Annons

Viktiga hålltider: Här är delstaterna som kan avgöra valet

En lång het valnatt väntar när USA:s delstater stänger vallokalerna från midnatt och framåt, svensk tid. Di rapporterar non stop under natten, både i DiTV och på di.se.

Här är de viktigaste beskeden under natten.

Foto:TT

Vem blir USA president de kommande fyra åren och när är valet avgjort?

Frågan är omöjlig att med säkerhet besvara på förhand. Samtliga 50 amerikanska delstater har sina egna regler för röstning, rösträkning och avrapportering. 

Opinionsläget är högst osäkert och det rekordstora antalet förhandsröster – 100 miljoner – innebär ytterligare osäkerhet om när ett slutresultat kan läggas till handlingarna.

Men om de sammanvägda opinionssiffrorna blir verklighet – ett par procentenheters ledning för Biden i flertalet vågmästarstater – kommer resultaten att antyda en trolig Bidenseger redan under valdagens kväll, konstaterar brittiska BBC – det vill säga natten till onsdagen svensk tid. Samtidigt har Trump stärkt sitt stöd i flera vågmästarstater på upploppet, enligt Real Clear Politics sammanvägning av opinionsundersökningar av läget i de viktigaste vågmästarstaterna.

DiTV inleder sin valvaka kl 21 och både i direktsändningen och på di.se kommer de senaste nyheterna och kommentarerna i en strid ström.

Här är de viktigaste delstaterna att hålla koll på: 

Den första vågmästarstaten att rapportera en valprognos är sannolikt Georgia, där vallokalerna stänger klockan 01 svensk tid. Georgia är historiskt en republikansk stat men anses i år vara inom räckhåll för demokraterna, som gynnas av demografiska trender i delstaten. Vinner Biden Georgia blir uppförsbacken stor för Trump.

En halvtimme senare, klockan 01.30, stänger röstningen i North Carolina där en hög andel förtidsröster väntas innebära snabba besked. 2016 vann Trump i North Carolina med mycket tunn marginal.

Klockan 02 svensk tid stänger vallokalerna några riktiga tungviktare:

- Florida: den allra största vågmästarstaten, där opinionsläget är jämnt. 

- Pennsylvania: väntas blir nyckeln till seger för bägge kandidaterna och som också spås bli jämnt.

- Ohio: här har kandidaterna turats om att leda i Real Clear Politics sammanvägning av opinionsundersökningar.

Räkna med en första prognos från Florida omkring klockan 02.30. Här räknas dock post- och förtidsröster före valdagsröster, vilket väntas ge Biden fördel när den första avräkningen meddelas.

Enligt valexeperter är det i princip över för Trump om han inte tar hem Florida, medan Biden beräknas fortfarande ha en chans utan solskensstatens röster.

Pennsylvania, Bidens hemstat och där Trump oväntat vann med minimal marginal 2016, anses vara avgörande för bägge kandidaterna. Biden anses dock ha lite större möjlighet att segra trots en förlust av Pennsylviania än vad Trump har. Scenariot med utdragna rösträkningsbråk och domstolsprocesser väntas utspela sig här. Pennsylvania påbörjar till skillnad från Florida räkningen av förtids- och poströster först på valdagen, så valresultatet väntas dröja.

Ohio har sin egen speciella status. En vinst i delstaten har inneburit seger i hela presidentvalet, varje valår sedan andra världskriget. Men om valet är riktigt jämnt i Ohio väntas prognosen från delstaten dröja. 

 

 


Innehåll från AddSecureAnnons

Nya transportmönster skapar ökat behov av digitaliserade helhetslösningar inom transportsektorn

Transportbranschen står inför stora förändringar som en konsekvens av den globala e-handeln och ökade krav på hållbarhet. I samband med digitaliseringen har många transportföretag valt att implementera flera olika stödsystem för att driva verksamheten. För att nå ökad effektivitet och högre utnyttjandegrad av sina resurser krävs att transportbolagen har samlad tillgång till nyckeldata i realtid. Detta erbjuds av IoT-företaget AddSecure genom ett komplett stöd för hantering av förare, fordon och optimering av transportkedjan. 

Med en alltmer ökande e-handel skapas också nya krav på transportbranschen. Slutkonsumenten påverkar i allt större omfattning hur beställda varor skall transporteras avseende leveranstid, miljöpåverkan och kostnad. För att möta de ökande kraven behöver aktörer inom transportbranschen få högre transparens och bättre tillgång till data för att kunna tillgodose kraven från transportbeställarna. 

– Genom våra smarta transportlösningar inom Fleet- och Transport Management får transportledningen full transparens och kontroll över sin transport- och logistikverksamhet. Med samlad tillgång till all nyckeldata i realtid kan våra kunder få ökad resurseffektivitet, högre säkerhet och en minskad miljöpåverkan genom väsentligt bättre utnyttjande av kapaciteten, säger Stefan Albertsson, VD AddSecure.

Idag är det vanligt att många transportföretag använder flera olika system som inte är kompatibla med varandra, exempelvis för sparsam körning, administration av filer från färdskrivaren, optimering av kör- och vilotider, positionering och för hantering av transportuppdraget och transportsedeln. Detta gör det svårt att få en helhetsbild över all data.

– Vår helhetslösning täcker in de flesta behov som idag finns hos transportbolagen och transportbeställarna. Tillgången till data från ett och samma system skapar bättre beslutsunderlag, ökad tillgänglighet och en helt annan möjlighet till analysunderlag för att vidareutveckla en hållbar verksamhet. Samtidigt skapar ett system, istället för flera, högre användarvänlighet och ger lägre kostnader, berättar Stefan Albertsson.

Med hjälp av data i realtid får transportörer på ett helt annat sätt än tidigare full kontroll över sin transportflotta och på så sätt kan de se till att rätt resurser är på rätt plats vid rätt tid. Dessutom förenklas kommunikationen med förarna vilket ger ökad flexibilitet och bättre säkerhet genom att chaufförerna hela tiden är uppdaterade avseende sina köruppdrag och sina kör- och vilotider. Samtidigt skapar digitaliseringen möjlighet till ett ökat samarbete med transportbeställarna och möjliggör en ökad service. Det gör också att man kan möta slutkundens önskemål på ett bättre sätt när det kommer till hur, vart och när hen vill ha sina varor levererade. 

– Det händer mycket framöver inom transportbranschen och jag ser att vi på AddSecure, med vår långa erfarenhet och nära samarbete med våra kunder, står väl rustade för att hjälpa våra kunder, transportörerna, att skapa digitala lösningar för hela transportkedjan. Digitala flöden gör det även lättare för våra kunder att öka sin transparens och möta framtida regulatoriska krav, som exempelvis det som nu efterfrågas inom EU med helt standardiserade, digitala transportsedlar, säger Stefan Albertsson.

Om AddSecure

AddSecure levererar IoT-lösningar med fokus på säker data och kritisk kommunikation. Helhetslösningar för transport- & logistik, fastighetssäkerhet och -automation, räddningstjänster och kristeam, digital omsorg, energibolag och smarta städer bidrar till att rädda liv, skydda egendom och viktiga samhällsfunktioner, och skapar affärsnytta.

www.addsecure.se 

 

Mer från AddSecure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AddSecure och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?