1515
Annons

Viking Supply Ships säljer isbrytare till drottning Elizabeth – aktien lyfter

Viking Supply Ships gör en förlust för andra kvartalet på 268 miljoner kronor. 

Aktien, som varit handelsstoppad i över ett dygn, ökade med närmare 16 procent när handeln återupptogs klockan 16.40 på fredagen.

Foto:David Goldman

Handeln i Viking Supply Ships stod stilla i över ett dygn i väntan på bolagets delårsrapport. När den presenterades vid klockan 16 på fredagen lyftes Stockholmsbörsens handelstopp, och aktien lyfte med runt 16 procent. 

Det är ett hårt prövat bolag. Rederiet Viking Supply Ships dotterbolag Viking Supply Ships AS säljer nu tre isbrytare: Tor Viking, Balder Viking och Vidar Viking till Her Majesty the Queen in Right of Canada, vilket är den brittiska drottningen Elizabeth II:s monarkroll i Kanada. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Försäljningens påverkan på nettoresultatet förväntas uppgå till 274 miljoner dollar och kommer att bokföras under tredje kvartalet. Transaktionen förväntas slutföras i slutet av augusti.

En fjärde båt, Odin viking, kommer också att säljas med en förlust på 18 miljoner dollar. Men där har inget kontrakt ännu ingåtts och bolaget förväntar sig att kunna redovisa förlusten under tredje eller fjärde kvartalet, skriver de.

I bolagets kvartalsrapport framkommer att nettoresultat för det första halvåret blir en förlust på 40 miljoner dollar, bestående av en förlust från försäljningen av tre stycken PSV-fartyg om 12 miljoner dollar, en nedskrivning av de bokförda värdena av de kvarvarande PSV-fartygen om 8 miljoner dollar samt en rörelseförlust om 20 miljoner dollar. 

"Offshore-marknaden har varit en besvikelse under det första halvåret, och den mycket svaga marknaden har lett till att både dagsrater och nyttjandegrad förblivit på otillfredsställande nivåer", skriver bolaget. 

Vidare förväntar sig bolaget att bokföra en förlust om cirka 18 miljoner dollar från den planerade försäljningen av Odin Viking, vilken förväntas bokföras under tredje eller fjärde kvartalet. Ännu har inte avtal ingåtts. 

"Vi förväntar oss en fortsatt svag marknad och en rörelseförlust även för det andra halvåret 2018", uppger bolaget vidare. Efter de ovanstående transaktionerna kommer VSS flotta att bestå av tre stycken Ice-1A-klassade och ett Ice-1A Super-klassat AHTS-fartyg, ett vanligt AHTS-fartyg (Odin Viking) samt två PSV-fartyg, varav de senare tre fartygen marknadsförs för försäljning.

Bolaget kommer att bibehålla sin kärnkompetens inom verksamhet där det råder svåra förhållanden, skriver de. De har även ingått avtal med Sjöfartsverket för att bibehålla sin isbrytarkompetens. 


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?