1515
Annons

Viktiga hålltider: Här är delstaterna som kan avgöra valet

En lång het valnatt väntar när USA:s delstater stänger vallokalerna från midnatt och framåt, svensk tid. Di rapporterar non stop under natten, både i DiTV och på di.se.

Här är de viktigaste beskeden under natten.

Foto:TT

Vem blir USA president de kommande fyra åren och när är valet avgjort?

Frågan är omöjlig att med säkerhet besvara på förhand. Samtliga 50 amerikanska delstater har sina egna regler för röstning, rösträkning och avrapportering. 

Opinionsläget är högst osäkert och det rekordstora antalet förhandsröster – 100 miljoner – innebär ytterligare osäkerhet om när ett slutresultat kan läggas till handlingarna.

Men om de sammanvägda opinionssiffrorna blir verklighet – ett par procentenheters ledning för Biden i flertalet vågmästarstater – kommer resultaten att antyda en trolig Bidenseger redan under valdagens kväll, konstaterar brittiska BBC – det vill säga natten till onsdagen svensk tid. Samtidigt har Trump stärkt sitt stöd i flera vågmästarstater på upploppet, enligt Real Clear Politics sammanvägning av opinionsundersökningar av läget i de viktigaste vågmästarstaterna.

DiTV inleder sin valvaka kl 21 och både i direktsändningen och på di.se kommer de senaste nyheterna och kommentarerna i en strid ström.

Här är de viktigaste delstaterna att hålla koll på: 

Den första vågmästarstaten att rapportera en valprognos är sannolikt Georgia, där vallokalerna stänger klockan 01 svensk tid. Georgia är historiskt en republikansk stat men anses i år vara inom räckhåll för demokraterna, som gynnas av demografiska trender i delstaten. Vinner Biden Georgia blir uppförsbacken stor för Trump.

En halvtimme senare, klockan 01.30, stänger röstningen i North Carolina där en hög andel förtidsröster väntas innebära snabba besked. 2016 vann Trump i North Carolina med mycket tunn marginal.

Klockan 02 svensk tid stänger vallokalerna några riktiga tungviktare:

- Florida: den allra största vågmästarstaten, där opinionsläget är jämnt. 

- Pennsylvania: väntas blir nyckeln till seger för bägge kandidaterna och som också spås bli jämnt.

- Ohio: här har kandidaterna turats om att leda i Real Clear Politics sammanvägning av opinionsundersökningar.

Räkna med en första prognos från Florida omkring klockan 02.30. Här räknas dock post- och förtidsröster före valdagsröster, vilket väntas ge Biden fördel när den första avräkningen meddelas.

Enligt valexeperter är det i princip över för Trump om han inte tar hem Florida, medan Biden beräknas fortfarande ha en chans utan solskensstatens röster.

Pennsylvania, Bidens hemstat och där Trump oväntat vann med minimal marginal 2016, anses vara avgörande för bägge kandidaterna. Biden anses dock ha lite större möjlighet att segra trots en förlust av Pennsylviania än vad Trump har. Scenariot med utdragna rösträkningsbråk och domstolsprocesser väntas utspela sig här. Pennsylvania påbörjar till skillnad från Florida räkningen av förtids- och poströster först på valdagen, så valresultatet väntas dröja.

Ohio har sin egen speciella status. En vinst i delstaten har inneburit seger i hela presidentvalet, varje valår sedan andra världskriget. Men om valet är riktigt jämnt i Ohio väntas prognosen från delstaten dröja. 

 

 


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?