Annons

Viktor Munkhammar: Därför stiger räntorna på Trumps seger

Donald Trumps valseger har fått marknadsräntorna att stiga rejält, mycket på grund av hans vallöften om att låna och spendera.

Frågan är om han får med sig det egna partiet på det.

Marknadsrörelserna efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har hittills överraskat. Efter ett oväntat statsmannamässigt segertal är det risk på som gäller på de flesta håll.

Marknadsräntorna har stigit rejält.  Den amerikanska tioårsräntan steg på onsdagen mer än den har gjort en enskild dag sedan 2013. På torsdagen låg den på 2,06 procent, den högsta nivån sedan januari.

Den tyska motsvarigheten hade på torsdagen klättrat till 0,31 procent och den svenska till 0,44 procent. Den senare efter en uppgång på 13 punkter (hundradels procentenheter) på torsdagsförmiddagen. Här får vi gå tillbaka till mars respektive brexit-omröstningen den 23 juni för att hitta högre nivåer.

Förutom den allmänna riskaptiten finns två skäl till att räntorna stiger på valutslaget. För det första har Donald Trump lovat att i stor skala sänka skatter och investera i infrastruktur. Det hela ska finansieras med lånade pengar.

Det får två effekter: utbudet av statspapper växer och efterfrågan i ekonomin, och därmed inflationen, ökar. Båda talar för stigande räntor.

För det andra har Donald Trump uttalat sig kritiskt om centralbanken Federal Reserves penningpolitik. Det finns också starka strömningar inom det republikanska partiet som motsätter sig okonventionella åtgärder som köp av statspapper, så kallad QE.

Han kan redan nu vrida om inriktningen på Federal Reserve genom att fylla de vakanser som finns och lär inte förnya chefen Janet Yellens mandat när det löper ut i februari 2018. Resultatet lär bli en mer hökaktig centralbank.

Här är påverkan på långa marknadsräntor mer tvetydig. Å ena sidan talar stramare penningpolitik för lägre inflationstryck och därmed lägre långa marknadsräntor, å andra sidan är långa marknadsräntor summan av de korta. Och utsikterna till nya köpprogram, som har bidragit till att trycka ned marknadsräntorna de senaste åren, skulle minska.

Som alltid finns ett par frågetecken. Ett är om Donald Trump verkligen tänker genomföra den politik han gått till val på. Hans budskap har varit minst sagt rörigt. Ett annat är om hans partikamrater, som trots allt ska rösta om saken i kongressen, tillåter en så expansiv finanspolitik. Kom ihåg striderna om skuldtaket och budgetunderskottet, med republikanerna i kongressen som envisa förkämpar för stramare statsfinanser.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/8823rIuyxXM/


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?