Annons

Vildarna kostar SD miljonbelopp

SD-avhopparna har små chanser att bärga ekonomiskt stöd för sin utbrytargrupp i riksdagen. Men de politiska vildarna stryper moderpartiets resurser med miljonbelopp.

 

De politiska vildarna och tidigare SD-ledamöterna Hanna Wigh, Pavel Gamov och Margareta Larsson vill ha ekonomisk hjälp från riksdagen för att upprätta ett eget kansli. Men deras chanser att få några pengar är små.

”Frågan bereds just nu. Jag kan inte svar på hur det blir”, säger Tarja Westerlund, ekonomisk chef på riksdagsförvaltningen, som årligen hanterar partistöd på bortåt 300 miljoner kronor till riksdagens partier.

Den vilda trion vill gå ihop i en ny riksdagsgrupp. Det har aldrig hänt förr och ställer delvis helt nya frågor till partistödslagen. 

Däremot har Pavel Gamov redan fått ett nej till en liknande förfrågan för egen del. Direkt i samband med sitt avhopp i november prövade han lyckan hos riksdagsförvaltningen men besvarades med kalla handen.

”Pavel Gamov uppfyller inte kraven i … partistödslagen. Hans begäran ska därför avslås”, skriver förvaltningen i sitt beslut daterat den 30 november.

Enligt Tarja Westerlund är bestämmelserna glasklara över att riksdagens ekonomiska politikerstöd ska gå till ledamöter vars parti klarat 4-procentsspärren, alternativt enskilda folkvalda som tagit sig in via 12 procents stöd i den egna valkretsen.

”Enligt reglerna går stödet går till partigrupperna för de partier som valts in i riksdagen, inte till enskilda ledamöter som hoppar av”, säger hon.

Samtidigt innebär avhoppen från Sverigedemokraterna att partiets riksdagsresurser dräneras. 

När ledamöter hoppar av skruvas flera riksdagsstöd ned för den reducerade partigruppen. Framför allt minskar stödet till politiska sekreterare, som kopplas till varje mandat och uppgår till omkring 730.000 kr per ledamot årligen.

Inräknat ledamoten Anna Hagwall, som partiet uteslöt i slutet av 2016, har SD:s partigrupp krympt med fyra mandat sedan det senaste valet.

SD:s årliga riksdagsstöd därmed minskat med närmare 3 miljoner kronor jämfört med början av mandatperioden, inräknat ett antal mindre bidrag till bland annat resor.

Med totalt 45 mandat i kammaren mottar SD cirka 6 Mkr av riksdagsförvaltningen som inte påverkas av politiska avhopp, medan den mer rörliga ersättningsdelen efter tre avhopp och en uteslutning sjunkit från 32 till omkring 29 Mkr.

Sedan i fjol dras även Miljöpartiet och Moderaterna med varsin vilde i riksdagskorridorerna. MP-ledamoten Stefan Nilsson hoppade av i november efter anklagelser om sexuella trakasserier, medan M-ledamoten Patrik Reslow bytte parti till SD.

Riksdagsförvaltningen räknar fram och betalar ut sitt partistöd kvartalsvis, baserat på antalet ledamöter i varje partigrupp.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera