ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Viking Supply Ships säljer isbrytare till drottning Elizabeth – aktien lyfter

  • Foto: David Goldman

Viking Supply Ships gör en förlust för andra kvartalet på 268 miljoner kronor. 

Aktien, som varit handelsstoppad i över ett dygn, ökade med närmare 16 procent när handeln återupptogs klockan 16.40 på fredagen.

Handeln i Viking Supply Ships stod stilla i över ett dygn i väntan på bolagets delårsrapport. När den presenterades vid klockan 16 på fredagen lyftes Stockholmsbörsens handelstopp, och aktien lyfte med runt 16 procent. 

Det är ett hårt prövat bolag. Rederiet Viking Supply Ships dotterbolag Viking Supply Ships AS säljer nu tre isbrytare: Tor Viking, Balder Viking och Vidar Viking till Her Majesty the Queen in Right of Canada, vilket är den brittiska drottningen Elizabeth II:s monarkroll i Kanada. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Försäljningens påverkan på nettoresultatet förväntas uppgå till 274 miljoner dollar och kommer att bokföras under tredje kvartalet. Transaktionen förväntas slutföras i slutet av augusti.

En fjärde båt, Odin viking, kommer också att säljas med en förlust på 18 miljoner dollar. Men där har inget kontrakt ännu ingåtts och bolaget förväntar sig att kunna redovisa förlusten under tredje eller fjärde kvartalet, skriver de.

I bolagets kvartalsrapport framkommer att nettoresultat för det första halvåret blir en förlust på 40 miljoner dollar, bestående av en förlust från försäljningen av tre stycken PSV-fartyg om 12 miljoner dollar, en nedskrivning av de bokförda värdena av de kvarvarande PSV-fartygen om 8 miljoner dollar samt en rörelseförlust om 20 miljoner dollar. 

"Offshore-marknaden har varit en besvikelse under det första halvåret, och den mycket svaga marknaden har lett till att både dagsrater och nyttjandegrad förblivit på otillfredsställande nivåer", skriver bolaget. 

Vidare förväntar sig bolaget att bokföra en förlust om cirka 18 miljoner dollar från den planerade försäljningen av Odin Viking, vilken förväntas bokföras under tredje eller fjärde kvartalet. Ännu har inte avtal ingåtts. 

"Vi förväntar oss en fortsatt svag marknad och en rörelseförlust även för det andra halvåret 2018", uppger bolaget vidare. Efter de ovanstående transaktionerna kommer VSS flotta att bestå av tre stycken Ice-1A-klassade och ett Ice-1A Super-klassat AHTS-fartyg, ett vanligt AHTS-fartyg (Odin Viking) samt två PSV-fartyg, varav de senare tre fartygen marknadsförs för försäljning.

Bolaget kommer att bibehålla sin kärnkompetens inom verksamhet där det råder svåra förhållanden, skriver de. De har även ingått avtal med Sjöfartsverket för att bibehålla sin isbrytarkompetens. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer