Annons

Viktor Munkhammar: "The lucky country" tuffar på

Australien har inte varit i recession på 25 år. Och det verkar inte vara någon på gång.
Utmaningen består i att minska beroendet av gruvnäringen.

Australien kallas ibland för ”The lucky country”, efter en bok skriven av Donald Horne i mitten av 1960-talet. Det senaste kvartsseklet har ekonomin sannerligen gjort skäl för smeknamnet. Den senaste recessionen, enligt definitionen två kvartal på raken med krympande ekonomi, ägde rum den första halvan av 1991.

Sedan dess har det gått 100 kvartal. Det är bäst bland världens utvecklade ekonomier. Tvåa kommer Polen, med 85 kvartal utan recession, och trea Sydkorea, med 72. Australiens ekonomi har visserligen krympt under tre av de 100 kvartalen, men aldrig två på raken.

Den viktigaste orsaken till den imponerande sviten är Kinas enorma tillväxt de senaste 30 åren. Det kinesiska tillväxtmonstrets sug efter råvaror som järnmalm och kol har passat Australien perfekt. Landet har gott om det som Kina har efterfrågat och ligger dessutom nästgårds med asiatiska mått mätt.

Uppgången har gett rejäla avtryck i de australiensiska hushållens plånböcker. Den reala disponibla inkomsten har gått från drygt 30.000 australiensiska dollar per år och capita 1990 till drygt 50.000 2015. En australiensisk dollar kostar för närvarande 6,92 kronor.

Inom gruvindustrin har lönerna tidvis varit i det närmaste parodiska. Wall Street Journal rapporterade 2011 om 25-årige James Dinnison, som utan gymnasieutbildning tjänade 200.000 australiensiska dollar per år på ett jobb som riggoperatör. Men där någonstans började råvarupriserna dala.

Utmaningen de senaste åren har därför varit att hitta andra ben att stå på. Ett par exempel är läkemedel och utbildning. Det sistnämnda har faktiskt seglat upp som landets tredje viktigaste export efter järnmalm och kol. Hittills har det gått bra.

Med hjälp av ett lyft för råvarupriserna det senaste året växte Australiens ekonomi under årets andra kvartal med 0,5 procent i kvartalstakt och med 3,3 procent i årstakt.

Men Australiens ekonomiska öde beror fortfarande mycket på Kina. En hårdlandning där skulle med största sannolikhet sätta stopp för Australiens långa svit av obruten tillväxt. Det stora inhemska hotet är bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning. Precis som i Sverige har kurvorna mer eller mindre oavbrutet pekat uppåt under låg tid.

”Australia is a lucky country, run by second-rate people who share its luck”, lyder hela ”lucky country”-formuleringen. Den andra delen av meningen kan komma att testas.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/8773IocXERC/


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?