1515
Annons

Viktor Munkhammar: I väntan på Yellen

Räntebeskedet från Federal Reserve är veckans höjdpunkt. Det blir av allt att döma en höjning.
Men hur Fed ser på nästa år är mer oklart.

 

På onsdag kväll kommer Federal Reserve med räntebesked. Precis som för ett år sedan blir det en höjning. Det tror 42 av 44 tillfrågade i nyhetsbyrån Bloombergs enkät och det är också vad marknadsprissättningen visar. Styrräntan hamnar därmed på 0,50–0,75 procent.

Med en höjning som ses som mer eller mindre kassaskåpsäker har marknadsaktörerna redan börjat blicka mot nästa år. Det är ledtrådar kring det som analytikerna kommer att leta efter i de nya prognoserna och på presskonferensen med Fed-chefen Janet Yellen.

Erfarenheten från de senaste åren är att det har varit förtvivlat svårt att ta sig bort från den extrema penningpolitiken. Exempelvis var Feds plan inför 2016 att höja räntan fyra gånger, vilket för ett år sedan beskrevs som en försiktig takt.

Fed har också gradvis justerat ned sina prognoser för både den långsiktigt hållbara tillväxten och den neutrala styrräntan.

En faktor som har tillkommit är valet av Donald Trump till amerikansk president. Det är inte helt lätt att förutsäga vad det innebär, men han har varit tydlig med tre saker: skatterna ska sänkas, tullmurarna höjas och infrastrukturinvesteringarna ökas.

Det är ett perfekt recept för högre inflation. Det gäller särskilt eftersom USA-ekonomin redan i utgångsläget ligger nära eller på maximalt kapacitetsutnyttjande. Exempelvis är arbetslösheten nere i 4,6 procent.

Nu lär Janet Yellen vara försiktig med explicita kommentarer om effekter av politiska åtgärder som ännu inte beslutats. Men den prognos för styrräntan som de enskilda Fed-ledamöterna gör kan möjligen återspegla en förändrad syn på hur finanspolitiken kommer att påverka centralbanken.

Det blir också intressant att höra vad Janet Yellen säger om den senaste månadens kraftiga ränteuppgång i USA. Tioårsräntan har stigit 60 punkter (hundradels procentenheter) till över 2,40 procent. de är den högsta nivån sedan halvårsskiftet 2015 och uppgången innebär i sig en åtstramning av de monetära förhållandena.

För Riksbanken är en höjning från Fed en lättnad. Den svenska centralbanken vill börja vrida om penningpolitiken i en stramare riktning och det är lättare om världens tyngsta aktör går före.

Väl så viktigt blir inflationsutfallet för november som kommer på tisdagen. Efter ett par rejäla snytingar i augusti och september vill Riksbanken gärna se ett par månader på raken med utfall i linje med prognosen.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?