jag alltid velat göra. Jag har alltid gillat att skriva, det är där jag har fått mitt kreativa utlopp. Jag har haft manus i byrålådan under ganska lång tid. Till slut kom jag till en punkt där jag kände att jag ville få klar en bok, och den första publicerades 2019.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera