Annons

Viking Line-fartyg på grund utanför Åland – alla passagerare evakuerade

Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. 280 personer fanns totalt ombord på fartyget och samtliga passagerare har nu evakuerats.

Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer fanns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

Ingen person har skadats och samtliga passagerare har förts till fast mark på Åland.

”Vi utreder för tillfället skadornas omfattning. Fartyget ersätts från och med i morgon, tillsvidare, av M/S Gabriella. Resenärer som berörs blir informerade”, skriver Viking Line i ett pressmeddelande.

Enligt rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström var det aldrig panik ombord.

”Läget är stabilt och det är ingen panik”, sade hon innan evakuering var avklarad.

Vet ni vad som orsakade olyckan?

”Nej, det måste vi utreda. Jag vågar inte spekulera i vad det kan vara. Det får vi se”, säger Boijer-Svahnström.

Enligt Sjöräddningscentralen i västra Finland fanns ett tiotal enheter på plats för att evakuera passagerarna och vissa personer ur besättningen från Amorella.

Fartyget, som har kört fast i botten, ligger i Järsö skärgård i Föglö.

”Det finns inga tecken på några oljeläckor till följd av grundstötningen. Amorellas kapten har beslutat att evakuera alla passagerare och delar av besättningen. Västra Finlands kustbevakning har startat evakueringsoperationen”, skriver sjöräddningscentralen bland annat på Twitter.

Eva Vaihinen, en av passagerarna på båten, berättar för Expressen att det hördes ett högt skrap i samband med grundstötningen. Men hon beskriver stämningen ombord på fartyget som lugn.

”I början var det lite oroligt för alarmet gick i gång. Då var det en del som var väldigt rädda. Men nu är alla lugna och väntar. Jag antar att de inte kartlagt hur stor skadan är ännu”, säger hon till tidningen.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.

Rättad: I en tidigare version angavs fel klockslag för olyckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?