1515
Annons

Viking Line-fartyg på grund utanför Åland – alla passagerare evakuerade

Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. 280 personer fanns totalt ombord på fartyget och samtliga passagerare har nu evakuerats.

Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer fanns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

Ingen person har skadats och samtliga passagerare har förts till fast mark på Åland.

”Vi utreder för tillfället skadornas omfattning. Fartyget ersätts från och med i morgon, tillsvidare, av M/S Gabriella. Resenärer som berörs blir informerade”, skriver Viking Line i ett pressmeddelande.

Enligt rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström var det aldrig panik ombord.

”Läget är stabilt och det är ingen panik”, sade hon innan evakuering var avklarad.

Vet ni vad som orsakade olyckan?

”Nej, det måste vi utreda. Jag vågar inte spekulera i vad det kan vara. Det får vi se”, säger Boijer-Svahnström.

Enligt Sjöräddningscentralen i västra Finland fanns ett tiotal enheter på plats för att evakuera passagerarna och vissa personer ur besättningen från Amorella.

Fartyget, som har kört fast i botten, ligger i Järsö skärgård i Föglö.

”Det finns inga tecken på några oljeläckor till följd av grundstötningen. Amorellas kapten har beslutat att evakuera alla passagerare och delar av besättningen. Västra Finlands kustbevakning har startat evakueringsoperationen”, skriver sjöräddningscentralen bland annat på Twitter.

Eva Vaihinen, en av passagerarna på båten, berättar för Expressen att det hördes ett högt skrap i samband med grundstötningen. Men hon beskriver stämningen ombord på fartyget som lugn.

”I början var det lite oroligt för alarmet gick i gång. Då var det en del som var väldigt rädda. Men nu är alla lugna och väntar. Jag antar att de inte kartlagt hur stor skadan är ännu”, säger hon till tidningen.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.

Rättad: I en tidigare version angavs fel klockslag för olyckan.


Ännu ingen omsättning för Xintela

Forskningsbolaget Xintela, listat på First North, redovisar likt i samma kvartal i fjol 0 i nettoomsättning för årets första kvartal. Övriga intäkter uppgick till 0,5 miljoner kronor (4,2). Bolaget ska genomföra en företrädesemission.

Dessa övriga intäkter avser kostnader för onkologiverksamheten som vidarefakturerats till dotterbolaget Targinta samt bidrag från Vinnova.

Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:12) och bolagets likvida medel var 2 miljoner kronor (15,5). 

Xintelas resultat före skatt uppgick till -11 miljoner kronor (-9).

Xintela har beslutat att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 44,6 miljoner kronor. Bolaget genomför även en kompletterande riktad emission upp till cirka 10 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionerna är 0,25 kronor per aktie där en befintlig aktie ger rätt att teckna två nya aktier.

Företrädesemissionen avses att genomföras under det andra kvartalet 2022. Avstämningsdag för rätt att delta i emissionen, teckningsperiod och andra relevanta datum kommer att meddelas vid senare tillfälle, skriver bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?